E-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, som primært findes i den fede del af kosten. E-vitamin dækker over otte forskellige stoffer kaldet tocoferoler og tocotrienoler. Alfa-tocoferol betragtes som det vigtigste stof hos mennesket, da det er den mest udbredte og aktive form. De største koncentrationer af vitaminet findes i binyrer, testikler, livmoder og fedtvæv.
Funktioner og betydning for
- Antioxidant, der modvirker frie radikaler
- Beskytter fedtholdige celleoverflader og fedtstoffer mod harskning
- Beskytter kroppens celler mod skadelige stoffer fra fedtstofskiftet
- Cellevækst og cellefunktion
- Hæmmer blodets evne til at koagulere
- Immunforsvaret
- Hæmmer tarmens omdannelse af nitrat til nitrosamin, der er et kræftfremkaldende stof.
Mangler og dårlig udnyttelse forårsages af
- Fedtfattige kostvaner og dårlig fedtoptagelse
- Sygdomme i lever eller bugspytkirtel, hvor fordøjelsesenzymer ikke kan nedbryde de E-vitaminholdige fedtstoffer, der er i kosten. Bl.a. skrumpelever, cøliaki (glutenallergi), cystisk fibrose og betændelse i bugspytkirtlen.
- Arvelige sygdomme i de røde blodlegemer
- For tidligt fødte børn
Mangelsymptomer
I praksis optræder mangelsymptomer ikke hos raske mennesker.
- Spædbørn, der får modermælkserstatning uden E-vitamin kan få hudlæsioner.
- Børn, født med sygdomme, hvor fedtoptagelsen er nedsat, får hurtigt symptomer i nervesystemet.
- E-vitaminmangel i længere tid kan medvirke til symptomer fra nervesystemet med muskeltræthed, balance- og synsforstyrrelser.
Kilder
Da E-vitamin er fedtopløseligt findes det i fedtstoffer fra kosten og især i vegetabilske kilder som planteolier, nødder, kerner, frø, fuldkorn, avocado og grønne grønsager som broccoli og rosenkål. Desuden torskelevertran, torskerogn, æg, fede mejeriprodukter og modermælk. I kosttilskud er kilden ofte syntetisk, men en del præparater indeholder efterhånden den naturlige og mere aktive form af vitaminet.
Overdosering – bivirkninger
- Overskud af E-vitamin udskilles med galden, og overdoseringssymptomer er meget sjældne.
- Ved lang tids overforbrug er der observeret svimmelhed, hovedpine, træthed og sløret syn.
- Over 1g E-vitamin om dagen (cirka 80 gange mere end ADT) kan i meget sjældne tilfælde give hovedpine og mave-tarmsymptomer.
- Indtagelse af enorme doser (10g om dagen) kan nedsætte fertiliteten hos mænd og kvinder.
Reference:
Læs mere om E-vitaminer
Om E-vitamin: Naturligt alfa-tocopherol
Den anerkendte professer Maret Traber fra Linus Pauling Instituttet i USA gennemgår i en oversigtsartikel den seneste viden om E-vitamin, hvor hun udleder, at vi egentlig sandsynligvis kun har brug for alfa-tocopherol.
E-vitamin gavner Alzheimer-patienter
En høj dosis E-vitamin dagligt har i en ny undersøgelse vist at kunne nedsætte udviklingen af Alzheimers syge med 19% sammenlignet med placebo hos ældre personer, der havde sygdommen i mild til moderat grad.