Forskere finder ny kilde til beskyttelse mod grå stær

 ojne-gamle
 
 
Folk med et højt indtag af C-vitamin har op til 33 procent lavere risiko for at udvikle grå stær.
 
Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – august/september 2016
 
 
Næsten 20 procent af den voksne befolkning i Europa havde ifølge 2007-statistikken grå stær. Forekomsten stiger med fem procent for folk i aldersgruppen 52-62 år, 30 procent for de 60-69-årige og hele 64 procent for dem over 70 år. Grå stær er derfor et problem, der er til at få øje på – bogstaveligt talt – men det er det opsigtsvækkende resultat af en ny britisk undersøgelse også. Forskere fra King’s College i London har nemlig fundet, at et højt indtag af C-vitamin kan reducere risikoen for grå stær med op til 33 procent.
 
 
33 procent lavere risiko
Undersøgelsen, som er udført på 324 kvindelige tvillingepar, strakte sig over 10 år. Forskerne analyserede fotos af forsøgsdeltagernes øjenlinser for at bedømme linsernes gennemsigtighed. Deltagernes indtag af C-vitamin blev ligeledes bedømt ved hjælp af spørgeskemaer med spørgsmål om kostvaner. Hos dem med de højeste C-vitamin-niveauer i kroppen var der 33 procent lavere risiko for at udvikle grå stær efter de 10 år. Ligeledes var linserne betydeligt mere klare sammenlignet med linserne hos dem,  der havde lavere C-vitaminstatus.
 
 
Syreneutralt tilskud
Forskerne vurderer, at selve den øjenvæske, som linserne er badet i fra naturens side, indeholder C-vitamin. Ved et øget indtag af vitaminet stiger vitaminindholdet tilsvarende i væsken, og det beskytter linserne. C-vitamin findes især i hyben, peberfrugt, grønkål, broccoli og kiwi, menmange tager et tilskud ved siden af kosten. Der findes særlige C-vita-minpræparater, som kan være fordelagtige at anvende. Det gælde r blandt andet det højtdoserede lægemiddel Bio-C-vitamin, som indeholder 750 mg syreneutralt calciumascorbat, der er yderst skånsomt mod den sarte maveslimhinde.