Fremtidens hudpleje blev skabt for tusindvis af år siden

Comparison portrait of mature woman after and before filler injection on light background

 

Forestil dig, at du aldrig havde hørt om aloe vera? Om dens gavnlige egenskaber overalt på huden?

Sådan er det næsten med Baobab i dag. Den fine, fugtgivende olie, der ikke fedter, blev lanceret i sin reneste form for nogle år siden, men er langt fra kendt af alle.

Af Marianne Palm

Det vil sund-forskning vedblivende forsøge at lave om på, for vi har set studierne og ikke mindst har vi set – og selv mærket – den givtige effekt på huden, uanset om det er til ansigtet og tørre ben, uanset om det er til problematiske områder, der kræver ekstra pleje. Den er kort sagt fugtgivende, opbyggende og kan bidrage med en bedre struktur.

Baobab-træets evner til at gøre en forskel lokalt i Afrika er radikalt vigtige. Indsamlingen af frugterne fra de store træer giver mad i munden, når kvinderne sælger frugterne lokalt, så de kan brødføde deres børn og måske skabe en god skolegang. Her til lands handler det om noget helt andet, bl.a. at vi på vores breddegrader har et meget tørt klima, og især hvis vi samtidig opholder os indendørs med de særlige udfordringer, det kan give for den sarte hud.

Det interessante med netop Baobab-træet er, at de gyldne dråber fra de store frugter er rige på ikke mindre end 11 egenskaber, der kan være et særligt godt bekendtskab for vores hud: 

  • Baobab-olien er tørolie, drøj i brug og tilstopper ikke hudens porer. At olien er en tørolie, betyder blot, at den trænger meget hurtigt ind i huden.
  • Den specielle sammensætning af fedtsyrer og det rige indhold af omega-6 og -9, phytosteroler og E-vitamin er med til at booste kollagen og hjælpe celleaktiviteten i huden med at stramme op og regenerere.
  • Olien har et højt indhold af E-vitamin, som er en fantastisk antioxidant, der også har en god effekt på de helt små blodkar i huden.
  • Phytosteroler modvirker rødme og irritation (virker antiinflammatorisk) og medvirker til oliens anti-age-effekt.
  • Baobab-olie forbedrer hudens elasticitet signifikant med op til 25 pct. efter fire uger.
  • Er med til at forbedre hudens barrierefunktion og nærer og fugter huden intensivt.
  • Reparerende aktivitet på keratinocytter, som i den normale hud sikrer en intakt og velfungerende hud.Olien kan hjælpe på forskellige ubalancer i huden som fx rødme.
  • Olien kan være med til at reducere udseendet af strækmærker.
  • Nærer og beskytter tørt og farvet hår.
  • Giver liv og glans til tørt hår.


At være pioner kræver armmuskler og nysgerrighed

Det var Jesper Hummeluhr, der for omkring 35 år siden blev manden bag den effektive aloe vera, i dag kendt fra produkterne Avivir Aloe Vera. Før Jespers tid vidste vi godt, at man kunne klemme en gel ud af planten i vindueskarmen til lindring på en brændt finger på kogepladen, men vi vidste intet om kvaliteten af en aloe-plante, vi vidste heller ikke, hvordan vi kunne bruge den til større udfordringer. Det ved vi i dag takket være det internationale samarbejde, der er opstået på tværs af mange kontinenter.

Baobab-olien er i dag genstand for den samme type forskning, og der dukker fagtermer op som tocotrianoler og non-comedogen. Måske er den viden om få år blevet til allemandseje, ligesom de fleste nok i dag har hørt om kollagen, der blot for få år siden blev et trendy ord?

The Magic Tree

I Afrika kaldes Baobab-træet også for “Det Magiske Træ”, fordi det er så rigt på muligheder for alle typer af hududfordringer. Olien indeholder en unik sammensætning af fedtsyrer, trænger let ind i huden uden at fedte og skaber et højt indhold af fugt i den trætte hud.

Et forskningsforsøg

Når forskere gerne vil vise, om et givent produkt har en effekt på huden, kan de fx vælge at udsætte et hudområde, eksempelvis en overarm, for en eller anden form for hudbelastning. Man påsmører fx et stof, hvor man ved, at hudens immunforsvar, bl.a. en flok immunstoffer kaldet cytokiner, kommer farende for at se, hvad der er sket og om muligt reparere skaden. Denne immunologiske proces er en del af en inflammation, som vi ser både ved solskoldninger, solskader, ved sårdannelse eller noget så irriterende, men for de fleste helt banalt, myggestik.

Stoffet, der skal irritere, får lov at blive siddende i 15-60 minutter på de heldigvis frivillige forsøgsdeltagere, hvorefter man efter fx 18 timer måler med forskellige velkendte tests, hvordan – i det her tilfælde – Baobab-olien støtter eller ikke støtter helingsprocessen.

En af metoderne, en MTT-test, kan efterfølgende måle, hvordan hudens beskaffenhed har det, fx hvor mange hudceller der er skadet af den oxidative stress, og hvor stor enzymaktivitet der er til stede, som udtryk for at kroppen er i gang med at reparere skaden.

Der indgår andre internationale tests, og resultatet for den rene Baobab-olie var interessant, for det var tydeligt, hvordan Baobab-olien var i stand til at reducere hudskaderne, der var påført i forsøget, og kunne genskabe et godt lokalt immunforsvar ved at normalisere mængden af cytokiner i området, som et udtryk for at huden igen havde en normal celleaktivitet.

Hold øje med forskningen på det gamle Baobab-træ fra de store områder i bl.a. Senegal, hvor Avivir Baobab-olien kommer fra.


Tusindvis af år af viden samlet i de gyldne dråber og nu med helt nye navne på etiketterne

Vil du finde olien, som i øvrigt kan øge hudens elasticitet med op til 25 pct. på fire uger ved at booste kollagen-produktionen, reducere rynker og fine linjer, skal du kigge efter Virgin Organic Baobaboil 100% eller Baobab Body Butter med den australske, velduftende myrte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *