Død i en wienervals

dans  

Kun de færreste ved det. Men wienervals er en af de hurtigste danse i sportsdans og kan måske medføre døden midt på dansegulvet… Dramatisk, ikk`? Ikke desto mindre spår jeg, at det kun er et spørgsmål om held, at vi ikke har set flere stilethæle og pingviner dejse omkuld. For dansen er måske ikke lige så krævende som fodbold for professionelle. Til gengæld er de fleste amatører, som er vilde med dans, ikke i særlig god kondition… Jeg er i hvertfald ophørt med at spise ibuprofen og beslægtede stoffer til at dulme dansearme og ømme fødder…  

Vigtig information om forebyggelse af idrætsskader

Gigtpiller og sport er en livsfarlig cocktail – men findes der et alternativ? Ny behandling til effektiv forebyggelse af inflammationsskader kunne vise sig at være interessant for dansk idræt, mener idrætsfysioterapeut. En statistik på 40 unge, døde fodboldsspillere over fem år taler sit eget tydelige sprog: der er noget galt her. Endelig fik nogen sat fingeren på problemet – nemlig det omfattende forbrug af smerstillende lægemidler, som finder sted i fodboldens verden (samt en lang række andre sportsgrene). Alle indenfor top-idræt ved, hvor ødelæggende en lang pause fra træning og kamp kan være, så man griber efter ethvert strå for at få skaden under kontrol og udøveren på banen hurtigst muligt. Men er det prisen værd, når det som dokumenteret er med døden som indsats?  

Ja, vi har et valg

Det er ikke et spørgsmål om at komme med løftede pegefingre. Ingen havde vel drømt om, at almindelige gigtpiller kunne være så farlige at anvende, men hvad vi kan gøre for at undgå disse unødvendige dødsfald? Mediernes belysning af problemet vil naturligvis afskrække mange fra at anvende gigtmedicin, men samtidigt bør vi rette blikket mod brugbare alternativer. Og de findes!  

Gode erfaringer med forebyggelse

En dansk-udviklet behandling, som kombinerer to livsvigtige fedtsyrer med en række vitaminer og mineraler, har allerede dokumenteret sin værdi. Behandlingen, som især er møntet på at forebygge overbelastningsproblemer hos idrætsudøvere, bliver idag anvendt indenfor en række forskellige idrætsgrene. Kuren har vundet indpas, fordi den – hjælper med at forebygge mange af de problemer, sportsudøvere typisk anvender gigtmedicin imod – tillader idrætsudøveren at træne under behandlingen – er 100% naturlig for organismen, og derfor ikke giver bivirkninger – er videnskabeligt dokumenteret  

Bio-Sport – forebyggelse er altid bedst

Ligesom gigtmedicin er der tale om en pillekur, men der hører ligheden til gengæld op. Bio-Sport, som den nye danske behandling hedder, består af følgende ingredienser: Omega-3 fedtsyrer (udvundet af fiskeolie) Omega-6 fedtsyrer (udvundet af planteolie – Lægehjulkrone) Vitamin A Vitamin B6 Vitamin C Vitamin E Selen Zink Bio-Sport kan både anvendes som behandling og som forebyggelse. Afhængig af formålet kan man ændre doseringen af kapsler/piller.  

Hvad viser forskningen?

Effekten af fedtsyrer og antioxidanter er undersøgt i en dobbelt-blind, placebo-kontrolleret undersøgelse udført på 40 sportsudøvere med kronisk inflammationsskade. Forsøgsdeltagerne blev inddelt i to grupper: en gruppe fik tilskud af livsvigtige fedtsyrer og antioxidanter (Bio-Sport), den anden gruppe fik identiske piller med uvirksomt stof. Foruden pille-behandlingen fik de to grupper 16 ultralyds-behandlinger fordelt over 32 dage. Resultat (efter 32 dages behandling) Behandlings-gruppe Placebo-gruppe Smerte-reduktion 99% af deltagerne 31% af deltagerne Sportsaktiv under behandlingen 53% af deltagerne 11% af deltagerne Kilde: Physical Therapy Sport 2004 Nov;5(4):194-199  

Hvad siger sportsfolkene?

En række aktive top-idrætsudøvere anvender idag Bio-Sport for at forebygge problemer, som kan bevirke, at de er nødt til at holde pause fra deres idrætsaktiviteter. Læs her om længdespringere, roere og hvad en fysioterapeut mener om det hele…  

Morten Jensen, længdespringer – dansk Mester Jeg kommer lettere over mine skader

“Generelt er jeg ikke meget for at tage piller, specielt ikke nu hvor jeg har erfaret, at gigtmedicin og hård sport kan være en farlig blanding. Men jeg har det fint med at anvende Bio-Sport, som jeg bruger til at forebygge skader,” fortæller 23-årige Morten Jensen, dansk mester i længdespring med en rekord på 8,25 meter. “Kuren har den fordel, at den forebygger en række af de problemer, som under normale omstændigheder ville gøre det oplagt at anvende gigtmedicin. Når der endelig opstår skader, er de ganske små, og jeg kommer langt hurtigere over dem,” forklarer Morten Jensen, for hvem fødderne er den oplagte “skydeskive” for sportsskader.  

Anders Møller, trespring – dansk mester – Står bedre imod de hårde belastninger

“Jeg har brugt Bio-Sport i forbindelse med hård træning og synes, det har fungeret fint for mig! Jeg har især anvendt præparatet i perioder, hvor jeg har skullet kæmpe lidt med restitutionen og stå for de hårde belastninger,” fortæller Anders Møller, dansk mester i trespring. ” Det mer selvfølgelig svært at sige med 100% sikkerhed, om ting har en virkning, men jeg er personligt overbevist, om at dette præparat har en effekt,” fortsætter Anders  

Victor Feddersen, tidligere OL-guldvinder i roning: Hjælper på min skulderskade

“Da jeg var på mit højeste med roning i Guldfireren, anvendte jeg Bio-Sport. Selvom jeg ikke er aktiv på eliteplan længere, dyrker jeg stadig sport i stort omfang, og jeg tager stadig præparatet. Jeg har døjet lidt med en skulderskade, og jeg kan mærke, at pillerne hjælper, så dem fortsætter jeg med at tage,” fortæller Victor Feddersen, der foruden sit job i en af verdens uddannelsesvirksomheder er tilknyttet Team Danmark. Fysioterapeutens vurdering: Effektiv, sikker og fordelagtig Søren Mavrogenis, idræts-fysioterapeut og indehaver af Centrum Fysioterapi i København, har som de fleste andre fysioterapeuter indenfor dette felt anvendt gigt-præparater i behandlingen af blandt andet overbelastningsskader hos idrætsudøvere. I perioden op til OL i Atlanta i 1996 blev hans opmærksomhed imidlertid fanget af en ny strategi, som han ikke havde hørt om tidligere: anvendelsen af livsvigtige fedtsyrer i kombination med antioxdanter til forebyggelse af inflammation. “Jeg var på det tidspunkt stabsfysioterapeut for det danske rolandshold, hvor flere af roerne havde tilbagevendende problemer med overbelastningsskader i underarmen. Med en vis skepsis gik jeg med til at afprøve den nye behandling på en række af disse roere, som i realiteten var ude af stand til at deltage i OL på grund af deres skader. Vi havde alt at vinde, kan man sige. Det lykkedes faktisk at få nogle af dem klar til tiden, og det gode resultat var årsagen til, at jeg valgte at kigge nærmere på behandlingen,” forklarer Søren Mavrogenis, som i mellemtiden har udført et klinisk studie af behandlingen i samarbejde med norske forskere. Studiet er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Physical Therapy in Sport.. “Af klare fordele ved denne behandling kan jeg blandt andet nævne, at den ikke har nogle skadelige bivirkninger, ikke engang ved længere tids anvendelse. Derudover tillader den sportsudøverne at være træningsaktive samtidigt med, at de modtager behandlingen. Sidst men ikke mindst kan den anvendes forebyggende, hvilket er et stort plus, for det er med til at mindske forekomsten af alvorlige problemer,” slutter Søren Mavrogenis. Bio-sport forhandles i Danmark og Norge af Pharma Nord.