Fokus på skaldyr

shutterstock_83715247 (2)

 

I sidste uge indtog en gruppe danskere fra Nykøbing Mors det første af en række planlagte fisk- og skaldyrmåltider. I det næste halve år skal de ialt 60 mænd og kvinder spise 200 gram fisk og skaldyr (muslinger og østers) fem af ugens dage som en del af deres normale kost. Forskere vil måle den sundhedsfremmende virkning af denne kostændring, og de har blikket fæstnet på sporstoffet selen, som findes i store mængde i fisk og i særdeleshed i skaldyr. Forsøget omfatter ligeledes en kontrolgruppe, som skal spise, som de plejer, og desuden notere hvis de indtager fisk eller skaldyr.

Den store interesse i selen hænger sammen med en amerikansk undersøgelse, der blev offentliggjort for en del år siden, hvor man kunne observere, hvordan et øget selenindtag understøttede vigtige funktioner i kroppen. Amerikanere får i forvejen betydeligt mere selen end danskerne, og det nye fisk- og skaldyrsforsøg, der udføres i samarbejde med Dansk Skaldyrscenter, skal afprøve, om fisk og skaldyr effektivt kan mætte de selenafhængige proteiner (selenoproteiner), der udgør en del af kroppens forsvarsmekanisme.

En anden mulighed er at indtage selen som kosttilskud. En britisk undersøgelse udført med den danske selengær SelenoPrecise® viser, at man effektivt kan mætte det meget vigtige selenoprotein P ved hjælp af denne selengær.

 

16. september 2010