Ftalater i din hverdag – hvad kan du gøre?

Ftalater i din hverdag - feb 2025



Af Rose Maimonide, rosemaimonide.com

Blød plastik er praktisk og findes overalt i vores hverdag i alt fra bademåtter til bolde og byggematerialer. Det er desværre ofte en kilde til ftalater, der kan påvirke sundheden negativt – især for gravide og små børn. Med små justeringer kan du reducere din eksponering og træffe valg, der gavner både din sundhed og miljøet.


Hvad er ftalater, og hvorfor er de farlige?

Ftalater er kemikalier, der bruges til at blødgøre plastik, og de kan desværre have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser. Der er mange typer ftalater, og 12 af dem er så skadelige, at de direkte kan påvirke vores forplantningsevne og skal klassificeres som farlige. Derudover kan flere af dem forstyrre hormonbalancen i både mennesker og miljøet. De kan sænke sædkvaliteten hos mænd, gøre det sværere at blive gravid og øge risikoen for at føde for tidligt.


Hvor finder man ftalater?

Heldigvis har vi her i Danmark strenge regler for ftalater i legetøj og produkter til små børn. Men det betyder ikke, at du er helt fri for risikoen. Ftalater kan stadig findes i mange andre hverdagsprodukter som badeforhæng, bolde, badelegetøj, møbler, svømmeudstyr, byggematerialer, fodtøj, kontorartikler, sportsudstyr, elektronik, hobbyartikler, friluftsudstyr, tasker og ældre legetøj.

Selvom EU har forbudt visse ftalater, findes de stadig i mange produkter på markedet. Forbrugerrådet Tænk Kemi fandt i 2021 problematiske stoffer i hvert fjerde produkt af blød plast købt i danske butikker.


Vidste du, at …

ftalater kan overføres til mad, især ultraforarbejdede fødevarer og fastfood, som øger eksponeringen, især under graviditeten? Det er en af mange gode grunde til at undgå denne type fødevarer.


Nye blødgørere er ikke uden risiko

Det er vigtigt at nævne, at al blød plastik kan udgøre en risiko, men især blød plast, der lugter. Selvom et produkt er mærket som ”uden ftalater”, er det ikke en garanti for sikkerhed. I dag erstattes ftalater nemlig mere og mere af stoffer, der ligner ftalater – de hedder bl.a. DINCH og DEHTP. De er ikke lige så skadelige som ftalater, men de er ikke særlig godt undersøgt, og alt tyder på, at de også kan skade sundheden. Det er derfor en god idé at undgå dem, når det er muligt.

TIP
Undgå produkter af blød plastik fra platforme fra udlandet, da kvaliteten og reguleringen ofte er usikker.


Ftalater i dit hjem

Ftalater frigives fra plastprodukter over tid og kan binde sig til støvpartikler i hjemmet, hvorved de både kan optages gennem huden og indåndes. Derfor er det supervigtigt at lufte ud med gennemtræk flere gange dagligt og støvsuge hyppigt.
Selvom husholdningsfilm og fryseposer er lavet af blød plast, indeholder de som regel ikke ftalater, da plast til fødevarekontakt er ret godt reguleret. Plastik kan imidlertid stadig indeholde hormonforstyrrende stoffer, der virker som østrogener og kan overføres til fede, sure eller varme fødevarer. Det er dog ikke på niveau med ftalater, som er meget værre.


Er din drikkedunk en bombe af plastkemi?

Sportsdrikkedunke af blød plast er også en kilde til kemisk eksponering. En dansk undersøgelse viste, at disse vandflasker kan afgive hundredvis af stoffer til vandet – især efter en tur i opvaskemaskinen, hvor plasten slides, og kemikalier frigives. Vælg derfor en drikkedunk af glas eller rustfrit stål, og vask dem i hånden for at minimere risikoen for uønsket kemi.

Særlige risici for børn og gravide

Ftalater kan have alvorlige konsekvenser for børns udvikling. Piger, der udsættes for høje niveauer af ftalater, kan opleve ændringer i deres pubertetsudvikling, mens drenge kan få ændringer i deres reproduktive hormoner. Selv lave niveauer af ftalater kan påvirke væksten og hormonbalancen negativt. En ny dansk undersøgelse indikerer en sammenhæng mellem eksponering for ftalater under graviditeten og nedsat IQ hos børn. Dette understreger vigtigheden af at minimere eksponering for ftalater, især for gravide, for at beskytte børns kognitive udvikling.


Sådan undgår du ftalater:

  • Luft ud flere gange dagligt.

  • Undgå blød plastik, især hvis den lugter.

  • Blød plast til fødevarekontakt er dog godt reguleret.

  • Vær særlig opmærksom på produkter til gravide og børn.

  • Vælg alternativer til blød plastik, når det er muligt.

  • Undgå produkter fra lavprisbutikker og kinesiske platforme som Temu og Shein.


Kilder

Frederiksen, L., Nielsen, J. K., Andersen, H. R., & Barington, T. (2023). Prenatal and current phthalate exposure and cognitive development in 7-year-old children from the Odense Child Cohort. Neurotoxicology and Teratology, 96, 107161.

Frederiksen, H., Nielsen, J. K., Skakkebæk, N. E., & Andersson, A. M. (2023). Urinary excretion of phthalates and the substitutes DINCH and DEHTP in Danish young men and German young adults between 2000 and 2017 – A time trend analysis. International Journal of Hygiene and Environmental Health, 250, 114088.

Int J Androl. 2012 Jun;35(3):216-26. doi: 10.1111/j.1365-2605.2012.01260.x. Epub 2012 Mar 19. High urinary phthalate concentration associated with delayed pubarche in girls.

Henriksen, L. S., et al. (2023). Maternal phthalate exposure during pregnancy and testis function of young adult sons. Science of the Total Environment, 871, 161914.

https://foodpackagingforum.org/news/ultra-processed-food-intake-can-increase-human-exposure-to-phthalates-and-microplastics

https://nyheder.ku.dk/alle_nyheder/2022/02/sportsdrikkedunke-afgiver-hundredvis-af-kemikalier/

https://taenk.dk/forbrugerliv/familieliv/ftalater-forbuddet-fungerer-ikke-som-det-skal


Om Rose Maimonide

Rose Maimonide er ekspert i at hjælpe børnefamilier og gravide med at vælge sunde og kemifrie løsninger i en travl hverdag. Gennem sit populære onlineunivers Grøn Stue tilbyder Rose personlig rådgivning og og enkle veje til en dagligdag med ro og tryghed. Besøg  rosemaimonide.com for    mere inspiration til et sundt  og bæredygtigt liv.