Fiskebøvs og forskning

fisk-2

 

Et nyt studie udkom sidste sommer, som viste, at børnehave- og førskolebørn spiser for lidt af de sunde flerumættede fedtsyrer, som man finder i omega-3 og -6.

Studiet foregik i Canada, hvor man stort set spiser, ligesom vi gør her i Danmark, og måske kan vi lige skæve til egne børn i Danmark for at se, om de får nok af de for alle celler så vigtige fedtsyrer.

 

Af Marianne Palm

 

Intet fedt, ingen celler

Netop i voksealderen er det bydende nødvendigt, at vores poder får de næringsstoffer, der er nødvendige for at vokse sig sunde og stærke. Der findes ikke en eneste celle i kroppen, som ikke er afhængig af fedtstoffer, og der findes ikke en proces i kroppen, som kan undvære de rette fedtsyrer. Derfor er det værd at kigge på så meget forskning som muligt, så vi kan gøre det bedst muligt, ikke kun for børnene, men også for alle de voksne, der er en del af børnenes hverdag. .

 

109 børn mellem halvanden og fem år med veluddannede forældre deltog i studiet

Til forskernes overraskelse var mængden af både omega-3 og omega-6 for lave og udgjorde samlet kun 4,1 pct. af det samlede energiindtag. Her i Norden anbefaler vi, at 5-10 pct. af det samlede energiindtag stammer fra flerumættede fedtsyrer, og minimum én pct. bør være omega-3-fedtsyrer. Det er vigtigt at påpege, at veluddannede voksne er særligt opmærksomme på en sund hverdag, og på trods af det var der alt for få fedtsyrer tli rådighed for børnene.

 

Værst stod det til med omega-3

Indtaget af omega-3-fedtsyrer var dog særligt lavt (udgjorde kun 0,5 pct. af det samlede energiindtag), og mere end ét ud af fire børn fik slet ingen EPA og DHA via maden – de fik altså alt for få af de såkaldte ”aktive” flerumættede omega-3-fedtsyrer, som kroppen kan anvende uden først at skulle omdannes fra andre kilder. Og her er det stadig omega-3 fra fisk og skaldyr, der bør være øverst på menuen for at tilgodese behovene hos børnene. Er dit barn veganer eller vegetar, bør det hver dag få omega-3 fra fx algeprodukter.

Heldigvis er manglen på flerumættede fedtsyrer en udfordring, vi kan gøre noget ved gennem vores kostvaner, heriblandt ved at spise mere fed fisk, flere nødder, kerner og vegetabilsk olie af høj kvalitet, bl.a. hørfrøolie eller avokadoolie til kolde retter, fx som dip og dressing. Steg helst i smør eller olivenolie.

 

Fedtsyrer, der virker, hvor de skal

Oven i gode kostvaner kan man supplere med et kosttilskud med flerumættede fedtsyrer som Equazen Chews og Flydende (fra tre år), der indeholder omega-3 (EPA og DHA) og omega-6 (GLA) i forholdet 9:3:1 eller den nye Equazen Baby til små børn fra seks måneder til tre år.

 

Og så nåede vi ned til bøvsen …

Fordelen med netop Equazen, som tidligere hed eye-q, er, at der er tusindvis af børn, som verden over er indgået i forsøg bl.a. om koncentration og indlæring, at have et roligt nervesystem, og så er der lige en anden fordel: Børnekapslerne er fremstillet, så de først nedbrydes og optages i tyndtarmen, og det sikrer dig og dit barn mod en ubehagelig fiskebøvs.

 

Ikke altid som i et eventyr

Det hele lyder sikkert indviklet, og fedtsyrernes vej gennem både børn og voksnes kroppe er heller ikke altid et eventyr med happy ending. For det kræver faktisk en del af kroppen at omdanne fedtsyrer til brugbare mængder af EPA, DHA og GLA, hvilket er særlig vigtigt, hvis dit barn er udfordret med problemer i hverdagen.

 

For yderligere oplysninger

Novasel EU ApS • 63 23 00 02 • info@novasel.dk