Afgiftning – forskningsmæssigt fokus eller gammelt vrøvl ?

Detox

 

Fokus på samspillet mellem ernæring og fremmedstoffer i cellernes fase I og II-systemer.

Eva Lydeking

Afgiftning som begreb er et af de områder, hvor den alternative og komplementære behandler adskiller sig markant fra mange læger, da der er fuldstændig modsatrettede holdninger på området:

Lægen: Afgiftning er noget vrøvl, det foregår automatisk

Behandler: Der skal afgiftes efter medicin, miljøpåvirkninger og usund kost samt ved mange sygdomme.

Ved du fx, hvilke produkter du trygt kan anbefale, hvis din klient også får lægemidler?

Afgiftning defineres som udskillelse/nedbrydning/omsætning af uønsket materiale, som kan være

 • Egenproduceret
 • Udefra kommende
 • Afgiftning foregår i de fleste celler/væv/organsystemer
 • Afgiftning er generelt energikrævende og generelt næringsstofkrævende

Når man søger på forskning om afgiftning på NLM gateway 8.4.2023, får man ca. dette antal hits:

Afgiftning – hvor skal fokus ligge?

Komplementære behandlere, herunder ernæringsterapeuter, biopater og naturopather, har gennem mange år “vænnet sig til” at tænke afgiftning gennem de klassiske udslusningsveje, altså at “udrense afløb”:

 • Tarmen
 • Leveren
 • Lungerne
 • Lymfesystemet
 • Huden

Det er fint, men dog utilstrækkeligt, fordi den almindelige tilgang med at udrense afløb forudsætter, at cellerne selv magter den helt grundlæggende opgave med at metabolisere affaldsstofferne og komme af med dem i en form, så de kan udskilles af ovennævnte organer. Nyere forskning har vist, at afgiftningsprocesserne er langt mere komplicerede og komplekse.

Forskellige trin i den cellulære afgiftning

Den cellulære afgiftning foregår generelt i to til tre trin, og traditionelt har man mest haft fokus på leverens funktion, fordi det meste af forskningen er lavet med fokus på leverens omsætning, især af lægemidler, men det viser sig, at også en række urter og fødemidler påvirker mange af de her enzymer, som altså også findes andre steder end i leveren.

Den første del af afgiftningen foregår ved hjælp af et enzymsystem, der hedder cytokrom p 450 enzymerne (i daglig tale blot kaldet p450-enzymsystemet), og det omsætter/påbegynder nedbrydningen eller dannelsen af en lang række forskellige stoffer, både stoffer, der dannes i kroppen, lægemidler, mad og urter samt miljøgifte.

Mennesket har over 80 CYP-enzymer, som har alle mulige forskellige funktioner. Nogle af dem danner mellemstadieprodukter, som er mere toksiske end udgangsproduktet, og dermed er mellemstadieproduktet et inflammatorisk/oxidativt-stress-problem for de mennesker, der er langsomme til at få bundet mellemstadieproduktet til det, der hedder konjugeringsfaktorerne i fase to til tre. Skævheder i disse processer giver mange af de terapeutiske problemer, som behandlere ser hos klienterne.

Konjugeringsstofferne, som kan støtte processen, er glutathion, sulfat (svovl), glycin, taurin, glucuronsyre, acetyl og methylgrupper, dvs. overvejende aminosyrer og B-vitaminer.

De næringsstoffer, der især indgår i disse komplekse afgiftningsprocesser, er:

Proteiner, jern (CYP-enzymer er membranproteiner, der bruger jern i den centrale proces af deres omsætning af stoffer), D-vitamin, svovl, fosfor, Q10, kobber, magnesium, mangan, og for at hele stofskiftet fungerer selen og zink. Samt energirige co-enzymer, B-vitaminerne niacin og riboflavin.

Eksempler:

 • CYP 4 er ansvarlig for omsætningen af fedtsyrer, specielt arakidon-syre-kaskaden i cellemembranerne/de indre cellemembraner og dermed også for inflammationsstyring, smertehåndtering/følsomhed.
 • CYP7 er ansvarlig for galdesyredannelsen, og dermed kan man forestille sig, at mennesker, der har variationer i generne, som styrer CYP7 er meget variable i forhold til deres evne til at fordøje fedt, nogle kan spise alt det fedt, de vil, og det fungerer fint i kroppen, mens andre ikke kan fordøje ret meget fedt og fx risikerer at mangle de essentielle fedtsyrer, fedtopløselige vitaminer og får symptomer fra flere forskellige organsystemer, lige fra tør hud til mere komplekse problemstillinger.


CYP3A4

CYP 3A4 udgør ca 30 pct. af samtlige CYP og omsætter en stor del lægemidler. Det er et enzym, der kan påvirkes af kost, livsstil, urter samt medicinpåvirkninger og kan både hæmmes og stimuleres, dvs. mad og livsstil.

Hvordan kan NDS-produkter bruges i afgiftningsprocesser, så de forløber så skånsomt og effektivt som muligt?

Når man planlægger et afgiftningsforløb, kan man overveje følgende:


Kosten

Kosten skal være antiinflammatorisk med højt indhold af n-3-fedtsyrer, mange grøntsager, bær og urter, nødder, fuldkorn efter tålsomhed og bælgfrugter, gerne rodfrugter og kilder til resistent stivelse, der virker som præbiotika for de gavnlige bakterier i tarmen.

Der skal være tilstrækkeligt protein af god kvalitet, 1,5 gram/kilo vægt samt fosfor til energidannelsen, men ikke overdrevent, da overdreven proteinindtagelse bare bliver omdannet til kulhydrat, og det koster energi, der går fra afgiftningen. Der skal være tilpas med kulhydrater med vægt på kulhydrater med resistent stivelse som fx kolde kartofler og kolde bælgfrugter i salater.

Tarmfloraen, passagetiden, præbiotika, probiotika og postbiotika

Tarmfloraen skal altid passes, da der er flere bakterier i tarmen end celler i hele kroppen, så hvis tarmens bakterier lider, lider meget andet.

NDS Ulmus rubra, én teskefuld to gange dagligt udrørt i vand kan opregulere diversiteten i tarmfloraen, hvor probiotika virker specifikt.

Probiotikatilskud påvirker tarmslimhindens celler, dæmper inflammationsaktiviteten og opbygger barrierefunktionerne.
Er der forstoppelse, kan du roligt sætte dosis af Ulmus rubra op til en spiseskefuld Ulmus rubra tre gange dagligt. Kombiner gerne med NDS Probiolax, hvis der er træg tarm, men vælg NDS AAD eller NDS Performance ved tendens til løs mave. Meget sensitive personer kan starte med NDS S-60 eller Panda-1, mens de fleste andre fungerer fint med NDS Classic eller Panda-2.

Viden for behandlere og dig med særlig interesse

Bifidobakterier (Breve, Bifidum og Longum) og Lactobacillus Paracasei øger butyrat ved at fermentere resistent stivelse. Lactobacillus plantarum afbalancerer generelt ved at at øge niveauet af antiinflammatorisk interleukin 10 (IL-10), samtidig med at proinflammatoriske cytokiner IFN-γ og TNF-α dæmpes.

Tarmslimhindens sundhed, heling af dysbioser

Hvis der er tegn på egentlige dysbioser kan olivenbladsekstrakt, oreganoolie og nellikete ofte hjælpe. Du kan finde flere artikler om emnet på www.sund-forskning.dk


NDS Olivenblads-ekstrakt
indeholder oleuropein, som, ud over at være en nervesystemsbeskyttende antioxidant, hæmmer uønskede bakterier


Eksempler på uønskede bakterier

 • Gram-negative som E. Coli, Pseudomonas-arter, yersinia og mange andre tarmbakterier, der nemt kan overvokse pga. stress og antibiotikabehandling, og som ikke er ret følsomme for lægemidler.
 • Gram-positive som Stafylokokker, Klebsiella-arterne, Clostridie-arterne, Listeria, Bacillus-arterne, Mycoplasma og selvfølgelig kokkerne, der er så udbredte, sammen med svamp: De forskellige streptokokker.


Leverstøtte og beskyttelse gennem collagentilskud

Alle NDS collagentilskud har et højt indhold af aminosyren glycin, der i dyrestudier har vist sig at kunne beskytte leveren under belastninger, ligesom tarmslimhinden  og nervesystemet samt eventuelle søvnproblemer kan afhjælpes.


Cellernes energisystem, mitochondrierne, er følsomme komponenter

Cellerne i de forskellige organer og væv kan kun respondere med bedring, såfremt der er balance i både ernæring, kost og kosttilskud. Ikke for lidt, ikke for meget. Alvorlige tilstande kræver tit en meget følsom tilgang til at stimulere energidannelsen ved at arbejde med afgiftning. CYP-enzymerne til fase 1-afgiftningen sidder i stort omfang i de strukturer i cellerne, der danner energi. Det kan være værd at prøve med NDS Immunox Breakthrough, som er et meget mildt, men komplet kosttilskud, der tit kan hjælpe til at iværksætte heling af sarte mitokondrier.


Litteratur

Anthony W Norman, From vitamin D to hormone D: fundamentals of the vitamin D endocrine system essential for good health. Am J Clin Nutr 2008;88(suppl):491S–9S.

Sarparast M, Dattmore D, Alan J, Lee KSS. Cytochrome P450 Metabolism of Polyunsaturated Fatty Acids and Neurodegeneration. Nutrients. 2020 Nov 16;12(11):3523. doi: 10.3390/nu12113523. PMID: 33207662; PMCID: PMC7696575.

Qiaochu Li and Thorsten Hoppe. Role of amino acid metabolism in mitochondrial homeostasisFront. Cell Dev. Biol., 27 February 2023
Sec. Molecular and Cellular Pathology
Volume 11 – 2023 | https://doi.org/10.3389/fcell.2023.1127618

Barakat HA, Hamza AH. Glycine alleviates liver injury induced by deficiency in methionine and or choline in rats. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2012 Jun;16(6):728-36. PMID: 22913202.

Imtiaz S, Ikram H, Ayaz M, Qadir MI, Muhammad SA. Effect of glycine: Studying memory and behavioral changes in micePak J Pharm Sci. 2018;31(5):1943-1949.

Bannai M, Kawai N, Nagao K, Nakano S, Matsuzawa D, Shimizu E. Oral administration of glycine increases extracellular serotonin but not dopamine in the prefrontal cortex of ratsPsychiatry Clin

Bannai M, Kawai N, Ono K, Nakahara K, Murakami N. The effects of glycine on subjective daytime performance in partially sleep-restricted healthy volunteersFront Neurol. 2012;3:61. doi:10.3389/fneur.2012.00061

Razak MA, Begum PS, Viswanath B, Rajagopal S. Multifarious beneficial effect of nonessential amino acid, glycine: A reviewOxid Med Cell Longev. 2017;2017:1716701. doi:10.1155/2017/1716701

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *