Guf for muskler og nervesystem

Vitamin

 

For lidt og for meget kan være udfordrende for kroppens biokemiske balance, når der er tale om vitaminer og mineraler. Med fokus på muskler og nervesystem er C-vitamin, magnesium og calcium særligt vigtige.

Af Rikke Agersted,  shamanistisk healer, biopat og phytoterapeut
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – vinter 2012

Samspil

Magnesium, calcium og C-vitamin hænger uløseligt sammen i mange af kroppens funktioner. Er der underskud af det ene, vil det påvirke virkningen og udnyttelsen af de andre, selvom der måske er rigeligt til stede af disse. Af denne grund er det vigtigt at sikre, at der altid er en god balance af stofferne til stede i kroppen. OmniC fra Biosym tilgodeser dette behov og kan hjælpe i forebyggelsen af de symptomer og mangelsygdomme, ubalancer kan give.

Vidunderlige C-vitamin

Kendt er det nok for de fleste, at C-vitamin forebygger skørbug, og at det blev opdaget af en engelsk læge i 1700-tallet, at citrusfrugter kunne forebygge sygdommen hos de engelske sømænd.

C-vitamin har dog en hel vifte af virkninger i kroppen og er nok et af de mest alsidige stoffer for kroppens sundhed overhovedet.

Vitaminet er en kraftig antioxidant, det er en vigtig del af immun-processerne og er kendt for at bekæmpe infektioner og betændelsestilstande. C-vitamin beskytter desuden mod kræft, indgår i dannelsen af kollagen og dermed til en normal funktion af knogler, tænder, brusk, hud og blodårer.

C-vitamin er også et vigtigt co-enzym i nervesystemets processer og hjælper dermed til opretholdelsen af både fysisk og psykologisk sundhed.

Fundamentale calcium

Et voksent menneske indeholder ca. 1,2 kg calcium, hvoraf hele 99 % af dette er bundet i knogler og tænder. De sidste 1 % er dog uhyre vigtige, da calcium er med til at regulere muskel- og nervefunktionen, væskebalancen, hjertefunktionen, blodtrykket, blodstørkningen og hormonproduktionen.

D-vitamin er en nødvendighed for optagelsen af calcium og bør derfor tages sammen med et produkt som OmniC.

Regulatoren magnesium

99 % af kroppens magnesium findes inde i cellerne, hvor det regulerer funktionen af ca. 300 enzymer. Den sidste procent findes i væsken mellem cellerne. Der er kun mellem 22 og 28 gram magnesium i et voksent menneskes krop, og det er blandt andet afgørende for celledelingen, muskelarbejdet, modstandskraften, proteinsyntesen, hjerte-kredsløbet og syre-basebalancen.

Hjertet har brug for magnesium, og mangel herpå kan give muskelsvækkelse, hjerterytmeforstyrrelser og i grelle tilfælde hjertestop.

Muskelstyrkelse

Fødevarer med et højt indhold af C-vitamin, magnesium og kalk vil naturligt styrke muskler og nervesystem, men da nutidens fødevarer ofte er i underskud af de naturlige stoffer, de fra naturens hånd er tiltænkt, kan det være en god idé at supplere med et kombinationsprodukt som OmniC samt D-vitamin.

C-vitamin styrker musklerne, men konkurrerer med sukkerstoffer i form af kulhydrater, om hvem af dem der skal koble sig på cellerne. Et stort indtag af sukker kan derfor hindre optagelsen af C-vitamin og dermed svække musklerne.

Sportsudøvere og andre, der bruger musklerne meget, kan opleve muskelkramper, muskelsvaghed og muskelsitren efter præstationer. Disse symptomer er alle indikationer på underskud af magnesium, som helt grundlæggende sørger for at lukke calcium ind og ud af cellerne. Mangler der magnesium, ophobes calcium i cellerne, hvorved kramperne opstår.

Indbyrdes afhængige

Omkring 60 % af kroppens magnesium findes i knoglecellerne. Magnesium er vigtig for transporten og fordelingen af calcium i kroppen. D-vitamin sikrer optagelsen. Ved magnesiummangel falder blodets koncentration af calcium, og det er udelukkende magnesiumtilskud, der kan bringe niveauet tilbage til normalen. Calcium- og D-vitamintilskud vil ingen effekt have uden magnesium. Calciumkoncentrationen uden for cellerne er 10.000 gange større end inde i cellerne.

Mineralet er også vigtig for aktiveringen af D-vitamin og dermed udnyttelsen og effekten af det. Mangler der derfor et af stofferne, vil knoglerne på sigt kunne svækkes med risiko for udvikling af sygdommen knogleskørhed.

En sund balance af de vigtige vitaminer og mineraler kræver lidt opmærksomhed i hverdagen, men kan sagtens sikres gennem en alsidig, næringsrig kost med et eventuelt supplement af de stoffer, der er ekstra behov for.

Anbefalet daglig tilførsel, ADT, er den officielle betegnelse for den mængde vitaminer og mineraler, kroppen har brug for, hvis den skal undgå mangelsygdomme. ADT fortæller dog intet om det reelle behov, den enkelte måtte have for særlige stoffer, og derfor kan man med sindsro sætte dosis op, hvis man ønsker at forebygge eller behandle særlige tilstande.

Det antages, at mellem 60 – 70 % af danskerne har for lidt magnesium i blodet.

600.000 danskere anslås at have knogleskørhed, som blandt andet skyldes underskud eller manglende optagelse af calcium.

Rygere har brug for ekstra C-vitamin, da der forbruges meget af dette vitamin til at neutralisere effekten fra giftstofferne og de frie radikaler fra tobakken.

OmniC fra Biosym hjælper med forebyggelsen af de tilstande, som underskud af C-vitamin, magnesium og calcium forårsager.


Produktet er registreret hos The Vegan Society, som er forbrugernes garanti for, at produkter er 100% vegansk. Produktet indeholder desuden dolomit af medicinsk kvalitet, hvilket er en garanti for, at der ikke er tungmetaller til stede.

One thought on “Guf for muskler og nervesystem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *