Fiskeolie nedsætter risikoen for allergi hos nyfødte børn

nyfødt

 

Børn hvis forældre ikke har allergi har 5 – 10% risiko for at udvikle allergi, mens børn i allergifamilier har fra 20 – 70% risiko for at udvikle allergi. Allergi hos børn er derfor et stort problem.

 

Nu har forskere under ledelse af læge Catrin Furuhjelm på Linkjøbing Sygehus i Sverige i en kontrolleret undersøgelse imidlertid vist, at gravide med familiær allergisk baggrund der tager 9 kapsler Bio-Marin dagligt fra graviditetens 25. uge får en markant nedsat risiko for at få et barn med fødevareallergi eller med allergisk eksem. Det svarer til 2,7 g omega-3 fedtsyrer dagligt. Resultatet, der er statistisk sikkert, har vakt genlyd i videnskabelige kredse verden over, og Catrin Furuhjelm har modtaget en pris for forskningen på en årlig kongres for svenske læger.

I undersøgelsen indgik en placebo-gruppe som fik sojaoliekapsler s.t. 2,8 g. Efter det første år udviklede 1 barn ud af 52 i fiskeoliegruppen fødevareallergi, mens 10 børn ud af 65 i sojaoliegruppen udviklede fødevareallergi. Tilsvarende udviklede 4 ud af 52 børn allergisk eksem i fiskeoliegruppen mod 15 ud af 63 i sojaoliegruppen. Forskerne konkluderede, at indtaget af fiskeolie gjorde børnenes immunsystem mere afbalanceret.

Undersøgelsen hvor Pharma Nords Bio-Marin-kapsler blev anvendt, har ikke været stor nok til at vurdere andre allergiformer, men en opfølgende analyse foretaget 2 år senere har vist, at effekten for de to allergiformer stadig holdt ved.

 

Kilder

  • Pharma Nord forskningsafdeling
  • Astma-Allergi Danmark
  • Furuhjelm C, et al. Fish oil supplementation in pregnancy and lactation may decrease the risk of infant allergy.  Acta Paediatrica 2009  Apr 27. E-pub ahead of print.