Fordi du er slank, er du ikke nødvendigvis sundere, end hvis du er tyk

Overvægt

 

Og kan man godt være sund og tyk?


Læs også nederst i artiklen om, hvordan vores selvopfattelse kan påvirke vores vægt


Og ikke mindst – måske årets vigtigste opgave – for alle der har fokus på vægten og madvaner – du kan blive overrasket!

 

Af Laila Edsberg og Marianne Palm

Der er efterhånden ikke nogen tvivl om, at al for stor overvægt kan være både belastende i hverdagen og sygdomsfremkaldende, men her henvises til et BMI på 30 og over [1d].

Samtidig er der i udlandet opstået en del kritiske røster omkring hele opfattelsen af BMI, der ikke som sådan er beregnet til at indikere sammensætning af fedt-og muskelmasse, og derfor kan personer med store muskler fejlagtigt blive opfattet som usunde overvægtige [1e].

Frem for at kigge på BMI og spejl, skal du hellere kigge på, hvor meget du bevæger dig, for mange studier fortæller, at det bør være det helt store bekymringspunkt [1c].

Studier peger på, at inaktivitet giver både større risiko for kræft og hjertetilfælde med døden til følge end en vurdering af, om man er tyk eller tynd [1a].

Studier peger også på, at rigtig mange kræftformer kan forebygges ved at øge aktivitetsniveauet. Det gælder især brystkræft, ovariekræft, livmoder- og prostatakræft, hvor risikoen ser ud til at mindskes ved daglig aktivitet. Det er dog særlig signifikant ved brystkræft [1a]

Et studie på personer med stærk overvægt og fedme

Et studie er foretaget på personer med ekstra meget vægt – nogle med et BMI op til 40. Studiet indikerer, at et aktivitetsniveau på 150 minutter om ugen, altså bare 21-22 minutter om dagen, kan være helt afgørende. I et andet studie, hvor 853 canadiske patienter deltog, så man signifikante forskelle på blodtryk, blodsukker og triglycerider med et dagligt aktivitetsniveau på omkring 20-30 minutter [1i].

Det samme gælder de meget slanke
Man ser lignende resultater hos de tynde. Slanke personer med et BMI omkring 24-25 og under kan have en høj fedtprocent og lav muskelmasse. Denne gruppe er i lignende risiko for at have forhøjede værdier vedrørende blodtryk, blodsukker og triglycerider. Gruppen kan ligeledes forebygge mange sygdomstilstande gennem motion og bevægelse [j].

Hvad enten man holder den slanke linje eller har lidt ekstra på hofterne, er daglig motion altafgørende for vores generelle helbred og sundhedsfremme.

Vi skal ud og have pulsen op 30 minutter hver dag. Al bevægelse gælder, blot man også får pulsen op.[1g].

Konklusion anno 2020
Bevægelse giver os alle flere år at leve i. Samtidig styrker det vores mentale sundhed, gør os mere kreative, og så mindsker det i den grad vores risiko for tidlig død pga. af hjerte-kar-sygdomme eller kræft. Uanset om du er tyk eller tynd.

1a] http://aktivsundhed.dk/da/undervisning/materiale/praesentationer/85-kraeft-og-fysisk-aktivitet

1b] https://archpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13690-017-0213-9

1c] https://www.forbes.com/sites/nickmorrison/2015/07/15/its-not-obesity-we-should-worry-about-its-inactivity/

1d] https://www.sst.dk/-/media/Nyheder/2019/Sv%C3%A6r-overv%C3%A6gt/Anbefalinger-Livsstilsintervention-ved-svaer-overvaegt-ver-211019-Hoeringsudkast.ashx?la=da&hash=1EC02749A8FEA593189CA7D4228AED312E756D59

1e] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4890841/

1f] https://dsr.dk/sygeplejersken/arkiv/sy-nr-2013-6/pulsen-skal-op

1g] https://videnskab.dk/krop-sundhed/derfor-er-motion-den-bedste-medicin

1h] https://www.nhs.uk/news/obesity/can-you-really-be-both-fat-and-fit/

1i] https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180212144135.htm

1j] https://netdoktor.dk/fakta/tyndfedt.htm


Betyder vores størrelse egentlig noget for vores helbred?

Eller er det vores selvopfattelse, der betyder noget?

Hvis man ligger i middelområdet med et BMI mellem 20 og 30, hvad betyder vores selvopfattelse så for vores generelle sundhed?

En ny undersøgelse udkommet i 2020 har forsøgt at afklare, hvad ens selvopfattelse gør ved helbredet. Det lader faktisk til, at der er en øget risiko for hjertesygdomme og hjertetilfælde, hvis man har en højere BMI og samtidig også synes, at “man vejer for meget”. I modsætning til dem der har en lignende BMI, men synes, de vejer “nogenlunde det, de skal” [2]

Der er altså noget, der tyder på, at stigmatisering omkring overvægt og fedme spiller en afgørende rolle for den enkeltes helbred og muligheder for forebyggelse af hjertesygdom [2].

Man kender ikke den nøjagtige årsag til denne øgede risiko. Men den kunne have en sammenhæng med den mængde stress, der ligger på et menneske, ikke at være glad “i sit eget skind”.

Således peger et studie, allerede fra 2010, på, at netop en negativ kropslig selvopfattelse har en negativ påvirkning af unge kvinders mentale sundhed.

Studiet peger også på, at mere fokus på sunde tilgange til vægt og kropsidealer er at foretrække [ 6,7]

Der er meget, der tyder på, at måden, vi vælger at opfatte vores kroppe på, tynde som tykke, er afgørende for både vores fysiske og mentale sundhed.

Måske tiden er moden til at favne det forskelligartede, selv kærligheden og de runde former. Et BMI har måske ikke så meget at sige, hvis man er glad, aktiv og kan leve det liv, man ønsker.


Læs om de forskellige studier her:

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31944464

[3] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/obr.12634

[4] Endocrine System in Sports & Exercise. Kraemer & Rogol, ch. 18.

[5] https://scholar.google.dk/scholar?q=is+the+correlation+between+health+and+self+perception&hl=da&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart#d=gs_qabs&u=%23p%3D15O_3I2PEhwJ

[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/20828097/

[7] https://www.nature.com/articles/ijo2010229


Læs også artiklen ”Måske årets vigtigste test” fra februar 2020. For spiser du for meget – eller i virkeligheden for lidt? Som de fleste andre sunde danskere?

Læs også en særlig interessant artikel fra videnskab.dk under Forskerzonen, hvor en dansk professor, Thorkild Sørensen, sætter spørgsmålstegn ved hele vores opfattelse af overvægt, og hvad årsagerne er.
Vi håber i de næste numre af SUND-FORSKNING at kunne grave et spadestik dybere:

https://videnskab.dk/krop-sundhed/myte-paa-afveje-hvad-kommer-fedme-af?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *