Fra en gammel kinesisk rod til moderne urteterapi

Astragalus

 

Vi bliver meget ofte spurgt om, hvordan vi egentlig finder de mange informationer om forskningen på naturlige midler. Her er med udgangspunkt i en fin gammel rod, Astragalus, nogle links til nogle af de databaser, vi benytter.

Af Marianne Palm

Må jeg præsentere vores arbejdsmetoder?

Når skribenterne bag sund-forskning søger oplysninger, finder vi meget ofte nyttig viden på forskellige databaser. Nogle af dem er meget ”pro” urter, andre vil gerne præsentere i almindelighed, hvad der sker på ernæringsområdet. Vi søger højt og lavt for at se, om der er kommet ny forskning eller for mange urters tilfælde, flere forsøg, der bekræfter, hvad fx kineserne har vidst i 5000 år: At urter har, hvis de har vokset de rette steder, er blevet behandlet ordentlig undervejs til fabrikken og tjekket for aktive stoffer på laboratorier, en virkelig fin evne til på naturlig vis at regulere organer og organsystemer, der på alle mulige måder har brug for støtte.

Astragalus membranaceus eller på pæredansk: Hindeagtig astragel

Gå fx på www.greenmedinfo.com, og skriv ”Astragalus” i søgefeltet, så pibler det frem med studier, der bekræfter, at den gode gamle kinesiske rod kan det, man kan læse i de allerældste skrifter og i helt moderne monografier.

Skal du søge efter flere studier, som også dækker vitaminer, mineraler, fedtsyrer, mælkesyrebakterier, medicin og alt andet, hvad kroppen begærer af input i sundhedens tjeneste, kan du gå på www.pubmed.com

En mere kommerciel side, men absolut med de nyeste tanker, er: www.nutraingredients.com. Det er her, industrien fremviser delresultater eller fortæller om nogle af de tanker, man gør sig om fx udviklingen af nye fedtsyreprodukter.

Vi sorterer i de mange oplysninger, kigger især på, hvor mange deltagere der har været i studierne, og om de lever op til nogle videnskabelige metoder, som fx om der er en kontrolgruppe med, om deltagerne er valgt ved lodtrækning og mange andre parametre.
Slutteligt er det mere summen af de mange studier, vi interesserer os for: Om et studie kan gentages igen af andre uvildige forskningslaboratorier, eller at man kan lave studier med endnu flere deltagere i. Problemet er, at hvis man ikke har brugt den samme urteekstraktionsmetode til de forskellige forsøg, eller måske brugt planter med et ringe indhold af aktive stoffer, så får man et meget usikkert sammenligningsgrundlag, hvilket tit bliver hævdet af kritikere af kosttilskud som værende det største problem. Og derfor er der så mange nejsigere blandt dem, der sværger til den mere almindelige vestlige medicinske behandling.

Men tager vi jahatten på, kigger på 73 forskellige studier, fx på Astragalus membranaceus, så tegner der sig et billede, vi godt kan lide:
At noget tyder på, at de gamle kinesere har ret. Astragalus membranaceus kan, hvis man har gjort sit arbejde godt som producent, fremvise en stribe af egenskaber og dermed en endnu længere stribe af indikationer for, hvornår rødderne kan skabe den helt rette støtte for kroppen.

Udvalgte egenskaber

Immunregulerende, styrkende, hjertestyrkende, vanddrivende, blodtrykssænkende. Traditionelle egenskaber: Sød og mildt varmende. Fremmer livsenergien, fremmer heling og vævsregenerering.

Indikationer

Infektioner: Forebyggelse imod infektion bl.a. forkølelse og influenza
Til at styrke et svækket immunsystem med fx et formindsket antal af hvide blodlegemer
Ved kroniske bakterie‑ eller virusinfektioner

Støtteterapi ved kroniske autoimmune sygdomme

Kroniske sår: Mavesår og andre kroniske sårdannelser
Hjertekredsløb: Forhøjet blodtryk, hjertebanken og åndenød
Kronisk udmattelse: Kronisk udmattelse specielt efter virus- eller bakterieinfektion.
Leveren: Kronisk leverinflammation
Alderdom: Nedsætter ældningsprocessen, virker styrkende, fremmer appetitten, forbedrer søvnen og hæmmer gråning af håret
Klimakteriet: Anvendes traditionelt i behandlingen af hedestigninger

De mangeartede virkninger forklares både med vestlig og østlig tankegang

At roden har så mangeartede egenskaber, skyldes især to overordnede mekanismer: Dens evne til at virke adaptogen, hvilket betyder, at den gennem regulering af vores organer, fx binyrernes funktion, kan støtte kroppens processer, herunder immunforsvaret. Det er også denne adaptogene virkning, der gør, at kroppen bedre kan tåle de belastende faktorer, kroppen bliver udsat for bl.a. ved kroniske sygdomme.

Dertil kommer den mekanisme, som nok er sværest at forstå for en vesterlænding: At ved at regulere bl.a. nyrernes funktioner skaber man en forbedring af energiniveauet i de tilhørende meridianer. Ifølge kinesernes traditionelle måde at se kroppen på, har vi nyremeridianen som den meridian, der sammen med to andre (Du og Ren) er ansvarlige for, at vi kan mærke fornyet energi i hele kroppen.

Fra det store internationale marked for rødder til en dansk virksomhed

Når vi arbejder videre og forsøger at gøre al den viden tilgængelig her i sund-forskning, så kigger vi også efter de bedste produkter på det danske marked. For hånden på hjertet: Du skal ikke bare stole blindt på udenlandske hjemmesider, uanset hvor blankpolerede de er. Brug danske firmaer, så der er kontrol med produktionsmetoder, og hvor den fine rod, Hindeagtig astragel, har levet sit liv.

Et af produkterne, der fremviser den rette kvalitet, er fra Biosym og hedder kort og godt: Astragalus Forte.

Tag et kig på de 73 offentliggjorte studier på Astragalus her.

https://www.greenmedinfo.com/substance/astragalus