Her er en af de bakterier i tarmen, der kommunikerer direkte med hjernen

Tarmbakterier

 

Hos Parkinsons-patienter kan man se problemer med slimhinderne i tarmen, hvor de alt for let lader alverdens stoffer trænge over i blodet for derefter måske at skabe en ugunstig påvirkning af forskellige organer, bl.a. hjernens neuroner. Om det også gælder for Alzheimers, kan vi kun spå om, men interessant er det at støtte med de rette mælkesyrebakterier for at se, om man på den lange bane kan gøre en forskel. Med andre ord er der intet quickfix i at bruge mælkesyrebakterier, det kan være en livslang støtte, der skal til.

Men jo hurtigere vi kommer i gang, jo større er måske sandsynligheden for, at vi ikke får forskellige neurogenerative sygdomme.

Af Marianne Palm

Lad os se, hvad forskningen siger

Alle bakterier eller mælkesyrebakterier har fået et navn, og hvis der er en bestemt streng, der er forsket på med henblik på en særlig virkning i kroppen, så vil forskerne ofte give den et ekstra efternavn, så vi andre kan se, at den kommer fra netop de pågældende forskeres vidensbank.

Sådan er det med Bacillus subtilis PXN 21, og er du midt i livet og har opdaget, via din familie eller en gentest, at du har anlæg for en neurodegenerativ sygdom, så lær den at kende. I Danmark findes den i Bio-Kult Mind, og vel at mærke i en dosering, som man har opdaget, er nødvendig.

Kort fortalt kan Bacillus subtilis medvirke til:

Bacillus subtilis PXN 21 har i dyreforsøg vist, at det kan beskytte mod misfoldning og sammenklumpning af α-synuclein og fjerne allerede dannede klumper af det misfoldede α-synuclein.

Om vi kan overføre denne viden til Alzheimers med de meget specifikke plakdannelser, der er en del af sygdommens natur, og som derigennem nedbryder hjernen, ved vi ikke, men det er værd at holde øje med forskningen.

Det her ved vi til gengæld rigtig meget om:

Hvad man til gengæld ved i dag, er, at alle kroppens celler har brug for at holde de frie radikaler i skak, og det gør man ved at få masser af antioxidanter, der hindrer radikalerne i at gå på tyvetogt på fx vores cellers membraner i hjernen. Her er vilde blåbær, vindruer og andre meget farverige grøntsager og frugter et must-have i hverdagen.

Det interessante er, når forskerne bag Bio-Kult Mind kan se:

  • At sammensætningen af ekstrakt af vilde blåbær og vindruer i Bio-Kult Mind giver op til fem gange øget plasmakoncentration i forhold til enkeltekstrakter, så det giver mening at bruge et kosttilskud som supplement til en sund kost.

  • Kan krydse blod-hjerne-barrieren

  • Øger dannelsen af neuroner

  • Forbedrer kommunikation mellem hjerneceller

  • Forbedrer indlæring og hukommelse i humane forsøg

  • Vi ved også at zink indgår i 70 pct. af proteinerne i hjernen, det er med til at danne proteiner og skabe så gunstige celleforhold som muligt

  • Zink bidrager til optimal ydeevne af 3.000 transskriptionsfaktorer og 300 enzymer, hvilket betyder, at der stort set ikke er en eneste proces i kroppen, som ikke er afhængig af zink, og det er også et mineral, der vedligeholder normal funktion og permeabilitet af blod-hjerne-barrieren (evnen til at lade sunde næringsstoffer passere fra blodet og over i hjernen, en viden, man også kan anvende, hvis der er medicin, man vil have til at passere. Heldigvis har vi denne blod-hjerne-barriere for ikke at lade al skrammel fra kroppen påvirke vores hjerne.

  • Kroppen kræver stabilt dagligt indtag, da der ikke er nogen lagringsmekanisme.

  • Zink bidrager til normal kognitiv funktion og immunsystem samt beskytter celler mod oxidativt stress.

Du kan læse meget mere om Bacillus subtilis i næste nummer af sund-forskning, og måske kan du bruge det særegne navn som en god træning for din hjerne, så du husker den og husker at læse sund-forskning, juninummeret.

Du kan dog også, hvis du ikke vil vente, se juni nummers artikel på www.sund-forskning.dk.

Søg på Bacillus subtilis …

Du finder alle kilder til artiklen på sund-forskning.dk

 

Referenceliste

Nair AT, Ramachandran V, Joghee NM, Antony S, Ramalingam G. Gut Microbiota Dysfunction as Reliable Non-invasive Early Diagnostic Biomarkers in the Pathophysiology of Parkinson’s Disease: A Critical Review. J Neurogastroenterol Motil 2018; 30;24(1):30-42.

Eisenhofer G, Aneman A, Friberg P, et al. Substantial production of dopamine in the human gastrointestinal tract. J Clin Endocrinol Metab 1997;82(11):3864-71.

Fujiya M, Musch MW, Nakagawa Y, et al. The Bacillus subtilis quorum-sensing molecule CSF contributes to intestinal homeostasis via OCTN2, a host cell membrane transporter. Cell Host Microbe 2007;1(4):299-308

Permpoonpattana P, Hong HA, Khaneja R, Cutting SM. Evaluation of Bacillus subtilis strains as probiotics and their potential as a food ingredient. Benef Microbes 2012;3(2):127-35.

Colenutt C, Cutting SM. Use of Bacillus subtilis PXN21 spores for suppression of Clostridium difficile infection symptoms in a murine model. FEMS Microbiol Lett 2014;358(2):154-61

Lefevre M, Racedo SM, Ripert G, et al. Probiotic strain Bacillus subtilis CU1 stimulates immune system of elderly during common infectious disease period: a randomized, double-blind placebo-controlled study. Immun Ageing 2015;12:24.

Goya ME, Xue F, Sampedro-Torres-Quevedo C, et al. Probiotic Bacillus subtilis Protects against α-Synuclein Aggregation in C. elegans. Cell Rep 2020;30(2):367-380.e7

Dudonné S, Dal-Pan A, Dubé P, Varin TV, Calon F, Desjardins Y. Potentiation of the bioavailability of blueberry phenolic compounds by co-ingested grape phenolic compounds in mice, revealed by targeted metabolomic profiling in plasma and feces. Food Funct 2016;7(8):3421-30.

Bensalem J, Dudonné S, Gaudout D, et al. Polyphenol-rich extract from grape and blueberry attenuates cognitive decline and improves neuronal function in aged mice. J Nutr Sci 2018;7:e19.

Bensalem J, Servant L, Alfos S, et al. Dietary Polyphenol Supplementation Prevents Alterations of Spatial Navigation in Middle-Aged Mice. Front Behav Neurosci 2016;10:9.

Bensalem J, Dudonné S, Etchamendy N, et al. Polyphenols From Grape and Blueberry Improve Episodic Memory in Healthy Elderly with Lower Level of Memory Performance: A Bicentric Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Clinical Study. J Gerontol A Biol Sci Med Sci 2019;74(7):996-1007

Philip P, Sagaspe P, Taillard J, et al. Acute Intake of a Grape and Blueberry Polyphenol-Rich Extract Ameliorates Cognitive Performance in Healthy Young Adults During a Sustained Cognitive Effort. Antioxidants (Basel). 2019;8(12)