Er din tyktarm irriteret på dig?

 

 

Mange danskere døjer med en irriteret tyktarm og har symptomer som mavesmerter, oppustethed og vekslende afføringsmønster, men tabletter med en særlig barkekstrakt har vist sig at hjælpe.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2018

 

Hvis du har irriteret tyktarm, kender du sikkert alt til de gener, som dette problem fører med sig: skiftevis diarré og forstoppelse, mavesmerter, oppustethed og ubehag i fordøjelsessystemet. Det kan virkelig sætte en kæp i hjulet for livskvaliteten, men ny forskning viser, at barkekstrakten Pycnogenol har en lindrende virkning.

 

Medicin eller Pycnogenol

Italienske forskere udførte et forsøg med 77 raske mennesker, som alle havde symptomer på irriteret tyktarm. Patienterne blev inddelt i tre grupper. En gruppe fik det krampestillende lægemiddel Buscopan. Den anden gruppe fik et antiinflammatorisk middel, et krampestillende middel samt en smertestillende ekstrakt (efter behov). Den tredje gruppe fik 150 mg Pycnogenol-ekstrakt dagligt i tre uger.

 

Mindre smerter og udspiling

Antallet af smerteanfald i alle tre grupper var nogenlunde ens efter fire uger. Når man trykkede let på maven af samtlige forsøgsdeltagerne i de tre grupper, var smertefølelsen blevet reduceret hos alle, men forbedringen var størst i Pycnogenol-gruppen. Ligeledes blev der i Pycnogenol-gruppen (samt i gruppe 2, som fik Antispasmina) markant mindre udspiling af maven i forhold til gruppen, der fik Buscopan.

 

En mulig ”blød behandling”

Forskerne konkluderer på baggrund af deres observationer, at Pycnogenol har demonstreret en signifikant, forebyggende og beskyttende effekt mod symptomer på irritabel tyktarm og derfor kan anvendes som en mulig ”blød behandling” mod problemet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *