Er du brødflov? – hjælp til glutenintolerance


 

Efter brød og kager? Og ved du, at du bliver oppustet, får rumlende mave og måske endda diarré, så snart du spiser hvede og andre glutenholdige produkter. Eller vat i hovedet og mærkværdige uforklarlige symptomer hist, pist og alle vegne? Så deler du skæbne med rigtig mange danskere, som er intolerante over for gluten uden at være vaskeægte syge med cøliaki. For det er en helt anden snak, hvis du er allergisk. Der skal du have fat i lægen. Som intolerant kan de små nye tabletter hjælpe dig på vej, hvis du ellers samtidig er på en nogenlunde glutenfri diæt.

 

Af Benedikte Mikkelsen og Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2018/januar 2019

 

Har du glutenintolerance, kan du ikke bare sætte dig ved morgenbordet og mæske dig i rundstykker sammen med resten af familien. Spiser du brød, kager eller andre fødevarer, som indeholder gluten, kan du nemlig se frem til symptomer som øget tarmluft, mavesmerter og en underlighed, som kan brede sig ud over den ellers hyggelige søndag. Som alle andre sygdomme manifesterer fødevareintolerance sig individuelt, og reaktionerne varierer derfor fra person til person.

 

Cøliaki og intolerance er vidt forskellige problemer
Lider du af cøliaki og spiser gluten, aktiverer du dit immunforsvar og starter en betændelsesreaktion i din tyndtarms slimhinde, hvor tarmens lange fimrehår (tarmvilli) beskadiges. Det resulterer i, at tarmen fungerer dårligere, og alle næringsstoffer, som vitaminer, mineraler, kulhydrater og fedt, ikke optages optimalt. Det er cøliaki, hvor du er nødt til at holde dig helt væk fra glutenholdige fødevarer – og i værste fald også glutenholdige cremer og shampooer!

Det behøver glutenintolerante ikke, da det er et lokalt problem, hvor du ikke kan nedbryde glutenproteinet optimalt, og det skaber en kaskade af problemer ind i kroppen, men altså ikke en antigen-antistof reaktion.

Derfor er der også mange, der er rendt forgæves til lægen: Blodprøverne viste ingenting, men symptomerne kom uden tvivl på grund af det hvide og især hurtighævede brød.

 

Skal du så helt holde op med at spise et lækkert rundstykke?

Næ, ikke længere ser det ud til! For du kan godt tillade dig at spise gluten i ny og næ ved simpelthen at tilføre det enzym, du mangler for at kunne nedbryde gluten korrekt.

Det nye produkt kan også hjælpe dig, der er på glutenfri diæt, men som ikke helt kan undgå prolinholdige fødeemner, for de kan gemme sig hvor som helst.

 

Enzymet, som kan hjælpe dig, der er glutenintolerant

Aminosyren Prolin er en del af proteinet gluten, og det er netop den del, som kroppen har svært ved at nedbryde. 

Gluteostop fra Panacea indeholder 60 mg af enzymet prolyloligopeptidase, som i Danmark er en helt ny støtteterapi ved glutenintolerance.