Lad dig fortrylle af hyldebærret

skaermbillede-2016-10-05-11-10-51

 

Harry Potters yndlingstryllestav var fra hyldebærtræet, og måske var hyldebærsaft også hans yndlingseliksir. Der er nemlig noget næsten magisk over de sort-violette bær. Lad trylleformularen lyde, så vi kan åbne op for hyldebærrets egenskaber.

 

Af Julie-Charlotte Plovst
Artiklen blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – august/september 2016

 

Hyldebær har et stort potentiale i lindring af snue og forkølelse, altså stoppet og løbende næse, tør hoste og ondt i halsen. Pukka har med sin unikke trylleformular udviklet en eliksir til alle tre symptomer, der udnytter hyldebærret fuldt ud. Produktet hedder Elderberry Syrup og er med til at bekæmpe infektioner i luft- vejene – herunder næse, bihuler og hals.

Elderberry-siruppen lindrer den ømme hals pga. siruppens balsamlignende effekt og dæmper irriterende, tør hoste ved at lægge en beskyttende hinde på slimhinderne. Den beskyttende hinde kan desuden forhindre, at en virusinfektion får overtaget ved at neutralisere et enzym, som fx bliver brugt af in uenzavirus. Enzymet hedder neuraminidase og bliver brugt, når de nye viruskloner, dannet i en inficeret værtscelle, skal forlade denne, og inficere nye celler.

Man mener, at træet giver beskyttelse, hvis man er så heldig at have det i sin have.


Andre gode ingredienser

Hyldebær kan balancere og stabilisere immunsystemet. Infektioner bliver hæmmet, samtidig med at et forhøjet immunrespons bliver dæmpet, så de influenzalignende symptomer mildnes.

Hyldebær indeholder desuden C-vitamin og antioxidanter, der har en antiinflammatorisk effekt. Sammen med andre urter får eliksiren mere kraft. Manukahonningen virker slimløsnende og har en bredspektret antibakteriel virkning. Anisfrø er ligeledes slimløsnende, mens lakridsrod beroliger den inflammation og irritation, der kan være i halsen. Peberrod forhindrer slimophobning og åbner sammen med Trikatu passagen til bihulerne. Endelig afkøles og lindres slimhinderne af pebermynteolie, der også giver et frisk pust.

 

Når efteråret er på vej, forvandles hyldeblomsten til hyldebær. Som med andre frugttræer kan hyldeblomsten nemlig blive forstøvet og danne frugt – i dette tilfælde hyldebær.

 

Trikatu, tre krydderier
Trikatu er et ord fra Sanskrit (Indiens klassiske kultur- sprog), der betyder ”tre krydderier”. Der er tale om ingefær, sort peber og lang peber. Sammen virker de varmende og slimløsende og er velegnede ved bl.a. forkølelse og influenza. Kombinationen bliver brugt i en lang række ayurvediske formularer, da den også er med til at øge optageligheden af andre urter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *