Højt blodsukker kan forringe din hukommelse

  

 

Stabilt blodsukker er ikke alene vigtigt for din vægt. Forskere har fundet ud af, at højt blodsukker kan have en negativ indvirkning på evnen til at huske.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – april/maj 2018

 

Hjernecellerne er storforbrugere af sukker, som de skal bruge til at danne energi til alle de krævende processer, der styrer blandt andet hukommelsen og andre kognitive funktioner. Netop hukommelsen ser ifølge ny forskning ud til at lide under forhøjet blodsukker, som er en tilstand, hvor sukkeret ikke når frem til cellerne, men i stedet bliver i blodet. Forskere fra Peking University Health Science Center i Kina har studeret 5.189 mænd og kvinder med en gennemsnitsalder på 66 år for at se, hvordan deres blodsukker-niveau påvirkede deres hukommelse.

 

Fulgte med i langtidsblodsukkeret
For bedst at kunne følge blodsukkeret kiggede forskerne på det såkaldte langtidsblodsukker, som i klinisk sprog hedder HbA1C. I modsætning til fingerpriks-metoden, som kun giver et øjebliksbillede af blodsukkersituationen, kan langtidsblodsukkeret vise blodsukkerniveauet over flere uger eller måneder.

 

Forringede kognitive funktioner
I starten af undersøgelsen fandt de kinesiske forskere ingen sammenhæng imellem blodsukker-niveau og hukommelse. Som tiden skred frem, viste det sig dog, at hukommelse og andre kognitive funktioner forringedes, i takt med at HbA1c-niveauet steg (selv hos de forsøgsdeltagere, der ikke havde diabetes).

Undersøgelsen, som er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Diabetologia, er blot en observationsundersøgelse og viser ikke en direkte årsagssammenhæng, men den er ikke desto mindre interessant.

 

Sådan hjælper chrom sukker ind i cellerne
Chrom er et såkaldt sporstof, som vi mennesker kun behøver i ganske små (mikroskopiske) mængder. Sammen med fire aminosyrer (aspartat, cystein, glutamat og glycin) danner chrom et kompleks, som kaldes chromodulin og hjælper insulin med at transportere sukker (glucose) fra blodet ind i cellerne. I princippet fungerer chromodulin som en slags ”hoveddørsnøgle”, der låser cellerne op indefra og gør det muligt for insulin at sluse langt mere glucose ind i cellerne.

Videnskaben har endnu ikke haft held med at forklare mekanismen ned i detaljer, men man ved dog med sikkerhed, at chrom har afgørende betydning for regulering af blodsukkeret og dermed for den mængde af glucose, som effektivt når ind i cellerne.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *