Godt nyt til dig med urolige ben

Senior kvinde gør morgen-gymnastik

 

Kriblen, stikken, sovende fornemmelser og smerter i benene er et stort problem for mange, men italienske forskere peger på piller med en patenteret barkekstrakt som en mulig løsning.

Af Bjørn Falck Madsen

Hvorfor nogle mennesker har rastløse eller urolige ben, ved ingen med sikkerhed. Men omkring 10 pct. af befolkningen er plaget af problemet, og for dem er der godt nyt. Italienske forskere har nemlig påvist, at piller fremstillet af barken fra et specielt træ kan mindske symptomerne ganske betragteligt. Det drejer sig om Pycnogenol, en patenteret ekstrakt lavet af barken fra fransk strandfyr (pinus pinaster), som indeholder stoffer med en karudvidende virkning.

Forsøget blev udført på 45 forsøgspersoner, der alle led af urolige ben. Deltagerne blev delt i to hold, som begge fik standardbehandling mod deres lidelse. Den ene gruppe fik ud over dette et dagligt tilskud af Pycnogenol i fire uger. Og det gjorde en afgørende forskel, kunne forskerne se, da de sammenlignede de to grupper bagefter.

Forbedring hos næsten alle

I Pycnogenol-gruppen kunne 19 ud af de 21 deltagere melde om en klar forbedring af deres symptomer, og der var tilmed tale om et signifikant resultat. Eksempelvis havde de Pycnogenol-behandlede mindre hævelse i benene, og deres behov for smertestillende medicin var ligeledes reduceret markant efter de fire uger. I Pycnogenol-gruppen var der fire ud af 21, som fortsat tog smertestillende medicin. I kontrolgruppen var der derimod 16 ud af de 24 deltagere, som var nødt til fortsat at tage noget for deres smerter. Der blev i øvrigt ikke observeret nogen bivirkninger ved Pycnogenol-behandlingen.

Godt mod venøs insufficiens

Præparatet er i forvejen kendt fra tidligere forsøg, hvor det har vist sig at være effektivt mod venøs insufficiens. Det er en tilstand, hvor blodet bliver ”hængende” i benene og giver hævelse og smerter. I forsøget viste Pycnogenol-tabletter at have en mindst lige så god virkning som støttestrømper, som ganske vist er effektive, men er en kosmetisk udfordring, de fleste gerne vil være foruden.

Antiinflammatoriske egenskaber

Pycnogenol indeholder procyanidiner, bioflavonoider og fenolsyrer, som har en række dokumenterede virkninger. Det er blandt andet påvist, at de udvider blodkarrene og øger blodgennemstrømningen, og de har ligeledes en beskyttende effekt på collagen og elastin, som er med til at give hud og blodkar styrke og elasticitet. Pycnogenol er desuden en kraftig antioxidant og har en antiinflammatorisk virkning. I andre forsøg har præparatet vist at kunne mindske den rødme og inflammation, der opstår i forbindelse med solskoldning. Pycnogenol er dog på ingen måde en erstatning for solcreme.

Kilde: Panminerva Medica, juni 2022

One thought on “Godt nyt til dig med urolige ben

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *