Tankespind og hamsterhjul

shutterstock_315356267
Stinne-Høj-100x100
Blogger hos sund-forskning
Stinne Bøtker Høj
www.sund-forskning.dk/bloggere/stinne-hoj
September 2016

 

 

Yogas citta-vritti-nirodhah

“When you stop identifying with your thoughts, fluctuations of mind, then there is Yoga, identity with Self, which is samadhi, happiness, bliss and ecstasy” (oversættelse: Sharon Gannon)

 

Vi starter fra begyndelsen; 2. vers i 1. kapitel fra Patanjali’s Yoga Sutras. Patanjali levede som indisk vismand for over 5000 år. Han nedskrev Yoga Sutras, som består af korte, filosofiske vers, der alle giver os retningslinjer til at opnå en tilstand af evig lykke, glæde og taknemlighed; på sanskrit samadhi.

Hvor mange af os kender ikke godt til det at være ”hovedmennesker”? Nærmere forklaret den tilstand, hvor det hele foregår i øverste etage. Vores hoved kører af sted med os, og vores krop hjælper bare til, at vi kan flytte vores hoved fra A til B. Der er hele tiden tanker, der minder os om, hvad vi skal huske at købe ind, hvad vi skal gøre lige om lidt, hvad vi glemte, hvad vi kunne/kan gøre anderledes, hvad vi skal lave til aftensmad – og så videre! Tankerne og hovedet er hele tiden på arbejde. Det siges, at vi tænker omkring 60.000 tanker hver dag! Og 80% af de tanker, vi tænker i dag, tænkte vi også i går!

Sommetider har vi bare brug for at koble fra på den ene eller anden måde, og paradoksalt nok havde de gamle indere det på samme måde for tusind af år siden. Derfor er disse gamle, filosofiske, indiske skrifter så interessante og lærerige at dykke ned i; netop fordi de allerede har beskrevet de tilstande, vi også oplever ved os selv i dag, og desuden er der givet retningslinjer for, hvordan vi kan leve med, at vi er, som vi er, samt hvilke tilgange vi kan tage for at blive klogere på os selv og leve et opfyldt liv.

I dette vers bliver vi guidet til ind i mellem at give slip på alle vore tanker; disse hvirvlende tankestorme, der bringer os længere og længere væk fra os selv og meget ofte kører i ”et praktisk spor” med en masse gøremål. Når vi giver slip på, at vi er vores tanker og ikke længere identificerer os med dem, opstår der yoga: forening med os selv og verden omkring os. Vi bringer vores eget lille selv sammen med vores større Selv, hvilket giver en oplevelse af glæde, lykke og opløftethed.

Der er forskellige måder at stilne sindet på. Den mest indlysende er ved at kontrollere og observere vores tanker gennem meditationspraksis. Yoga er selvsagt også en praksis, som stilner vores sind, fordi vi i høj grad arbejder med og har fokus på vores fysiske krop. Andre fysiske udfoldelser kan give samme oplevelse, så det er meget sandsynligt, at man har oplevet at kunne stilne sindet på andre måder også.

Budskabet i dette indlæg er, at vi må huske at give os selv en pause ind i mellem fra det daglige hamsterhjul og hverdagsræs. Vi må huske os selv på, at vi er mere og større end vores tanker og det, der foregår i vores hoveder. Når vi tillader os selv at lægge de dominerende tanker til side, vil vi opleve en større glæde, lethed og lykke med os selv og verden omkring os.

I næste indlæg vil jeg komme nærmere ind på, hvilke retningslinjer Patanjali giver os for at komme nærmere yoga og forskellige metoder til at stilne sindet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *