En fermenteret gurkemeje, så naturlig som muligt

Et gammelt japansk familiefirma har gennem mange årtier bragt tre forskellige gurkemejer sammen, presset dem til små kugler, fermenteret efter traditionelle teknikker, og ud af de mange erfaringer er Kin Ukon opstået som kosttilskud. Helt naturligt og uden så mange dikkedarer.

Af Marianne Palm

Den japanske ø Okinawa er kendt som en af verdens “Blue Zones”. Det er også et af de steder i verden, hvor befolkningen lever længst og derfor har en bemærkelsesværdig høj koncentration af 100-årige. Kosten spiller en central rolle, og gurkemeje har gennem mange generationer været en fast bestanddel af kosten på øen.

Der er tre afgørende forhold for kvaliteten af gurkemeje: temperatur, fugtighed og jordforhold – alle tre forhold er optimale på Okinawa, og øen betegnes derfor som et helligt sted for dyrkning af gurkemeje.

Optimale forhold for gurkemejerødder på øen Okinawa
Ved fremstillingen af Ukon (japansk for gurkemeje som kosttilskud) er der fokus på fermenteringsprocessen, en fermentering, der hjælper med at øge muligheden for, at de mange aktive stoffer kan trænge lettere over i blodbanen.

Fermentering er en naturlig optimering
Fermentering er en ældgammel metode til at konservere fødevarer og gøre dem så optimale som muligt for kroppen. Under fermenteringsprocessen aktiveres vitaminer, mineraler, aminosyrer og enzymer, hvilket gør næringsstofferne lettere at optage.

 

Tre sorter af gurkemeje
I Kin Ukon finder du tre forskellige gurkemejesorter, der tilsyneladende supplerer og forstærker hinandens virkning:
Curcuma longa (efterårs-gurkemeje): Højt indhold af curcumin med kraftige antiinflammatoriske egenskaber.
Curcuma aromatica (forårs-gurkemeje): Traditionelt anvendt i ayurveda for sin rensende og fordøjelsesfremmende effekt.
Curcuma zedoaria (violet-gurkemeje): Rig på æteriske olier, der understøtter immunforsvaret og tarmens sundhed.

 

Skal vi tage de hele rødder til os
Gurkemeje indeholder ikke kun curcumin, men adskillige andre stoffer, som gensidigt styrker hinanden i deres virkning. Flere undersøgelser tyder imidlertid på, at indtaget af gurkemejeroden i sin helhed er mere gavnlig end indtaget af ren curcumin. Derfor kan gurkemejerødderne måske så meget andet end isolater af bestemte aktive stoffer, og vi bør måske i Vesten ikke fokusere kun på de målbare stoffer, curcuminerne, men tage hele roden – eller som i Kin Ukon: tage de hele rødder til os. Når vi kigger på studier på gurkemejens virkning, er det 22 forskellige curcuminer i en høj koncentration, der danner grundlaget for postulaterne i forskningen, men vi kan meget vel gå glip af nogle andre egenskaber, hvis ikke vi tager hele roden med. Derfor er det de tørrede rødder, som er blevet fermenteret, du finder i Kin Ukon.

 

Er du ikke til et orangefarvet køkken, giver Kin Ukon vesterlændinge en særlig mulighed for at nyde alle glæderne ved gurkemejen og ovenikøbet tre forskelliges sorter.

Dosering og anvendelse
Den anbefalede daglige dosis for voksne er ti små Kin Ukon-gurkemejekugler (58 mg curcuminer), men kan øges op til 30 kugler dagligt (174 mg curcuminer). Kuglerne bør indtages med væske, og for at fremme optagelsen længere nede i tarmen kan de indtages i forbindelse med et fedtholdigt måltid. Det fermenterede gurkemejemix er presset til små kugler – altså ingen kapsel, der først skal nedbrydes.

 

En dåse Kin Ukon premium gurkemeje indeholder ca. 500 kugler (50 g)

Bestil online på www.kinukon.dk, eller køb det hos din helsekostforretning – se listen over forhandlere på hjemmesiden.