Finnerne kunne ikke få nok selen fra kosten: For 30 år siden fandt de en genial løsning

 

 

 

Som det eneste land i hele Europa har Finland formået at bringe befolkningens indtag af selen op på et tilstrækkeligt højt niveau. Løsningen var at sprede selen ud på markerne.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2017

 

I 1970’erne var indtaget af selen hos finnerne helt nede på omkring 30 mikrogram dagligt, hvilket er alarmerende lavt. Det var et wakeup call til sundhedsmyndighederne om, at der skulle handles her og nu. I 1984 indførte regeringen derfor en lov om tvungen selenberigelse af al kunstgødning, og med et sværdslag var problemet løst. Efter ganske få år kunne man ved hjælp af blodprøvemålinger konstatere, at finnernes selen-indtag havde nået det niveau, som man anser for at være nødvendigt for at vedligeholde et godt helbred.

 

Det virker stadig

Merja Eurola, en finsk forsker, som har været involveret i et overvågningsprogram for selenberigelsen af jorden i Finland, fortalte på Se2017-konferencen i Stockholm, at i dag – mere end 30 år efter, regeringen indførte den nye lov – har finnerne fortsat et højt og tilstrækkeligt selen-indtag. Tilbage står det endnu ubesvarede spørgsmål: Hvorfor har de øvrige nordiske lande, for ikke at nævne resten af Europa, ikke taget ved lære af det finske eksempel?

 

Økologi er ikke altid en fordel

Et område, som Merja Eurola igennem sin forskning har fået kendskab til, er økologisk landbrug. Hun forklarer, at man inden for denne land-brugstype ikke tilsætter selen til jorden. Af samme grund er indholdet af selen i økologiske landbrugsprodukter lavt. Dette problem bliver frem-hævet i de nyeste finske næringsstofanbefalinger, og folk skal være opmærksomme på, at hvis de kun køber økologiske varer, kan de risikere at få for lidt selen.

 

  • Anvendelsen af beriget kunstgødning har øget selenindtaget med 60 % hos finnerne
  • Selenindholdet i hvedemel er i dag 14 gange højere end tidligere, og selenindholdet i oksekød og svinekød er henholdsvis tre og halvanden gange højere