Endelig kom der en tryg og nem sundhedsløsning for alle gravide. Slut med at være i tvivl om, hvilke næringsstoffer der er vigtige for mor og foster, og slut med at skulle sammenligne etiketter for at sikre sig, at man hverken får for meget eller for lidt, der kan virke forstyrrende på forstertilværelsen, som jo helst skal være det allertryggeste sted at opholde sig.
Bliv klogere på de bedste kosttilskud, og få hints til de daglige madvaner.
Af Marianne Palm
Drømmen om at få et sundt nyfødt barn og skabe de allerbedste betingelser gennem barndommen kan meget vel begynde med at kigge på sundhedstilstanden under graviditeten. I dag, hvor det flagrer rundt med mange kosttrends, og hvor det kan være svært at hitte rede i de mange muligheder i jagten på at gøre det bedst muligt, er det dejligt, at der er et firma som Biosym, der vælger at komme hele vejen rundt om de måske vigtigste ni måneder af dit liv. Det gør det meget nemmere at være vordende forældre og at kunne bruge sin energi på at lade graviditeten være en super oplevelse uden frygt for næringsmangler til det lille foster. Eller til dig som mor.
Det er normalt et no-go at forske på fostre
Forskning på gravide og småbørn er svær, for man vil aldrig kunne få lov til at lave forskning, der kan være af tvivlsom karakter, og hvor man ikke ved, om man bevæger sig inden for et sikkert vindue uden risiko for utilsigtede hændelser hos den gravide eller hos fosteret. Derfor kan det være svært at få lavet ny forskning, men heldigvis er der masser af eksempler på, hvordan gravide har givet deres tilsagn til at afgive lidt blod for at måle fx cholinindholdet i blodet.
Det skete bl.a. i et stort forsøg fra Harvard School of Public Health, hvor 895 gravide blev fulgt under deres graviditet, og indtil deres børn var syv år gamle.
Man tog blodprøver i første trimester og igen i andet trimester, og da børnene var syv år gamle, testede man deres evne til at huske og sammenlignede med mødrenes cholinindhold under graviditeten. Efter at man havde justeret for andre parametre, der kunne forstyrre det samlede billede, så man en signifikant bedre hukommelse hos børnene, hvis mødre havde et højt indhold af cholin.
Cholin er vigtig for en stribe af funktioner i kroppen og vitalt at få tilført i alle aldre, men især i opbygningen af hjerne, nerveceller og ja, alle celler, har Cholin, som tidligere var klassificeret som et B-vitamin, en afgørende betydning for:
- At fremme de kognitive funktioner hos nyfødte
- Opbygning af nerveceller, især myelinskederne, som giver alle nerveceller
- Hjælp til at overføre signalstoffer fra den ene nervecelle til den næste
- Støtte til at udnytte madens fedtstoffer, så man opbygger en sund hjerne
- Muligvis at kunne forebygge svangerskabsforgiftning
- Støtte til interaktionerne mellem tre vigtige hormonkirtler hos nyfødte (HPA-aksen): hypotalamus, hypofysen og binyrerne.
Et passende niveau i EU
Kigger man på EU’s viden om tilgængelig litteratur, mener man, at de fleste gravide gennem deres madvaner får 356 mg cholin tilført. Sammenligner man med diverse forskningsresultater, hvor man har kigget på den bedste dosis til gravide, opstår der en difference på cirka 120 mg. Og det er netop den mængde, Biosyms eksperter har valgt at tilsætte i deres OmniGravid.
Cholinmængder ifølge EU og studierne
EFSA, som er EU’s Fødevaresikkerhedsråd, har opgjort, at behovet for cholin hos voksne er på 400 mg, mens det hos gravide er 520 mg.
Litteraturstudier har vist, at det daglige indtag ved en ”normal sund kost” er på 356 mg, mens ammende kvinder har et indhold på 346 mg, hvilket jo sandsynligvis skyldes, at der optages mere cholin til fosteret gennem moderkagen og derfor mindre til moderen samt afgivelse af cholin gennem modermælken.
Ovenstående beregninger viser, at der opstår en mangelsituation i forhold til EFSAs anbefalinger på mellem 124 og 174 mg.
Derfor er en tilført dosis på 120 mg, som man ser i OmniGravid, en god dosis, hvis man vel at mærke samtidig spiser sundt.
I USA anbefaler man en noget højere dosis end i EU, men sørg for at have fokus på de bedste madvaner, hvor du finder et højt indhold af cholin, fx i æg, der indeholder ca. 125 mg pr. æg, eller lecithin, som også er en god kilde til cholin. Du finder også en fin mængde cholin i kylling, shitakesvampe, hvedekim, oksekød, mælk og rosenkål.
Det kan være en fin ide at supplere med lecithingranulat, også fra Biosym, som du kan anvende som drys på din mad eller i en god smoothie fyldt med grønne grøntsager eller farverige frugter.
Sund mad under graviditeten
Her kan det være ganske forvirrende, da så mange kosttrends er opstået hen over de sidste årtier. Men går man ned i dem alle og kigger på anbefalingerne, har de dog det tilfælles, at:
- ingen indeholder slik, kager, store mængder juice, sukker eller en masse E-numre. Der anbefales heller ikke chips, flæskesvær, alkohol, store mængder kaffe eller alt for meget motion.
- ingen er fortaler for kun at spise kød eller kun at spise grøntsager, heller ikke de mest ”alternative” kostretninger.
Vælger du at spise kød, så spis gerne kylling og økologisk fisk.
Vælger du at være vegetar, så spis gerne æg hver dag for at blive fuldt dækket med proteiner. Det er nok til både dig og til en god fostertilværelse, hvor celler skal opbygges.
Vælger du at være veganer, skal du være 100 pct. dedikeret til at få proteiner og i store mængder hver dag via bønner, linser, fuldkorn, frø og kerner. Og vel at mærke meget mere, end du selv måske er klar over, og som måske er svært under en graviditet, hvor appetitten kan være svingende.
Men det kan lade sig gøre med tilførsel af de rette næringsstoffer, herunder B12, jern etc. Læs meget mere på www.sund-forskning.dk om proteiner og fedtstoffer, om B12 og jern.
Uanset kosttrends skal du sørge for at få kalorier nok, alt for mange kvinder i dag spiser alt for lidt. Det går ud over dig under graviditeten, men også dit barn. Spis godt med farverige grøntsager, frugter, fuldkorn, frø og kerner, lad de farverige indslag fylde minimum 75 pct. af din tallerken både til frokost og aftensmad – og faktisk smager letstegte grøntsager om morgenen godt sammen med et par æg! (Vi ved godt, de færreste danskere gør det, men prøv!)
Tjek dit næringsstofforbrug ud på madlog.dk, du kan kun blive klogere af det, og det koster kr. 25,- for en uge.
En god multivitaminpille til gravide handler også om de bedste råvarer
Kigger du på det øvrige indhold i OmniGravid, får du ud over en god sammensætning af alle vitaminer og mineraler den methylerede form af folsyre, hvilket kan skabe en bedre optagelighed. Du får jern, der ikke giver forstoppelse, og så finder du den naturlige form for D3.
Der er ingen titandioxid i, et tablethjælpestof, som man i mange årtier har brugt som hvidtemiddel i tabletter. I stedet er tabletterne beskyttet mod bl.a. sollys med en overflade baseret på blåbær og gulerod. OmniGravid er 100 pct. vegansk.
Har du hos lægen fået målt ekstra behov for jern, kan du med fordel supplere med OmniJern.
Omega-3-fedtsyrer skal også bruges i fostertilværelsen
Er det dyrt for dig at spise økologiske fisk, eller har du en holdning til slet ikke at ville spise fiskeprodukter, kan du med fordel supplere med OmniVegan Omega-3. Som navnet antyder, er produktet veganercertificeret.
Omega-3-fedtsyrer er et væsentligt bidrag til at opbygge cellemembraner (samme med proteiner), hjælper derfor også med at bygge en sund hjerne op samt fx at sørge for at få signalstoffer rundt i kroppen. Forholdet mellem de forskellige fedtsyrer kommer derigennem i en bedre balance til fordel for både dig og dit barn, fx under amning.
Det er især nødvendigt, hvis du har problemer med inflammationer, fx smerter i led og muskler. Ved altid at have nok omega-3-fedtsyrer i kroppen kan du måske forebygge en del af problemerne ved altid at sørge for at få flere af de essentielle omega-3-fedtsyrer, end en nutidig dansk kost normalt indeholder.
Måske er der også udfordringer med en rød og irriteret hud eller andre skavanker, du har pådraget dig inden graviditeten, hvor omega-3-fedtsyrerne kan støtte dig. Hvorom alting er, så er naturen så viseligt indrettet, at barnet vil tage for sig af alle næringsstofferne, barnets behov bliver med andre ord opprioriteret i forhold til dine behov, og hvis du gerne ser en god og sund småbørnstid foran dig, skal du også tænke på dig selv. Tank op med sunde næringsstoffer fra det øjeblik, du har besluttet, at du gerne vil være gravid, og nåede du ikke lige det, så gør det, så snart det er muligt.
Er du på SU eller udfordret af en trang økonomi, så ønsk dig kosttilskuddene og den sunde mad i gaver året rundt. Det er gaver, der kan vare for livet.