Fakta og forskning – om vægtproblemer

vægtproblemer

Af Marianne Palm. Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning.dk forår 2013

Det vrimler med studier, som hver især og sammen vidner om, at overvægt ikke bare handler om, hvor mange kalorier du spiser. Her er bare nogle få af studierne skitseret. sund-forskning.dk jogger gerne ud og finder endnu flere.

 

Derfor mangler overvægtige ofte D-vitamin

Fedtvæv binder D-vitamin, så det ophobes frem for at cirkulere i kroppen. Derfor ser man ofte lave D-vitaminværdier hos dem, der er overvægtige. Det er en kendsgerning, at overvægtige personer ofte har mangel på D-vitamin, men i modsætning til hvad mange antager, skyldes det ikke, at de opholder sig for meget inden døre og ikke får frisk luft og motion. Det handler derimod om, at fedtvæv binder D-vitamin, så de ophobes i kroppen frem for at cirkulere og nå frem til de mange celler og væv, der behøver det. Med midler fra British Heart Foundation samt UK Medical Research Council har britiske forskere analyseret data fra sammenlagt 21 videnskabelige undersøgelser. I alt 42.000 yngre og ældre mænd og kvinder indgår i dette materiale, som viser en omvendt proportional sammenhæng imellem vitamin D-status og overvægt. Helt konkret: For hver gang kroppens BMI (Body Mass Index) stiger med 10 %, daler blodets indhold af D-vitamin med 4,2 %. Forklaringen er, at D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin og derfor opbevares i kroppens fedtvæv, men da vitaminet har funktioner i muskler, knogler, hjernen, og mange andre steder, er det ikke hensigtsmæssigt, at det bliver bundet i fedtvævet.

Kilde: PloS Med, februar 2013

 

Grise med muskler frem for fedt

I et temmelig interessant forskningsprojekt har forskere påvist, hvordan grise, der får CLA-beriget foder, fik mindsket deres fedtprocent ganske betragteligt, og dyrene havde omtrent 25 % mere muskelmasse. Ikke alene giver det sundere grise, det øger tilmed kvaliteten af kødet som forbrugsvare.

Æblepektin kan hjælpe diabetikere mod fedme

Undersøgelser har vist, at pektin kan absorbere kolesterol op til fire gange sin egen vægt. Pektin virker som en svamp i mave og tarm. Den binder stoffer i fordøjelsesvæskerne fra lever og galdeblære og nogle af disse stoffer, galdesaltene, dannes ved hjælp af kolesterol. Normalt genoptages galdesaltene i kroppen, når de har været brugt i fordøjelsen. Men når pektin binder sig til galdesaltene, kan disse ikke genoptages, og derfor udskilles de. Det betyder, at kroppen må bruge af sit kolesterolforråd for at danne nye galdesalte. Jo oftere den gør det, desto mindre bliver dens beholdning af kolesterol, og desto sundere bliver blodårerne. Resultat Plus forhandles som et velsmagende pulver i dåse med 250 gram.

Nedsæt behovet for insulin med kanelbark

Noget tyder på, at kanelbark kan hjælpe personer med diabetes 2 til at nedsætte behovet for insulin, hvilket er en vigtig støtte, da netop øget behov for insulin er forbundet med øget risiko for senskader, der kan opstå ved en ikke vel-reguleret sukkersyge. I 2003 offentliggjorde man resultaterne af det første kliniske forsøg på mennesker. I det placebo-kontrollerede forsøg fik forsøgspersonerne, som alle var diabetikere, min. 1.000 mg cinnamon-bark (svarende til 1 Insu Complex kapsel) pr. dag i seks uger. Man kunne konstatere en forbedring i det fastende blodsukkerniveau (18-29 %), triglyceridindholdet i blodet (23-30 %), LDL-kolesteroltallet (7-27 %) og det samlede kolesteroltal (12-26 %). Man kan her øge effektiviteten ved at tage 1 tablet tre gange dagligt.

FTO skurken, tre gener som skaber usunde madvaner

Der er lokaliseret mange gener, som har betydning for, hvordan det enkelte menneske evner at forblive slank eller alt for let tager på i vægt uden egentlig at have en anderledes adfærd end slanke mennesker. Der er dog også tre gener, kaldet FTO, som kan skabe en tilstand, hvor man instinktivt vælger mere kalorieholdige fødevarer. En undersøgelse fra 2008 med børn (4-10 år) viste, at de, som var disponeret for FTO, havde et højere energi indtag, altså havde lyst til og spiste mad med flere kalorier i, mens den samlede vægt af maden var den samme. Børnene med høj FTO søgte derfor efter mere fedt- eller sukkerholdige fødevarer end de andre børn. Et forsøg på mus har i øvrigt vist, at motion hæmmer FTO og dermed lysten til de energitætte fødevarer. Så motion er stadig et af de vigtigste parametre for vægttab. Ønsker du blive klogere på dit barns FTO-gener – eller for den sags skyld dine egne, så prøv en gentest fra Diet & Genes. Testen kan købes i helsekostbutikker.

Læs mere på Facebook.

https://www.facebook.com/dietandgenes/

 

Til dig der spiser for meget

KONJAK indeholder et naturligt kostfiber, der som det første nogensinde har fået EU´s godkendelse for, at der er en klar effekt som hjælp til vægttab: ”Glucomannan bidrager til vægttab, når det indtages som en del af en energireduceret kost”. Glucomannan udvindes fra konjakplanten (Amorphophallus konjac), der vokser i Asien. Glucomannan er et vandopløseligt fiber, der har den egenskab, at det kan optage vand mange gange dets egen vægt. Når tabletterne opløses i maven, dannes en gelé, der fylder op i mavesækken, så du hurtigere føler dig mæt. Når du anvender KONJAK sammen med en energireduceret diæt, vil det øge dit samlede vægttab i forhold til diæt alene. På den måde hjælper KONJAK dig med at bevare motivationen.