Herlig og hel gratis saft og kraft

 

 

Så er det nu! De står derude og venter, masser af små friske og saftspændte planter vælter op ad jorden til fri afbenyttelse.

 

Af Lisbeth Tordendahl, biopat, phytoterapeut og kostkonsulent
Opskriften blev bragt i magasinet sund-forskning.dk – forår 2013

lisbeth.tordendahl@sund-forskning.dk

 

 

Lige nu her i april, hvor rodfrugter og kål er temmelig trætte, og hvor der endnu er lidt tid til den nye høst, tilbyder de spiselige vilde planter et rigt energi- og næringstilskud. De vilde planter rummer en oprindelig og utæmmet kraftfuld livsenergi, der ikke er manipuleret af menneske-hænder; de vokser frem, hvor det passer dem, drevet af lyset og årets rytme.

Blandt de vilde planter har brændenælden en helt særlig status; og den er virkelig en fantastisk plante, brugt som lægeplante siden Oldtiden og med fine kulinariske muligheder.

Brændenælde har et bredt næringsspekter med mange vitaminer og mineraler: specielt betakaroten, B- og C vitaminer, calcium, kalium, silicium(kisel) og jern. Desuden et højt indhold af flavonoider med anti-inflammatorisk effekt.

De friske nælder kan plukkes fra de første tidlige skud her om foråret, og så sommeren igennem – ja, faktisk helt frem i efteråret. Du udnytter bedst alle indholdsstofferne, hvis du anvender brændenælderne, mens de er helt friske, og det højeste indhold af aktive stoffer har nælderne, inden de går i blomst. Mest velsmagende er de små skud samt de større planters topskud. Friske brændenælder kan bruges på mange måder: i forskellige typer supper, sautéret alene eller sammen med grøntsager, i grøntsagstærter, letkogt og derefter blandet i salater, indbagt i pirogger, i hjemmelavet urtesalt….Prøv det! Tørret brændenælde kan købes hele året og bruges til dejlig te og til næringsrige madbrød.

 

 

______________________________________

LIDT FACTS OM BRÆNDENÆLDE:

Stor og Liden brændenælde har de samme medicinske egenskaber.

Anvendes i behandlingen af blodmangel og andre symptomer med generel svækkelse. Brændenældearter virker udrensende og mildt vanddrivende via nyrerne. Øger udskillelsen af urinsyre og bruges bl.a. i behandlingen af gigtsygdomme. Bruges som hjælp til at rense huden ved fx eksem og filipenser. Desuden i behandlingen af kronisk inflammation i urinvejene, i forebyggelse af nyregrus og i behandlingen af forstørret prostata. Brændenælde hæmmer den allergiske reaktion ved høfeber og nældefeber, virker mildt blodsukkersænkende, let kredsløbsstimulerende og stimulerer mælkeproduktionen ved amning.

 

 

BRÆNDENÆLDE-SAUTÉ MED VALNØDDER

Friske brændenælder (topskud)   ca. 1½ ltr.

1 mellem stor porre

3 spsk ekstra jomfruolivenolie

Urtesalt

Peber

½ dl valnødder

Evt. koldpresset valnøddeolie

Evt. citronsaft

 

Sådan gør du:

Skyl brændenælderne grundigt, og dryp dem godt af gerne i en salatslynge. Skær nælderne i mindre stykker. Skær porren igennem på langs, skyl dem og skær knap 1 cm brede skiver. Varm olien i en pande, og sautér porre et par minutter.

Bland brændenælder i, og sautér nogle minutter, til de falder sammen. Smag til med urtesalt og peber, og giv det 1-2 minutter længere. Hak valnødderne, og bland I. Sluk og dryp evt. valnøddeolie over efter smag og en smule citronsaft.

 

Variationer:

* I stedet for brændenælder kan bruges spinat eller vårsalat.

* Pisk 2-3 æg med lidt vand og rør i, inden der smages til med salt og peber, eller lav det til omelet.

* Bland friske krydderurter/purløg i.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *