Skal massage eller behandling gøre ondt?

Massage

 

Bliv klogere på parasympatisk/sympatisk respons, og vælg en massageform, der passer til dit fortravlede nervesystem.

Af Mikkel Strøm

Det menneskelige nervesystem er et stimulus-respons-system. Det reagerer på forskellige stimuli på relativt forudsigelige måder. De fleste mennesker tror, ​​at massage får musklerne til at slappe af, men det er kun indirekte sandt. Når en terapeut påfører en stimulus til nervesystemet ved en berøring af hudens forskellige lag, fremkalder det en afslappende respons, enten lokalt, generelt eller begge dele. Faktisk er det, fordi terapeuten hæmmer en stimulus til nervesystemet ved berøringen og dermed en mindre sammentrækning. Muskelfibrene falder til ro.

Med til forklaringen hører PSR (ParaSympatiskRespons), som med tiden er blevet kaldt “afslapnings-responsen.” Men faktisk burde det være den “normale” driftstilstand i nervesystemet, hvor hjernen kører på alphabølger med bølgelængder på mellem 8 og 12 Hz. Altså ro og hvile i hele organismen frem for det sympatiske nervesystem, der næsten står og dirrer hos os alle i døgnets vågne timer.

I den parasympatiske tilstand slapper kroppen af, fordøjelsen og immunfunktionerne øges, mens hjerte- og respirationshastighederne sænkes. Det er i den tilstand, hvor mennesket restituerer bedst. Måske har du allerede opdaget, at det netop er det parasympatiske nervesystem, der træder til, når vi får en god nats søvn. Og noget tyder på, at vi bør dyrke den tilstand meget mere, og massage kan fremkalde PSR, hvis det er en smertefri massage.

Den sympatiske tilstand er den tilstand, som de fleste mennesker befinder sig i for meget af tiden. I denne tilstand dominerer betabølger med bølgelængder på mellem 13 og 30 Hz, og disse betabølger er med til at forårsage angst, høj overvågenhed og høj modtagelighed for sanseindtryk, manglende evne til at slappe af, nedsat fordøjelse og immunfunktion, øget hjerte- og respirationshastighed. Hvis du synes, det ligner vejen hen mod stress, så har du ret.

Smerte ved massage forværrer et anspændt nervesystem

“Kamp-/flugt ”-tilstanden er vores svar på at være stresset. Stress er noget, vores bevidste eller underbevidste sind opfatter som en trussel. Smerter er en betydelig stresspåvirkning for næsten alle og tvinger det sympatiske nervesystem til at være i aktion og uden nogen god vekselvirkning med det parasympatiske nervesystem.

Det inkluderer også smerter påført ved massage. Smerter ved massage fremkalder ikke den parasympatiske respons (PSR), i stedet forårsager det muskelsammentrækning. En muskel kan generelt ikke trække sig sammen og slappe af på samme tid, og det samme gælder for resten af kroppens system. Massage, der forårsager smerter, selv “ubehag”, er ikke-produktivt, helbreder ikke og er ikke længere nødvendigt, da nye metoder viser, at man kan opnå meget fine resultater uden at påføre smerte og derigennem også tale direkte med hele klientens nervesystem. Så PSR får lov til at hjælpe kroppen og det sympatiske nervesystem med at falde til ro og skabe selvhelbredende kræfter.

Det ses tydeligt med moderne teknikker, bl.a. NRT, som man nu også kan lære her i Danmark, at hvis massage/behandling kan aktivere den parasympatiske respons, vil det generelt være en god ting for de fleste klienter. Den generelle parasympatiske tilstand får dog sjældent lov til at ”overskrive” en lokal sympatisk tilstand fra skader eller vævstraumer, hvor der typisk er smerter involveret. De fleste klienter, også dem, der løbende får massage/behandling, har smerter et eller andet sted i kroppen, og de fleste af de smerter kan relateres til blødt væv. De fleste smerter er relateret til mangel på gennemstrømning af blod, hvilket skaber en manglende iltforsyning i en bestemt del af kroppen, som igen skyldes sammentrukne og anspændte muskler. Almindelig afslapningsmassage er rart, men det har ikke megen effekt at ændre de iltfattige områder af bindevæv og muskelvæv, hvis der fortsat er en anspændt tilstand på grund af nervesystemets rolle og eventuelle lokale smerter fra knogler, led, bindevæv og hud.

Men der findes behandlingsteknikker, som helt specifikt kan ”bryde” og ”nulstille” disse smertemønstre og give en varig lindring. En af metoderne er NRT, som du kan læse mere om på www.sund-forskning.dk eller i de tidligere numre af magasinet.

Indtil for nylig har mange kropsterapeutiske metoder været at lægge mere pres på et specifikt og meget præcist område, som for eksempel i triggerpunktsmassage eller som i en ”sportsmassage/oliemassage”.

Selvom der kan opnås imponerende resultater med disse former for behandling, tilfører de ofte ubehag og ofte smerte, som dermed bliver en ekstra stressfaktor for klienten. Alle kropsterapier, hvor der indgår en vis form for smerte, kan skabe endorfiner, som påvirker opiat-receptorer, der skaber smertelindring, og klienten vil mærke mindre smerte i et stykke tid efter behandlingen. Men når endorfinerne forsvinder efter et par timer, vil smerten være tilbage igen, hvis man ikke får taget fat på det underliggende nervesystem. Det er her, NRT med sin helt specielle teknik kan gå direkte til sagens kerne og fremkalde tilstande, hvor det parasympatiske nervesystem kan få lov til igen at skabe balance i kroppen og ikke mindst få det sympatiske nervesystem i ro. Og det er vist ikke kun mennesker med kroniske smerter, der har brug for det.

Læs mere om teknikkerne på www.NRT-denmark.dk

2 thoughts on “Skal massage eller behandling gøre ondt?

  • Wow, awesome weblog structure! How long have you been blogging for?
    you make blogging look easy. The overall look of
    your site is magnificent, as well as the content! You can see similar here dobry sklep

  • A person essentially lend a hand to make critically posts I might state. That is the very first time I frequented your website page and so far? I amazed with the research you made to make this particular submit amazing. Wonderful job!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *