En gammel recept til nyre- og galdesten

nyresten
 
 
Har man nogensinde haft et anfald af nyresten eller galdesten, så skal alt afprøves, for det er særdeles smertefuldt. I dag findes der ultra moderne metoder til at knuse stenene, så en operation måske kan undgås. Men så dan var det ikke i 1927, da Resium blev opfundet. Opskriften er den samme, og midlet virker faktisk stadig både forebyggende og behandlende.
 
 
Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2016
 
 
Af grunde man ikke helt ved, er der nogle mennesker, der danner ekstra med nyre- og galdesten. Man kan sagtens være stendanner uden at vide det, for det er først, når de når en vis størrelse, eller sætter sig i galdegange eller i nyrernes små kar, at de volder problemer. Her kan de til gengæld medføre helt ulidelige smerter.
 
 
Brugt over hele Europa
I dag er det fjerde generation af den spanske familie Miquel, som fører fabrikken videre. Recepten er tudsegammel fra en apoteker i Spanien, som overdrog recepten til familien, og den 14. april 1928 blev den første flaske Resium sat i produktion. Sidenhen er det blevet den mest brugte naturmedicinske urtedrik i Europa til nyre- og galdesten. Også selv om man ikke helt med moderne metoder kan gennemskue, hvorfor de ti vilde planter , der indgår i drikken, kan være så effektfulde.
 
De ti planter, som indgår i recepten, bliver destilleret. Det hele begyndte med en smed, der i den lokale landsby skabte et aggregat til Miquel, så de værdifulde urter kunne blive til klare dråber. I dag foregår produktionen under 100 % moderne metoder under farmaceutisk kontrol.
 
 
Akut eller kronisk
De fleste tager et glas Resium hver morgen som forebyggende middel mod de smertefulde nyre- og  galdestensdannelser. Andre tager en kur, når stenene har givet deres pinefuld praj om deres tilstedeværelse: Midlet opløser stenene og reducerer smerterne. Og atter andre anvender Resium som det sunde, udrensende middel, den effektive folkemedicin i virkeligheden er. For der er rigtig mange beretninger om en mere livgivende hverdag baseret på den gamle recept.
 
 
Hvad er nyresten?
Sten i urinvejene er meget almindelige. Op til 10 procent af alle mænd og halvt så mange kvinder får på et tidspunkt i livet symptomer fra nyresten. Årsagen er, at urin indeholder store mængder affaldsstoffer, som er svære at holde i opløsning i urinen. Hvis affaldsstofferne ikke holdes i opløsning, samles de og udfældes som sten. (Kilde: www.netdoktor.dk)
 
 
Hvad er galdesten?
Galdesten er sten, der hovedsageligt dannes i galdeblæren eller galdevejene. De er hyppigt forekommende, idet cirka hver femte kvinde og hver tiende mand har galdesten. Kvinder har tre gange højere forekomst af galdesten, og forekomsten stiger med alderen.
 
Galdesten er millimeter til få centimeter store, og selvom mange mennesker har galdesten, giver det i de fleste tilfælde ikke symptomer. Hvis en galdesten derimod sætter sig fast i udløbsgangen fra galdeblæren, opstår der mavesmerter. Disse smerter kaldes galdestensanfald. Man mener, at den store hyppighed af galdesten i den vestlige verden skyldes kostvaner og levestil. (Kilde: netdoktor.dk)

 

2 thoughts on “En gammel recept til nyre- og galdesten

 • Må det også bruges på dyr…

  Reply
  • ja, det er muligt, men husk at konsultere din dyrlæge, så den rette diagnose og behandling om nødvendigt iværksættes.
   Venlig hilsen
   Marianne Palm

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *