Fra rødkål til rødcool på 14 dage

rodcool
                                                        

Fermentering som opskrift på en sjovere jul for hele din organisme

Til 2 patentglas á 1 liter                                                                                                                                

  • 700 g økologisk rødkål
  • 300 g økologisk rødbede
  • 2 spsk. havsalt
  • 15 nelliker
  • 1 l. økologisk rød vindruesaft/rød frugtsaft
  • Vand efter behov
  • Sammenfoldet rødkålsblad eller halvtykke skiver af økologisk rødbede som låg

Snit rødkålen så fint eller groft, som du foretrækker. Skræl rødbeden og riv tilsvarende fint/groft på rivejern. Bland rødkål, rødbede, salt og nelliker i en skål og fyld på patentglas, stop blandingen godt ned. Fyld op med saft – supplér evt. med lidt vand. Slut af med sammenfoldet kålblad/en tyk skive rødbede som “låg” til at holde rødkålen nede. Læg en lille kop, underkop eller rengjort sten øverst, så indholdet ligger i spænd – sørg for, at alt er dækket af saften. Opbevar i stuetemperatur. De første 5-6 dage må glassene gerne åbnes en gang dagligt for at frigive overtryk. Efter ca. 2 uger er rødkålen færdig – ”al dente” i konsistens og med en helt fantastisk smag. Kan herefter holde sig i flere måneder, konsistensen vil bare blive en smule blødere med tiden.

Derfor fermenteret rødcool                                                                        

Traditionelt koger vi rødkål, til der ikke er meget tilbage af vitaminer og andet godt, og så tilsætter vi eddike og sukker. Intet af det er særlig gavnligt for din sundhed. Oven i købet gør eddiken livet surt for julerødvinen.

Rødcool er hurtigere at lave, rundere i smagen og kan bruges som tilbehør til de fleste vinterretter, på leverpostejmaden og meget andet godt. Og så er den bimlende fuld af probiotiske bakterier (mælkesyrebakterier), der er vanvittigt gode for dine tarme og for dit immunsystem.

Spis din rødcool, som den er, eller lun den skånsomt – så overlever de fleste bakterier (men selv hvis de dør, vil de fortsat stimulere immunsystemet): Bring lidt økologisk drue- eller solbærsaft i kog. Tag gryden af varmen og bland din rødcool i, lad trække 5-10 minutter. Metoden vil afrunde smagen lidt. Husk at spise rødbedeskiven – den smager også herligt!

Mere viden om fermentering og flere opskrifter er at finde i bogen “Sund med dine gode bakterier” af lægerne Lisbeth Rose og Jimmie Kert (279 kr.) – og på bloggen bactibalance.dk. (foto: Lisbeth Rose)