Garcinia cambogia

health

 

Synonym: G. hanburyii
Indisk navn: Gutta gamba
Dansk navn: Malabar tamarindetræ
Engelske navne: Malabar tamarind, Brindleberry

 

Familie: Guttiferaceae
Droge: Frugt

 

Beskrivelse
Op til 12 meter højt træ, vokser i Sydvestindien. Træet indeholder en gummiharpiks og blev tidligere tappet for sit gule pigment. Gummiharpiksen virker udtørrende og stærkt afførende.(1) Den lilla frugt, der ikke må forveksles med Tamarin (Tamarindus indica), anvendes i karryretter i Indien og Sydøstasien, smagen er sursød og tilsættes også maden for, at den skal fylde mere.(2)

 

Aktive indholdsstoffer
Indeholder 5% (-)-Hydroxy-citronsyre (forkortet HCA fra det engelske navn HydroxyCitric Acid).(2)

 

Farmakologi
HCA hæmmer et enzym, der fremmer omdannelsen af kulhydrater til kolesterol og fedtsyrer, hvilket medfører en stigning i glykogensyntesen. Det er sandsynligt, at den øgede produktion af glykogen giver hjernen besked om at nedsætte appetitten.(3) HCA hæmmer midlertidigt enzymet ATP-citrat lyase, der omdanner citrat til acetyl-coenzym-A. Forsøg har vist, at drogen sænker både appetitten og vægten.(4,5) HCA nedsætter blodets niveau af triglycerider, men ikke kolesterol.(5) HCA er ikke stabil i almindelig ekstraktform, men kan foreløbigt indtages som pulver eller tablet.

 

Egenskaber
Hæmmer appetitten, fremmer vægttab, fremmer glykogensyntesen.

 

Indikationer
Overvægt.

 

Kontraindikationer
Anorexi.

 

Bivirkninger
Ingen kendte.

 

Toksicitet
Ingen giftvirkninger ved anbefalet dosering.

 

Dosering
Tørret droge: 1-2 g, tre gange dagligt(6), med måltider.

 

Kombinationsforslag
Kan indtages samtidigt med andre urter for overvægt Gymnema sylvestre, Iris versicolor, Fucus vesiculosus, Foeniculum vulgare (Fennikel), Capsicum arter, Cynara scolymus og Ulmus rubra. Kromtilskud fremmer effekten af Garcinia cambogia.(7)

 

Referencer
1. Grieve, M A Modern Herbal, Penguin (1988) 2. Bone, K., The Modern Phytotherapist, Vol.1, No.2, Summer 1995 3. Watson, J A et al Arch Biochem Biophys 135, 209 (1969) 4. Sullivan, A C og Triscari J American J Clinical Nutrition 30, 767 (1977) 5. Rao, R N og Sakariah, K K Nutrition Res 8, 209 (1988) 6. MediHerb, 31st May 1995 Dose Report, ikke udgivet 7. The Bariatrician, Summer edition, s. 17 (1993)