Grøn og bæredygtig jul

 
Sådan kan bæredygtighed, omtanke og sundhed sætte præg på din jul.
 
 
Af Lisbeth Tordendahl, biopat, phytoterapeut og kostkonsulent
Opskriften blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – december 2016/januar 2017
 
 
Her i den vestlige verden er december den måned på året, hvor forbruget slår rekorder. Vestens forbrugsvaner koster voldsomt dyrt på klodens CO2-regnskab og er for mange også en belastning af den personlige sundhed på grund af tung, grøntsagsfattig mad i store mængder og alt for mange søde sager med hvidt mel, usundt fedt og raffineret sukker. Men sådan behøver det ikke at være.
 
 
Gratis E-bog
Jeg har i samarbejde med Kirsten Skaarup lavet en gratis e-bog, hvor du får masser af tips og ideer til bæredygtige indkøb, gaver og vaner og ikke mindst skønne sunde opskrifter til både frokost, middag og den søde tand. I bogen deler vi vores grønne kærlighed og forslag til bæredygtig jul, og vi inviterer dig til at nyde smuk mad med masser af gode næringsstoffer til dine celler. Kloden sukker efter grøn bevidsthed og handling. Den traditionelle julemad inkluderer klimabelastende kød i store mængder. Vi vil gøre det grønne valg nemmere for dig. Lækker grøn mad og livsstil er bæredygtigt og godt for både krop og klode. Og jo, selvfølgelig kan julen stadig være både sød og fuld af velsmag og nydelse.
 
 
 
KRYDDERMUFFINS MED NØDDER
 
Det skal du bruge:
 
  • Tørrede dadler 125 g
  • Vand 1 dl
  • Salt
  • Hasselnødder 1 dl
  • Banan 2 mellem (200 g)
  • Kokosolie 50 g
  • Æg 3 store
  • Stødt kanel 3 tsk.
  • Stødt kardemomme 2 tsk.
  • Stødt ingefær 2 tsk.
  • Stødt nellike 1 tsk.
  • Fuldkorns spelt- eller havremel 130 g
  • Natron 1 tsk.
  • Pynt: 30 g mørk chokolade (70-85%) og hasselnødder
 
Sådan gør du:
 
Skær dadlerne i mindre stykker, kom dem i en gryde med vandet og en knivspids salt. Kog ca. otte minutter under låg, til vandet er opsuget. Kom i en skål, og lad det køle af. Hak nødderne medium. Blend dadlerne med en stavblender sammen med banan, olie, æg og krydderier. Rør nødderne i og mel og natron. Bag i 12 muffinforme ved 190 grader ca. 25 m inutter. Når de tages ud af ovnen, kan de toppes med lidt finthakkede nødder og chokolade, der smelter, når det drysses over. Opskrift fra Det søde – sundhed & nydelse