Er dette verdens mest spændende vitamin?

 

 

Af en eller anden mærkelig årsag er det altid C-vitamin og forkølelse, folk taler om, selv om vitaminet har mange andre egenskaber, som er langt mere spændende. Vidste du for eksempel, at C-vitamin er med til at styre normal udvikling af hjernen? Og var du klar over, at det også kan destruere kræftceller indefra?

 

Af Bjørn Falck Madsen og Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – februar/marts 2019

 

Når C-vitamin – eller ascorbinsyre, som det også kaldes – har så utroligt mange egenskaber, virker det mærkeligt, at det altid er forkølelseseksemplet, der skal op på bordet som det første. Immunforsvaret bruger store mængder af C-vitamin til at bekæmpe infektioner som eksempelvis forkølelse, og forskere som Linus Pauling har i mange år påstået, at store doser af C-vitamin kan lindre forkølelsen og afkorte dens varighed. Det er dog i virkeligheden slet ikke det mest interessante. Det er nemlig sådan, at C-vitamin har en lang række af funktioner i kroppen, og vitaminet er så vigtigt for os, at vi kan dø ved udtalt mangel.

 

Binder kroppen sammen

Den dødelige mangeltilstand, som i øvrigt hedder skørbug, fører blandt andet til svampet og blødende tandkød samt åbne sår, der ikke heler. Kroppen går bogstaveligt talt op i limningen. Det er nemlig sådan, at vi mennesker ikke kan producere det protein, som hedder kollagen, hvis ikke der er C-vitamin til stede, og kollagen er hovedbestanddelen i vores bindevæv, som binder cellerne sammen. Man har kendt til skørbug i flere hundrede år, og den skotske læge James Lind påviste allerede i midten af 1700-tallet, hvordan man ved at indtage citrusfrugter kunne kurere skørbug hos søfolk.

 

Rygere har øget behov

Skørbug opstår ved ekstrem og meget langvarig mangel på C-vitamin, hvilket er yderst sjældent i dag, da de fleste mennesker har adgang til fødevarer med et højt C-vitaminindhold. Men selv marginal mangel på vitaminet kan give symptomer. I dag ved forskere, at folk, der ryger, har væsentligt lavere indhold af C-vitamin i blodet end ikke-rygere, hvilket formodes at være, fordi kroppen bruger relativt store mængder C-vitamin til at bekæmpe de frie radikaler, som tobaksrygning genererer i kroppen, og som kan ødelægge celler og væv.

 

Vigtigt for intelligensen

Hvad man også har opdaget er, at C-vitamin spiller en afgørende rolle for hjernens udvikling. Den danske professor og forsker Jens Lykkesfeldt fra det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet har offentliggjort forskning, som viser, at mangel på C-vitamin hos gravide marsvin kan føre til lavere intelligens hos deres afkom. Det kan muligvis også være tilfældet hos mennesker, forklarer han. Mennesker og marsvin har forresten det tilfælles, at de ikke kan danne C-vitamin ligesom stort set alle andre pattedyr. Det skyldes et mutagen i det enzym, som danner C-vitamin i kroppen. Derfor er mennesker og marsvin nødt til at få C-vitamin fra deres kost.

 

Dræber kræftceller indefra

Hvad mange ikke ved er, at C-vitamin er en såkaldt ”selektiv cellegift”, hvilket bevirker, at den kan ødelægge kræftceller uden at ødelægge de raske. Der sker nemlig det, at når C-vitamin nedbrydes inden i (kræft)celler, danner det hydrogenperoxid (brintoverilte). Det er en reaktiv iltform, som kan ødelægge cellen og dens DNA. Kræftceller har i modsætning til raske celler svært ved at fjerne hydrogenperoxid, da de har lavt indhold af enzymet katalase, som cellerne anvender til dette formål.

 

Forbedrer kræftbehandling

Et dansk forskerhold fra Rigshospitalet har desuden i samarbejde med forskere fra University of Southern California, Johns Hopkins University og Van Andel Research Institute påvist, at hvis man kombinerer C-vitamin som led i behandlingen mod leukæmi, virker den cancerhæmmende medicin to til tre gange bedre, end hvis man ikke giver C-vitamin sammen med medicinen. Undersøgelsen er offentliggjort i Proceedings of the national Academy of Sciences.

 

Hvor meget behøver vi?

Der er forskel på de doser, som forskere har anvendt i forsøg som ovennævnte, og de doser, som mennesker behøver til at opretholde et normalt helbred. Det anbefalede daglige indtag af C-vitamin i Danmark ligger på 80 mg, men der sker ikke noget ved at øge indtaget. Separate C-vitamintilskud indeholder typisk 500 mg, men man kan også få C-vitamin som stærkt vitamin- og mineraltilskud i lægemiddelform. Et eksempel er præparatet Bio-C-Vitamin, som indeholder 750 mg C-vitamin i hver tablet. Fordelen med dette præparat er, at den anvendte form af C-vitamin (calciumascorbat) er syreneutral og derfor skånsom mod maveslimhinden. Præparatet, som er til forebyggelse og behandling af C-vitaminmangel, sikrer et højt og ensartet indtag af et vitamin, som efter alt at dømme har væsentligt større betydning for kroppen, end mange forestiller sig.