Højt selen-indtag sænker risikoen for blærekræft

shutterstock_69312625

 

Særligt kvinder har en markant lavere risiko for blærekræft, hvis de får meget selen, viser ny forskning. Hele 39 procent kan risikoen tilsyneladende sænkes.

En god måde at beskytte sig mod blærekræft er tilsyneladende at sørge for at få nok af mikronæringsstoffet selen. En ny såkaldt meta-analyse (anayse af adskillige videnskabelige studier) af ialt syv tidligere offentliggjorte undersøgelser viser, at personer og især kvinder med det højeste selen-indtag har 39 procent lavere risiko for at udvikle blærekræft end dem med lavest indtag. Den nye forskning, som er offentliggjort i tidsskriftet Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, lægger op til, at selen virker forskelligt hos mænd og kvinder.

 

Beskytter mod prostata-kræft
Tidligere undersøgelser har vist en lignende sammenhæng imellem selen-niveauet i kroppen og risikoen for at få kræft. Det mest kendte forsøg blev offentliggjort i 1996 i den amerikanske lægeforenings tidsskrift, Journal of the American Medical Association (JAMA), og viste, at dagligt indtag af organisk selengær på 200 mikrogram sænkede risikoen for tre almindelige kræftformer med mellem 48-63 procent. Den højeste grad af beskyttelse så man med prostata-kræft.

 

Vigtige selenoproteiner
Forskere peger på nogle selen-afhængige proteiner (selenoproteiner) som en vigtig del af forklaringen. Der er cirka 25-30 forskellige selenoproteiner i kroppen, og nogle af disse, især selenoprotein P, er vigtige for forebyggelse af DNA mutationer, som kan føre til kræft. Man ved endnu ikke, hvor meget selen det kræver for at kunne optimere disse selenoproteiners funktioner, men ifølge en britisk undersøgelse foretaget af forskere fra University of East Anglia skal man indtage omkring 100 mikrogram selen dagligt for at mætte selenoprotein P, som er et af de vigtigste selenoproteiner i kroppens forsvar. Forskningen blev offentliggjort tidligere på året i American Journal of Clinical Nutrition.

 

Kilde:
Selenium and Bladder Cancer Risk: a Meta-analysis
André F.S. Amaral, Kenneth P. Cantor, Debra T. Silverman, and Núria Malats
Cancer Epidemiol Biomarkers Prev1055-9965.EPI-10-0544; Published OnlineFirst August 31, 2010; doi:10.1158/1055-9965.EPI-10-0544

 

Sådan beskytter selen mod kræft

Selen har en række vigtige funktioner i kroppen. En af disse er at understøtte beskyttende selenoproteiner, som udgør en del af kroppens forsvar mod kræft. Specielt selenoprotein P er vigtig i denne sammenhæng, blandt andet fordi det påvirker programmeret celledød (apoptose), DNA-reparation samt kroppens omsætning af kræftfremkaldende stoffer (carcinogener). Fordi selenoprotein P er det selenoprotein, som forekommer i størst mængde i kroppen, er det et mætningsgraden af selen i dette protein et godt mål for kroppens selenoptagelse.

I den britiske undersøgelse undersøgte forskerne forskellige selenkilder for at se, hvor effektivt de var i stand til at mætte selenoprotein P. Til det formål anvendte de måltider med selen-beriget løg samt selentabletter med organisk selengær (SelenoPrecise fra Pharma Nord). Tabletterne blev givet i doser på 50, 100 eller 200 mikrogram dagligt. Samtlige selenkilder havde en indvirkning på selenmætningen af selenoprotein P, og det viste sig, at man mætningen blev nået med et tilskud på 50 mikrogram. Hertil skal lægges normale selenindtag fra kosten – som ligger på nogenlunde det samme – altså rundt regnet 100 mikrogram i alt.

Kilde: Am. J. Clinical Nutrition, april 2010; 91: 923 – 931.

 

2 thoughts on “Højt selen-indtag sænker risikoen for blærekræft

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *