Det kolde homøopatiske hjørne

Immunforsvar 3


De kolde måneder står på lur. Så er det nu, immunforsvaret skal vise sit værd.

Af Heilpraktiker Thomas Kjærsgaard

Set fra et naturmedicinsk synspunkt er rigtig mange sygdomme kroppens reaktion på, at der er for mange forstyrrende og stressende faktorer i kroppen. Kort sagt: “Kroppen bliver syg for at blive rask”. Dvs. at kroppen konstant forsøger at regulere tilbage til normaltilstanden. Det gør, at den kan fremkalde symptomer for at udskille, afbrænde og eliminere uønskede elementer i organismen. Alt sammen symptomer, som man til dagligt kan kalde sygdomme som fx diarré, feber, hoste, slim, hudreaktioner etc.

Det er vigtigt at gøre sig klart, at hvis man anser disse symptomer for at være selve sygdommen, og ikke en relevant reaktion på en bagvedliggende årsag, vil symptombehandlingen blive overfladisk, og vi skubber det virkelige problem foran os. Det er en trussel mod livskvaliteten og vejen til mere kroniske tilstande.

”Hjernen” bag alle disse processer er immunforsvaret. Det er et kompliceret system i tre niveauer: Det ydre, hvor hud og slimhinder afviser uønskede antigener (vira, bakterier, pollen etc.). Derefter det medfødte, uspecifikke forsvar, der primært spiser alt det, der ikke skal være naturligt i kroppen. Til sidst det tillærte, specifikke forsvar, som er celler, der på baggrund af erfaringer helt nøjagtigt ved, hvordan man dræber et antigen. Fx en børnesygdom eller influenzavirus, så vi aldrig får den i udbrud igen.

Det siger sig selv, at det derfor er vigtigt at vedligeholde et godt fungerende immunforsvar. Da en stor del af immunforsvaret arbejder i tarmen og bevæger sig rundt i bindevævet, er en god tarmflora og et udrenset bindevæv altid en god tilstand. Dvs. en måneds kur med probiotika, fx SymbioLact og et Detox Kit én gang om året. Det kan forbedre miljøet, så forsvaret kan være i højeste beredskab.

Jeg bruger tit dette billede, at man kan sammenligne sit bindevæv, og derved belastningen af immunforsvaret, med en regnvandstønde, der hele livet igennem bliver fyldt op af uønskede stressfaktorer. Det kan være:

  • Kemiske elementer som opløsningsmidler, CO2, medicin, sprøjtemidler, støv og dårlig mad.

  • Fysiske som larm, elektromagnetisk bestråling, indeklima.

  • Biologiske som bakterier, vira, svamp og allergener.

  • Psykiske som mental stress, sociale problemer, mobning, mangel på søvn.

Vores ”tønde” starter tom ved fødslen. Nogle bliver født med en genetisk betinget slat i bunden, men dog overvejende tom. I løbet af livet bliver tønden fyldt op, og vores system bliver mere belastet. Når den på et givent tidspunkt er blevet helt fyldt op, kan man sige, at den første dråbe, der får tønden til at flyde over, vil være det første symptom, som kroppen viser. Kroppen kan nu ikke deponere eller eliminere flere belastningsfaktorer uden at reagere negativt. Så når man i en alder af fx 45 år pludselig får høfeber uden egentligt at have fejlet noget før, bør man tænke ”min tønde er fuld”!

Man kan naturligvis få symptomer før, hvis man slår hul på tønden med en infektion, eller den revner pga. manglende næringsstoffer, vitaminer, mineraler og andre antioxidanter.

Metoden til aldrig at få tønden fuld er, med jævne mellemrum, at åbne for de ”vandhaner”, der faktisk sidder på tønden, og som gør, at vi kan afgifte ved at udlede belastningerne. Det gøres overordnet ved at stimulere de store afgiftningsorganer som lever, nyrer og bindevæv og sørge for, at vandhanerne, tarm, urinveje, hud og lunger, kan udskille affaldet. Det er her, Detox Kittet, og gerne mere motion, er relevant.

Da kroppens første forsvar mod viral infektion ofte er feber, bør undertrykkelse med fx paracetamol undgås ved virussygdomme med ikke-livstruende feber. Dvs. under ca. 40 grader. Virus trives ved en kropstemperatur på 37 grader og nedbrydes ved ca. 39,7 grader. Dér danner kroppen nemlig mange flere af de såkaldte CD8 T-celler, som ødelægger virusinficerede celler.

Homøopatisk vil jeg helt klart anbefale det eneste dokumenterede middel på markedet, nemlig Engystol, der er et forebyggende, men også akut virkende antiviralt homøopatisk lægemiddel. Engystol kan anvendes som immunforsvarsopbygning og forebyggelse af virale infektioner.

Studier påviser, at Engystol øger immunforsvaret ved dannelse af fagocytter (vigtige celler, der æder og tilintetgør fremmede vira) samt øger interferon-produktionen. Interferon (IFN-y) er en væsentlig spiller i immunforsvaret. Det er et af de vigtige signalstoffer, der frigives af celler inficeret af virus, bakterier eller parasitter. Ved at frigive interferon fra den inficerede celle aktiveres kroppens forsvarsmekanismer og produktion af ædeceller i de omkringliggende celler, som derved stopper infektionen.

Engystol har ingen bivirkninger eller interaktion med andre lægemidler. Det kan anvendes af børn, voksne og ældre som immunforsvarsopbygning og forebyggelse af virale infektioner. Almindelig forebyggende dosis er en til to sugetabletter dagligt. Akutdosis er tre til seks tabletter.

Andre midler kan være Euphorbium Comp næsespray til at stimulere den antivirale effekt i de øvre luftveje. Den kan anvendes igennem længere tid, da den ikke udtørrer slimhinden i næsen. Er skaden sket, er Brocosin hostemikstur og Vinceel halsspray altid godt at have i vinterapoteket.

Hvis vi ikke afgifter, deponerer vi en del af vores affald i bindevævet, der gør det surt. Kronisk oversyring kan ifølge nogle sundhedsteorier være en af de primære årsager til nedsat immunforsvar og kronisk inflammation.

Min behandling består derfor altid af en del kostvejledning. Den eneste base, der er i verden, er mineraler, så mineralholdig kost er vigtigt. Det er grønsager og frugt. Syredannende er derimod hvidt sukker, hvidt hvedemel, komælk og svinekød. Så væk med det, når det er muligt. Et godt og relevant basisk kosttilskud er Basica, der er et mineralkompleks, hvor alle mineralerne er bundet til citrater og i det samme forhold, som det er i blodet. Det giver en meget bedre biooptagelighed.

Så spis sundt, træk vejret, vær glad, og kom godt igennem de kolde måneder.

Kilder:

  1. Enbergs H. Effects of the homeopathic preparation Engystol® on interferon-g production by human T-lymphocytes. Immunol Invest 2006;35:19-27.

  2. Oberbaum H, Glatthaar-Saalmüller B, Stolt P, Weiser M. Antiviral Activity of Engystol®: an in vitro analysis. J Altern Complement Med 2005;11(5):855-862.

  3. Schmiedel V, Klein P. A complex homeopathic preparation for the symptomatic treatment of upper respiratory infections associated with the common cold: an observational study. Explore 2006;2:109-114.

  4. Heilmann A combination injection preparation as a prophylactic for flu and common colds. Biol Ther 1994;VII(4):249-253. 

6 thoughts on “Det kolde homøopatiske hjørne

  • Simply wish to say your article is as astounding. The clearness for your publish is simply cool and i can suppose you’re an expert on this subject. Well with your permission allow me to take hold of your RSS feed to stay updated with impending post. Thanks 1,000,000 and please carry on the enjoyable work.

  • Hi my loved one! I want to say that this article is awesome, great written and come with almost all vital infos. I would like to peer extra posts like this .

  • Woah! I’m really digging the template/theme of this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that “perfect balance” between usability and visual appearance. I must say you’ve done a great job with this. Additionally, the blog loads very quick for me on Internet explorer. Exceptional Blog!

  • It?¦s really a cool and helpful piece of information. I?¦m happy that you shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

  • This web site is really a walk-through for all of the info you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you’ll definitely discover it.

Comments are closed.