Sommerkur for smerter og sårbare tarme

Intestine with skeleton - tarme

 

De fleste menneskers billede af en varm sommer er hygge, stilhed og gode middage med vennerne, måske endog en tur sydpå, hvor vi bare kan slappe af ved poolen.

Men virkeligheden kan forholde sig noget anderledes for mennesker med kroniske smerter, og hvorfor ikke få sommeren til at blomstre, mens du, uden at gøre vold på dig selv, får styr på smerter, humør, slidte tarme og alt det andet, vi tit og ofte slås med, især når vi bliver 40 plus?

Tag med på en tur rundt i mulighederne og allerhelst: Kombiner dem for et optimalt resultat.

 

Af Marianne Palm

 

Du har hørt om det 100 gange før, og derfor får du ikke den ultimative opskrift på inflammationshæmmende kost lige her. Til gengæld får du nogle genveje til en bedre fungerende krop og måske nogle (sunde og ufanatiske) vaner, der holder resten af livet.

 

Du får her nogle genveje til at opnå:

 • Smertefrihed i led, muskler og sener
 • Energi til at træne og motionere i netop de discipliner, du holder mest af
 • Opskrifter på næringstæthed sammen med din blender og vel at mærke uden luft i tarmene
 • Et bedre immunsystem
 • Bedre fungerende celler, fordi fedtsyrerne sammen med vitaminer og mineraler skaber sunde celler med det samme

Vi har taget udgangspunkt i et af de gode gamle firmaer i Danmark, så du ikke behøver at fare vild på helsehylderne. Altså en samlet pakkeløsning, som kan anvendes af alle voksne.

 

Lad os begynde med næringstæthed tilsat et par kosttilskud

Hvordan du end spiser i løbet af dagen, så lad dit første måltid være sundt. Det skal indeholde fibre, masser af vitaminer, mineraler, naturlige enzymer, det skal indeholde fedtstoffer og mælkesyrebakterier, nogle proteiner og absolut ikke alt for mange hurtige kulhydrater, der springer ind i blodet og laver blodsukkerubalancer hele dagen.

Næringstæthed skal der til, fordi det skaber flere muligheder for dig:

 1. Du kan lettere få fyldt depoterne op med de rette næringsstoffer, og du får mindre trang til alt det usunde
 2. Du lader de rette næringsstoffer flyde ind til hver en celle, så de kan fungere optimalt og ikke mindst skabe nye optimale celler
 3. Du skaber overskud til både dig, dit immunforsvar, dit nervesystem og dit hormonsystem, som dermed bedre kan tage vare på alle opgaverne i de øvrige organsystemer

 

Det her kan du gøre:

Hav en god blender. Undgå at blende kål sammen med frugt, medmindre du har en meget stærk tarm, der ikke danner luft. Hvis du er vild med kålsmoothies, så tag dem for sig, og frugt smoothies for sig. Min læge, som er et meget komplementært tænkende menneske, elsker, at folk tager ansvar for egen sundhed, men smiler stort, når endnu en kvinde med luft i tarmene pga. kål i en cocktail af mavebøjninger er blevet bange for, at der er opstået voldsomme problemer i de lange tarme. Og det er der jo, fordi det gør ondt at have en masse luft stående, men heldigvis ufarligt, og kan undgås ved lige at skrue ned for kål-ideologien eller lade den blive et ernæringsmæssigt greb, der ikke skal blandes med bl.a. frugt eller drikkes før træning …

 

Her er en smoothie, der, som navnet antyder, blot er smoothie ned gennem tarmkanalen:

 • 100 ml mandelmælk
 • En spiseskefuld lecithingranulat fra Biosym
 • En lille håndfuld frosne bær, gerne jordbær og blåbær
 • Skal du ud at træne med sved på panden, så tilsæt en banan, som hjælper på mineralkontoen, især på kalium, som ellers let bliver svedt ud

Hvis du gerne vil have din smoothie gjort lidt tyktflydende, kan du tilsætte en avokado, som indeholder supersunde fedtstoffer, men møgirriterende, når man aldrig ved, hvornår de er modne.

 

Du kan også lave en vaskeægte energibooster til at danne sunde blodceller:

 • 100 ml mandelmælk
 • En spiseskefuld lecithingranulat fra Biosym
 • En lille økorødbede
 • En lillefingerstor ingefærrod, der let kan skrælles med en teske
 • En håndfuld persille

Har du ingen problemer med kål og luft i tarmene, kan du med fordel tilsætte fx en håndfuld broccoli, spidskål eller grønkål.

Når det hele er blendet, kan du åbne to kapsler Curcuma boost og tilsætte indholdet i den første skefuld, du spiser.

Kan du lide drikken kold, så tilsæt lidt isterninger, men vær opmærksom på, at alt for kolde drikke kan irritere mavesækken.

Når du er færdig med den ene eller den anden smoothie, har i du i mellemtiden åbnet to kapsler Symbioflor. Hæld Symbioflor sammen med en skefuld smoothie, og spis det. Mælkesyrebakterierne smager ikke af noget. Spis samtidig 1-2 Omnimin (ét stk., hvis du spiser meget sundt i løbet af dagen, to, hvis du ikke gør), og spis også en OmniVital.

Lav gerne smoothier til hele dagen, så du kan drikke to til tre glas som indledning til et måltid eller som mellemmåltid. Du kan også hælde overskydende smoothie i ispindebeholdere, så er der sunde is til hele familien, specielt den med frugt hitter hos de fleste.

Om du drikker din smoothie eller spiser den, det afgør du, men du kan med fordel hakke en lille håndfuld nødder og mandler, du kan bruge som crunch på toppen.

Får du let forstoppelse, fordi det kniber med at få nok fibre i din kost, kan du supplere med loppefrøskaller, men blend dem ikke i din drik, det bliver for tykt, tag hellere lidt smoothie fra, og tilsæt, og drik det med det samme.

Husk rigeligt med væske, og det kan være en rigtig god ide med et glas vand på tom mave tilsat lidt citron eller æblecider.

Har du særlige udfordringer med dit tarmsystem, så anvend to kapsler tre gange daglig af Symbioflor. Ovenfor foreslår vi, at du åbner kapslerne, men du kan også bare tage dem til hvert måltid, seks kapsler i alt som en større kur, og i løbet af sommeren opdage, at måske to kapsler er nok. Når dine tarme får det bedre, vil du mærke, at du ikke bliver oppustet i løbet af dagen, du kommer på toilettet uden problemer, og der vil lettere opstå en naturlig sult uden over- eller underspisning.

 

OmniVital indeholder fire af de allerbedste styrkende droger, du kan finde på verdensplan, de giver energi og vitalitet. Hvor alle almindelige energidrikke burde forbydes, burde adaptogene droger være et must-have for alle på 13+. De virker styrkende, især på binyrernes evne til at håndtere fortravlethed, uro og stress, og skaber en helt fantastisk sammenhæng mellem vores nervesystem, immunforsvar og hormonsystem. Adaptogene droger er dermed en del af hele kroppens overordnede styresystem, så den rette besked til alle vores organer kan formidles og være med i reguleringen af selv små komponenter på celleplan, mellem cellerne og organerne.

 

I Omnivital finder du

 • Schisandra chinensis, som også støtter luftvejene og leveren.
 • Rosenrod, der virker fint på nervesystemet.
 • Russisk rod, som især er en støtte for immunforsvaret, og det sker sammen med
 • Astragel, som også er kendt for sin virkning på vores nyrer, og som er en vigtig rod efter lang tids sygdom.

Lad gerne din smoothie være din følgesvend i løbet af dagen. Træner du meget, kan du med fordel tilsætte fx proteinpulver fra Bodylab, et dansk firma, som for længst har gået sin sejrsgang i fitnesslokalerne, og ekstra protein er ikke kun for bodybuildere og svedige muskelmænd. Ekstra protein er også for ældre, småspisende eller alle os, der træner mange gange om ugen. Af gode proteinkilder i din hverdag er æg, fisk og gerne fede fisk samt kylling eller andet fjerkræ.

 

Er dit liv fyldt med kroniske smerter?

Er dit liv fyldt med smerter fra muskler, led og sener, hvor du måske har slidgigt et eller flere steder i små og store led? Måske slås du med andre specifikke kroniske inflammationer, hvor der egentlig ikke er en specifik gigtdiagnose, så tænk Asiens viden ind i din hverdag. Spis godt med asiatiske krydderier: Ingefær, gurkemeje, karrypastaer, og spis meget mindre kød, end vi normalt gør her i Vesten. Godt krydret mad skaber ro i dit nervesystem i hjernen, og du får mindre lyst til junk og alt for store bøffer. Spis gerne wokmad, men skal du bruge naturen som en vaskeægte smertestiller, er det nødvendigt med kosttilskud, hvor man dels har sikret en høj mængde af de aktive stoffer, dels har sikret, at de let kan passere over i tarmen og ud til de steder i immunforsvaret, hvor der er brug for dem.

Curcuma Boost er et af eksemplerne på et velfungerende kosttilskud, hvor du kan glæde dig over gurkemejens fortræffelige inflammationshæmmende egenskaber, og at Biosym har valgt et produkt med høj biotilgængelighed.

 

Gurkemeje til smerter og til en sundere hjerne

Gurkemejes aktive stoffer, curcuminer, har haft forskernes bevågenhed gennem flere årtier, og det vrimler ind med nye resultater fra mange forskellige typer af forskningsinstitutioner. Man undersøger fx, hvilken dosis der er den bedste til forskellige problemstillinger, man undersøger også, hvordan man sikrer flest mulige af de forskellige curcuminer til at opnå den bedste effekt. Indtil videre har man lokaliseret 22 forskellige curcuminer i en gurkemejerod, det er de aktive stoffer, der giver roden sin orange farve, så jo mere orange en rod er, jo bedre.
I nyere tid har man dog også opdaget, at smoothiefolket måske ikke helt får så meget andet end et orange køkken og fingre ud af anstrengelserne, for de aktive stoffer skal have været udsat for opvarmning, for at de lettere kan optages i vores kroppe. Og især skal der pirkes og lirkes med forskellige metoder, hvis gurkemejerodens egenskaber skal kunne gøre en forskel for fx hjernen. Her skal der både opvarmning til under kontrollerede forhold, og der skal tilsættes piperin fra sort peber for at lokke de aktive stoffer ind gennem den ellers meget strikse blodhjernebarriere. Striks er den heldigvis, så hjernen er bedst muligt beskyttet fra giftstoffer og kemikalier og andre uønskede stoffer. Til gengæld kan det gode gurkemejeprodukt meget vel være en af nøglerne – ikke den eneste, men en af dem – til at bevare en sund og stærk hjerne hele livet.

 

Lectihingranulat smager af ingenting, men virker på alle cellemembraner.

Lecithingranulat er rigt på fosfolipider, som er vigtige byggesten i cellemembraner, og de har derigennem stor betydning for cellernes funktion i alle kroppens væv og organer. Det er også fosfolipiderne, der muliggør optagelsen af fedtsyrer i tarmen, sørger for transport af fedtstoffer rundt i kroppen og ikke mindst er med i udvekslingen af fedtstoffer mellem cellerne og deres omgivelser. Dermed er de små lipider også vigtige for hele omsætningen af fedtstoffer i cellerne.

 

Hvad gør cholin, linolsyre og fosfor for kroppen?

Biosyms lecithingranulat indeholder cholin, linolsyre og fosfor. De er velundersøgte af de danske og europæiske sundhedsmyndigheder, og derfor ved man, at de er involveret i:

 • Leverfunktion, fedtstoffer og homocystein: Cholin bidrager til at vedligeholde en normal leverfunktion. Cholin bidrager også til en normal omsætning af fedtstoffer og en normal omsætning af homocystein.
 • Kolesterolniveau: Linolsyre bidrager til at vedligeholde et normalt kolesterolniveau i blodet.*
 • Energistofskifte, cellemembraner, knogler og tænder: Fosfor bidrager til et normalt fungerende energistofskifte og til cellemembranernes normale funktion samt til at vedligeholde normale knogler og tænder.

* Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 10 gram linolsyre. Lecithingranulat bidrager med 3,2 gram pr. dagsdosis.

 

Næringsstæthed fra smoothies og fra smoothiebowls

Gør du din smoothie tyktflydende, så forskellige bær, frugter og nødder kan ligge som en strålende palet af sundhed ovenpå uden at synke til bunds, har du lavet dig en smoothiebowl. Kun fantasi og smagsløg sætter grænser for, hvad du kan tilsætte.

 

Når sommeren byder på mælkeprodukter, hvor mælkesukkeret er et problem

Nej, tak, det tåler jeg ikke så godt”, kan være en træls sætning at skulle sige højt alt for mange gange, når man er inviteret til middag, og handler det om, at du ikke kan tåle mælkesukker, er der intet i vejen for, at du indimellem tager en Lactrase, altså en tablet med det enzym, der gør, at du kan nedbryde laktosen i den is, der ellers smelter foran dine øjne.

Ingen mennesker begynder deres jordiske liv med at have enzymet lactrase i sin tyndtarm, det er et fænomen, vi tvinger kroppen til på sin vej gennem de første leveår. For langt de fleste går det godt, men en hel del nordboere må indse, at det ikke bare er så nemt endda. Hører du til en af dem, der døjer med nedbrydning af mælkesukker (laktose), kan du let få hjælp med Lactrase, de små tabletter er nemme at have med i tasken.

 

Masser af smoothier, grøntsager og frugter – jeg får luft i tarmene, hvad gør jeg galt?

Måske hører du også til en af dem, der let får luft i tarmene af frugt og grøntsager, og det er ikke ualmindeligt, hvis du går all in på alt, hvad jeg har skrevet om i artiklen ovenfor. Tarmene skal vænne sig til, at de pludselig bliver mødt med koncentrationer af næringsstoffer, men bliver det lidt mere ubehageligt, kan du let få hjælp fra et enzym, Alpha-galactosidase (udtales alfa-galacto-si-dase), som du finder i Nogasin GO. Enzymet hjælper dig til lettere at nedbryde kulhydrater og kan fx være en rigtig god mulighed for dig frem for at droppe de sunde, fiberrige kulhydrater, som enhver, der gerne vil leve sundt, på sigt har brug for. Det er i de farverige grøntsager og frugter, du møder de planteaktive stoffer, som på den lange bane skal sørge for, at du bedre kan tåle at leve det moderne liv, du lever.

 

Støtte til de lange tarme, der elsker grøntsager, men reagerer på dem

 • Nogasin GO indeholder alfa-galaktosidase-enzym, et naturligt fordøjelsesenzym, som hjælper med at fordøje kulhydrater i fødevarer med højt fiberindhold (grove grøntsager, kål, bønner, linser m.m.)
 • Velegnet til personer, der oplever flatulens, oppustethed og mavebesvær relateret til kost med et højt indhold af fibre og kulhydrater
 • Enzymet i Nogasin GO, alfa-galactosidase, der hjælper med absorptionen af komplekse kulhydrater i fødevarer ved at reducere gæringsprocesser og ved at undgå gasproduktion
 • Tyggetabletterne er lette at have med på farten
 • Produktet er vegansk og fri for laktose og soja. Produktet kan indeholde spor af hvede
 • Anvendelse: 1-2 tyggetabletter, før du spiser fødevarer med højt fiberindhold