Er du særligt interesseret i sundhed, har du sikkert ikke kunnet undgå at høre om magnesium. Hvor vi før i tiden – stadig i lægekredse – fokuserer mest på brodermineralet calcium, så ved man i dag, at mange af os faktisk mangler en hel del magnesium. Det har skabt nogle produkter, som man kan spraye eller smøre på sine muskler. Men virker det?
Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt magasinet sund-forskning – april/maj 2017
Det kan faktisk være svært at finde forskning på magnesiums evne til at blive optaget gennem huden. Ingen er i tvivl om, at det virker indefra, og får man for meget, eller har særligt følsomme tarme, kan lige netop dette makromineral skabe løse afføringer, og man må sætte dosis ned. Det har skabt nogle produkter til udvortes brug, som efterhånden har nogle år på bagen, men hvor forskningen måske halter lidt. Eller gør den? For erfaringerne taler vel sit eget sprog: Er du i underskud af magnesium i dine muskler, og du sprayer eller smører magnesiumolie på, kan du meget ofte mærke en effekt allerede efter en times tid. Dine muskler slapper af, du bliver afspændt fx i benene, og uro, utilpashed, muskelspændinger og myoser kan minimeres eller forsvinde.
Gå til læge, hvis du har bivirkninger af medicin, som skaber dine problemer
Du skal selvfølgelig gå til læge, hvis du er i tvivl om, hvorfor du har symptomerne, for de kan opstå som bivirkning af fx kolesterolsænkende medicin. Her er det vigtigt måske at få justeret medicinen og gennem motion og ændrede kostvaner at kunne minimere medicinforbruget. Men det skal du gøre sammen med din læge.
Hvis ikke du tager medicin, og der ellers ikke er andre medicinske årsager til dine kramper, uro, dårlig nattesøvn og smertende muskler, er magnesiumolie udvortes faktisk et meget godt alternativ til smertestillende midler.
Prøv det frem for blodprøver …
I øvrigt er det ret nytteløst at få målt sit magnesiumindhold via en blodprøve. Det kan fremstå som værende normalt, fordi kroppen har trukket magnesium væk fra knogler og muskelvæv. Den bedste måde at finde ud af, om man har mangel, er ganske simpelt at mærke virkningen. Der er mange eksempler på, at antallet af migræneanfald bliver mindsket, hvis man altid har magnesium nok i kroppen.
Udvortes behandling virker først og fremmest lokalt
Diskussionen er selvfølgelig, om hvor godt det bliver optaget, og virker det fx på hjertemusklen eller på tarmene, som man ser med magnesium, der spises som tabletter? Bølgerne går sikkert højt mellem producenterne af de forskellige fortalere for den ene og den anden metode. Tilbage står nogle erfaringer, hvor tusindvis af mennesker har brugt udvortes magnesiumolie, og det er nogle overordentlige positive erfaringer, der her bliver nævnt.:
- Uro i benene, også ”restless legs”
- Kramper i benene
- Smerter i lårmusklerne
- Smerter i fødderne, fx efter brug af høje sko, eller hvis du står og går meget
- Tilsyring, hvis du har glemt at lave ordentlig udstrækning efter motion
- Spændinger i muskler, fx myoser mellem skulderbladene og i nakken Smerter i under- og overarme pga. overanstrengelse Smerter hen over lænden, som skyldes muskulære spændinger
- Et uroligt sind! Ved at afspænde musklerne i kroppen, bliver der mere ro på, fx når du skal sove
Japansk studie viser optagelighed i kroppen
Forskere fra Tokyo har opdaget, hvordan magnesium kan optages gennem svedkirtlerne i kroppen. Derfor kan man også booste optaget af mineralet ved at spraye det på efter et varmt bad eller efter motion, hvor man stadig er varm. Her vil magnesium trænge gennem huden og i hvert fald skabe en bedring af forholdet mellem calcium og magnesium i de muskler, der er tættest på indsmøringen.
Calcium og magnesium
Er du mælkedrikker eller ostespiser, får du en pæn portion calcium, men noget mindre magnesium, så du kan komme i underskud. Underskud af magnesium kan også ske ved fx langvarige diareer eller ved brug af vanddrivende medicin. Derfor kan det også være svært at overdosere magnesium, da overskuddet bliver skyllet ud gennem nyrer og blære. De to mineraler sørger sammen for, at der sker den rette impulsledning fra en nervecelle til den næste. De skal være til stede begge to, for at nervecellerne kan fungere optimalt. Magnesium skal også sørge for en god tonus i muskelcellerne, og spiser du magnesiumtabletter, får du også sat skub i over 300 forskellige enzymer, som sørger for en lang stribe funktioner i kroppen. Men for nervesystemet og musklerne lokalt i fx benene kan magnesiumolie være en rigtig god ide. Indtil dato har behandlerne nemlig ikke set en eneste, der får løse afføringer af udvortes brug af magnesium, hvilket kan indikere to ting: Magnesiumolie er bedre at bruge til muskelspændinger, og olien bliver ikke optaget så dybt i kroppen, at det påvirker andre steder, end der, hvor du gerne vil have virkningen.
Spray magnesiumolien på i et tyndt lag på steder, hvor du har muskelspændinger og -smerter. Undgå kropsåbninger, og hvor huden er meget tynd.
Mineralet magnesium er det fjerde mest almindelige stof i kroppen. Kroppen indeholder omkring 24 gram magnesium, heraf den ene halvdel i knoglerne og den anden halvdel fordelt på muskler og andet blødt væv.
Der er rigtig gode mængder af magnesium i fx sesamfrø, nødder af enhver art og alle grønne bladgrøntsager. Men det kan være svært at få nok gennem kosten, så suppler eventuelt med magnesiumolie, der smøres på huden, eller et kosttilskud.
Magnesium Olie fra Wiotech Danmark er klassificeret som medicinsk udstyr.