Gode udsigter for kvinder med autoimmune stofskiftelidelser

Autoimmunestofskiftelidelser

  

Stofskiftesygdomme som eksempelvis Hashimotos thyroiditis hører til de mest udbredte autoimmune lidelser, især blandt kvinder. Et af de stoffer, som forskere kredser om, er mineralet selen, som har vist at have en normaliserende effekt på stofskiftefunktionen.
 

Af Marianne Palm

Stofskiftet er formodentlig kroppens vigtigste funktion, da det styrer alt lige fra vejrtrækning og muskelarbejde til hjerneaktivitet og forplantning. Det er stofskiftet, som sørger for, at alt hvad vi indtager, bliver omsat til energi i cellerne. Derfor er det så vigtigt, at vores stofskifte fungerer normalt, og det gør det ikke hos alle. I nogle tilfælde går kroppen til angreb på sine egne væv – de såkaldte autoimmune reaktioner – og et af eksemplerne på dette er Hashimotos thyroiditis, som er den mest udbredte autoimmune lidelse og især rammer kvinder. Den gode nyhed er, at flere og flere studier peger på stoffet selen som en mulig løsning. Det er nemlig sådan, at selen er med til at vedligeholde normal stofskiftefunktion, og det viser sig, at mange med stofskiftelidelser har lavt selenindhold i blodet.
 

100 mikrogram selen om dagen

I en relativt ny polsk-tysk undersøgelse kiggede forskere nærmere på 29 kvindelige Hashimotos-patienter i alderen 20-52 år, som netop havde fået stillet Hashimotos-diagnosen. Kvinderne fik et selentilskud på 100 mikrogram om dagen i seks måneder, hvilket i øvrigt er en dosis, der giver god mening i forhold til kroppens behov for dette livsvigtige stof. De officielle anbefalinger ligger på 50-70 mikrogram, men adskillige undersøgelser har vist, at man skal over 100 mikrogram for at opnå fuld mætning af de selenafhængige proteiner (selenoproteinerne), der blandt andet regulerer stofskiftet.
 

Markant bedre stofskiftefunktion

For at se, hvordan selentilskuddet påvirkede kvinderne, målte forskerne de forskellige stofskiftetal før og efter selenbehandlingen. Man kiggede blandt andet på koncentrationen af de antistoffer (anti-TPO), som kroppen selv danner og er årsag til den kroniske inflammation i skjoldbruskkirtlen. På samme måde målte man mængden af stofskiftehormon. Det viste sig, at selenbehandlingen sænkede anti-TPO-tallet markant samtidig med at øge mængden af stofskiftehormon, hvilket er tegn på en normalisering af stofskiftefunktionen. Undersøgelsen er offentliggjort i International Journal of Clinical Practice.

Effekten er dokumenteret i andre undersøgelse

Det er ikke første gang, man ser en positiv effekt af selen i forbindelse med Hashimotos-syge eller andre stofskiftelidelser. En meta-analyse af 17 videnskabelige undersøgelser med sammenlagt 1.911 patienter viste, at selen havde en signifikant positiv indvirkning på forskellige autoimmune stofskiftelidelser. Meta-analysen er offentliggjort i Annals of Palliative Medicine (april 2021).

Selenmangel er udbredt i Europa

Der er i det hele taget øget fokus på selen, da det viser sig, at vi her i Europa har et problem med at få nok af stoffet, eftersom der ikke findes særlig høje koncentrationer af det i landbrugsjorden. Det indgår i 25-30 forskellige selenoproteiner, som ikke kan fungere uden selen. Selenoproteinerne har en lang række funktioner som at regulere immunforsvar, stofskifte, forplantningsevne, hud- og neglevækst samt celleforsvar.

Specialudviklet, letoptagelig selenråvare

Selen optages generelt bedst i sin organiske form. Der findes tilmed en danskudviklet, patenteret selengær (SelenoPrecise), som indeholder en bred vifte af forskellige organiske selenkilder. Dette præparat giver den samme variation af selentyper, som man får ved at spise en varieret kost med mange selenkilder. Undersøgelser foretaget med SelenoPrecise dokumenterer, at næsten 90 pct. af selenindholdet bliver optaget i kroppen. Det er denne selengær, som de svenske forskere bag KiSel-10-undersøgelsen anvendte, netop fordi den har dokumenteret kvalitet.

Kilde: International Journal of Clinical Practice, juni 2021