Der er rigtig mange, som lider af irriteret tyktarm. Alternative behandlere har i årevis behandlet diagnosen med diæten FODMAP. Nu er Herlev Hospital gået i gang med diætbehandlingen FODMAP, som også er en standardbehandling på hospitaler i Australien, USA og England.
Selvom frugter og grøntsager i udgangspunktet er sunde, har en del mennesker problemer med at nedbryde især de kortkædede kulhydrater, som findes i rigtig mange fødevarer. Det kan give smerter og løse afføringer eller forstoppelse, nøjagtig som ved irriteret tyktarm, og er måske hos mange hovedårsagen til problemet.
FODMAP diætister har kortlagt hvilke fødevarer, du bedst vil kunne tåle, og hvilke du måske i en periode skal holde dig fra. FOODMAP er en forkortelse af Fermenterede Oligo-, Di- og Monosakkarider og Polyols.
Frugt
FRUGTER DER SKAL UNDGÅS
Frugter med meget fruktose
Æble Mango Nashi Pære Sharon Litchi Vandmelon
Frugter med meget fruktase
Sharon Litchi Vandmelon
Frugter med meget polyol
Æble Abrikos Avocado Brombær Kirsebær Litchi Nashi Nektarin Fersken Pære Blomme Dadel Vandmelon
FRUGTER DER ER EGNEDE
Banan Blåbær Boysenbær Cantaloupe melon Stjernefrugt Tranebær Durian Vindruer Grapefrugt Honningmelon Kiwi Citron Lime Mandarin Appelsin Passionsfrugt Paw paw Ananas Hindbær Rabarber Jordbær Tangelo
TØRREDE FRUGTER DER ER EGNEDE
Banan chips Tranebær (ikke sødet) Korender Paw paw Ananas (ikke sødet) Sultanas Rosiner
Grøntsager
GRØNTSAGER DER SKAL UNDGÅS
Grøntsager med meget fruktose
Sukkerærter
Grøntsager med meget fruktase
Artiskokker Asparges Bede Rosenkål Kål Cikorie Mælkebøtte blade Fennikel Hvidløg Porre Bælgplanter Okra Løg Ærter Radicchio salat Skalotteløg Forårsløg (den hvide del af løget)
Grøntsager med meget Polyol
Avocado Blomkål Svampe Sneærter
EGNEDE GRØNTSAGER
Alfalfa Bambusskud Bønneskud Bønner grønne Bok choy Broccoli (måske ikke egnet for alle) Chili Gulerod Selleri Purløg Choy sum Majs (rå majs kan genere nogle mennesker) Agurk Julesalat Aubergine Ingefær Salat Marrow Oliven Pastinak Persille Kartoffel Græskar Sølvbede Forårsløg (den grønne del) Spinat Squash Kålrabi Søde kartofler Tomat Majroe
Hvede og rug
PROBLEMER
Brød (hvidt, fuldkorns surdej, pita og mange rugprodukter) Pasta og nudler Morgenmadsprodukter (indeholdende hvede, meget tørret frugt & / eller frugtsaft) Kiks med smag (hvedebaseret) Kager og bagværk (hvedebaseret) Søde kiks (hvedebaseret) Wienerbrød og rasp Andre (semulje, couscous, bulgur)
ALTERNATIVER
Ris Majs Kartoffel Amaranth Tapioka Quinoa Hirse Sorghum Boghvede Arrowroot Sago
ALTERNATIVER TIL HVEDEPRODUKTER
Glutenfrit brød, 100% spelt brød, hvedefri rug. Glutenfri pasta, risnudler, hvedefri boghvede nudler. Grød, hvedefri mysli, cornflakes og glutenfri korn. Riskager og -kiks, glutenfri kiks. Glutenfri kager, sukkerfri kager. Glutenfri wienerbrødsblandinger og brødkrummer, polenta. Boghvede, polenta, hirse, durrum, sago, tapioka, ris, majs og mel.
Andre fødevarer, som indeholder fruktose og/eller fruktase, der skal undgås:
Honning Majssirupper Cikorie Mælkebøtte te Inulin Kunstige sødemidler Sukkerfri eller lav-kulhydrat slik, pastiller, tyggegummi og mælkedesserter Baked beans, linser og kikærter
ALTERNATIVER
Treacle Melasse Ahornsirup Hvidt, brunt, rå & castor sukker (saccharose) spises med måde. Te, kaffe, og urtete Nødder og frø (mådehold) Havreklid Bygklid Psyllium (loppefrøskaller) Risklid Passende sødestoffer (NutraSweet, sucralose, stevia, saccharin, tic TAC, minties, almindeligt tyggegummi).
De fleste er ikke nødvendigvis sunde, men det hører til i en anden artikel!
Særlige bemærkninger
- Begræns indtag af alkohol
- Undgå alkohol, som har højt indhold af ufordøjeligt kulhydrat, såsom øl
- Klar spiritus såsom vodka og gin med vand/sodavand med frisk frugt i moderate mængder er at foretrække
- Drik masser af vand
- Spis med måde
- Tyg din mad godt
- Begræns forarbejdede fødevarer
- Begræns eller undgå forarbejdet kød
- Frisk frugt, grøntsager og helt kød/fisk er bedst
Farer du vild i de lange lister? Kontakt en biopat/naturopath ibm, en ernæringsterapeut eller en heilpraktiker, eller læs om FODMAP på internettet, hvor du også finder diætister, som arbejder med FODMAP. Vælg en behandler, som anerkender brugen af urter og mælkesyrebakterier – så får du det meget hurtigere bedre end udelukkende ved at forsøge gennem kosten.
Artiklen er fra magasinet BOOST! – som var sund-forskning’s søstermagasin – januar 2013.