Klimaforandringer – kom og red os!

  

 

Is, frost og stiv kuling fra vest – uh, vores blege danske hud får så mange tæsk! Det klør overalt på kroppen, og ethvert smil sætter tydelige spor i form af fine linjer. C-vitaminer og hyaluronsyre, så gør dog noget! Fjern det triste grå lag, og giv os farven tilbage i ansigtet. Så behøver vi ikke varmere temperaturer.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – april/maj 2018

 

Bare rolig – vi hepper ikke på klimaforandringer og varmere temperaturer. Så I behøver ikke styrte til tastaturet og skrive ind til os her på redaktionen. Vi ved, at klimaforandringer bestemt ikke er noget, der skal gøres grin med!! At forandringerne ligeledes kan resultere i ekstrem kulde – det ved vi også godt. Men altså … I er jo altid velkomne til at skrive og sige hej.

Nå, anyway, det, vi prøver at sige, er, at vi længes efter varme og sommer, for vinteren har virkelig sat sine tydelige aftryk på vores fine hud, både på kroppen og i ansigtet.

 

Creme-masken-problematikken

Som en scene taget fra Phantom of the Opera tager vi dagligt en maske på – det sker i form af vores ansigtscremer, som lægger sig oven på huden uden at trænge ned. Tørhed og ældningstegn i huden starter i de dybe hudlag. For at bekæmpe kløen, rødmen og de fine linjer kan der effektivt sættes ind ved målrettet at optimere forholdene i bindevævet i stedet for at bekæmpe problemet med cremer, der påføres det yderste hudlag og ofte kun har kortvarig effekt.

Især hyaluronsyre, kollagen og elastin har betydning for bevarelsen af fugtigheden og dermed elasticiteten i huden, og selvom alderen har en indvirkning på produktionen, er det muligt at hjælpe kroppen med at genfinde fugtigheden og udsætte aldringstegnene. 

 

Tænk, jeg skal indtage hyaluronsyre frem for bare at smøre det på min hud.


Fra sandpapir til silkepapir

Argh, det klør overalt på kroppen – du irriteres og klør igen, og til sidst ligner du en slagen kriger. Du smører alverdens cremer på, men intet hjælper. Du tør knap nok grine og smile, da enhver ansigtsbevægelse sætter sine spor i form af fine linjer strategisk placeret overalt i dit ansigt. De fine linjer begynder langsomt at få fodfæste og blive til rynker. Tak, danske vinter! 

Tør, kløende og irriteret hud hører for rigtig mange sammen med kulde og vinter. Lav luftfugtighed er blandt synderne, og et tørt, opvarmet indeklima giver en øget fordampning af fugt i huden. Når hudens vandkapacitet reduceres, nedsættes elasticiteten, og huden udtørres. 

Hyaluronsyre er et naturligt forekommende polysaccharid i hudens bindevæv, som giver fugt, elasticitet og fasthed ved at binde fugt. Fordi hyaluronsyre kan binde omkring 200 % af sin egen vægt, er det effektivt til at hydrere bindevævet og dermed mindske rynker samt ru og tør hud. Når hyaluronsyre binder vand, dannes en gel, der giver volumen og spændstighed til huden. Hyaluronsyre har desuden betydning for helingsprocesser og gendannelse af væv. 

Med alderen falder det naturlige niveau af hyaluronsyre, og huden bliver slappere og mere rynket, men heldigvis er det muligt at tilføre hyaluronsyre og dermed aktivere hudens egen produktion af syren i de dybereliggende hudlag. Indtager du hyaluronsyre, øger du niveauet i bindevævet, og fugtigheden kan arbejde sig indefra og ud, så din hud igen bliver blødere, glattere og mere spændstig. Rodfrugter – både kogte, rå og bagte – og sojaprodukter indeholder hyaluronsyre. 

Indtager du hyaluronsyre, øger du niveauet i bindevævet, og fugtigheden kan arbejde sig indefra og ud, så din hud igen bliver blødere, glattere og mere spændstig. Rodfrugter, både rå og tilberedte, og sojaprodukter indeholder hyaluronsyre.


Hudens kompleksitet

Hudens støttestruktur består ikke kun af hyaluronsyre, men også af kollagen og elastin. Kollagen er et proteinstof, som produceres af vores hudceller, fibroblasterne. Sammen med elastin er kollagen ansvarlig for et velfungerende bindevæv, som betyder en fast hud med et højt fugtindhold, hvor fornyelsen af hudceller er konstant. Omfattende studier har vist, at et tilskud af kollagen øger hudens hydrering, celledeling og dannelse af nye celler, som bevirker, at huden bibeholder fugt og elasticitet. Kollagenmolekyler har en størrelse, der betyder, at de ikke kan absorberes gennem huden, så de bedste resultater opnås ved at indtage kollagen gennem kosten eller som tilskud. Kollagen er det protein, der findes i størst mængde i den menneskelige krop. Derfor vil en øgning af kollagenniveauet ikke kun have positiv indflydelse på huden, men også på fordøjelsen, led, muskler, forbrænding og søvn, alt dette på grund af de aminosyrer, glycinalaninprolin, lysin og hydroxyprolin, som kollagen er opbygget af. 

Elastin er sammen med kollagen ansvarlig for et velfungerende bindevæv, som betyder en fast hud med et højt fugtindhold, hvor fornyelsen af hudceller er konstant.

 

Ja, så har vi C-vitaminerne igen

Undskyld på forhånd til sund-forsknings faste læsere – nu smider vi C-vitamin på banen igen! Men det er altså bare et skønt vitamin.

Produktionen af kollagen er afhængig af … ja, C-vitamin, så når kosten består af grøntsager, frugt og kartofler er det ikke kun godt for den almene sundhed, men også for huden. Når mængden af C-vitamin i bindevævet øges, stimuleres cellefornyelsen, og der produceres mere kollagen. Hvis målet er at opnå en mindre tør og slap hud, er det vigtigt, at C-vitaminet ender i bindevævet, frem for en creme med C-vitamin, som ofte vil forblive i det øverste hudlag. Et tilskud af C-vitamin er effektivt til at øge niveauet af vitaminet i hele kroppen og dermed også i bindevævet. I det hele taget er C-vitamin en uundværlig medspiller for mange sundhedsfremmende processer i kroppen. At det samtidig bidrager til en fast og spændstig hud, er kun en bonus.

 

Lige fra almindelig snue til lækker hud har C-vitamin indvirkning på.

 

Er målet at opnå en mindre tør og slap hud, er det ret vigtigt at sørge for, at C-vitaminet ender i bindevævet i stedet for at ligge i det øverste hudlag.

 


En plante, du sikkert aldrig har hørt om, hvis du er under fyrre

Tagetesplante – kender du den? Den er ikke kun smuk med sit grønne løv og lysegule til orange blomster. Den er i århundreder også blevet anvendt som vigtig medicinsk plante til et bredt spektrum af lidelser, blandt andet som smertestillende og til at fremme sårheling. Ekstraktet fra tagetesplanten, Tagetes Erecta Linn, fungerer som antioxidant og neutraliserer frie radikaler, der medvirker til ældning af huden. Frie radikaler svækker de områder, de angriber, ødelægger celler og nedbryder kollagen, så huden udtørres, og aldringstegn fremmes. 

Ekstraktet fra tagetesplanten, Tagetes Erecta Linn, fungerer som antioxidant og neutraliserer frie radikaler, der medvirker til ældning af huden.


Frie radikaler – en gang til for Prins Knud

Frie radikaler og antioxidanter – lad os lige kigge på, hvad det egentlig betyder for hudpleje. Det er faktisk ret vigtigt – so listen up! Frie radikaler er molekyler, som er kemisk ustabile. For at opnå stabilitet kobler de sig på et stof og oxiderer, altså ødelægger det. Frie radikaler dannes i store mængder i cigaretrøg, forurenet luft, radioaktiv bestråling og påvirkes desuden af usund kost og stress. De frie radikaler forårsager celleforandringer i kroppen, men antioxidanterne kan, som navnet hentyder til, forhindre de frie radikaler i at oxidere. Ved oxidativ stress svækkes huden og får et trist og træt udseende og ældes hurtigere. Så beskyt din hud mod frie radikaler med en kost sprængfyldt med C-vitaminer, men også E-vitaminer. En kombination, som er god for hele din krop, men ikke mindst din hud. 

Beskyt din hud mod frie radikaler med en kost sprængfyldt med C-vitaminer, men også E-vitaminer. En kombination, som er god for hele din krop og ikke mindst din hud.

 

Alt godt fra hav(torn)

Antioxidanten havtorn har gjort et gedigent indtog i alt fra finere madlavning til slik, og ja, også i hudpleje. Det lille bær har været anvendt i tusinder af år i den traditionelle kinesiske farmaceutiske verden. Det orange bær er en vitaminbombe, der ud over at indeholde lige så meget C-vitamin som en appelsin også er fyldt med A-vitaminer, B-vitaminer, E-vitaminer og ikke mindst omega-3, -6 og -9. Især E-vitamin og C-vitamin lægger sig i spidsen, når det kommer til hudpleje, og når de indtages samtidig, komplementer de hinanden og skaber et stærkt forsvar mod de frie radikaler. Efter C-vitaminet har gjort sit arbejde som antioxidant og tilintetgjort et frit radikal, mister det sin antioxidante effekt og bliver faktisk selv til et frit radikal. E-vitamin har dog evnen til at rette C-vitamin op igen, og det samme sker for E-vitaminet, når det har brug for et løft.

 

Antioxidanten havtorn har gjort et gedigent indtog i alt fra finere madlavning til slik, og ja, også i hudpleje.

 

E-vitamin og C-vitamin lægger sig i spidsen, når det kommer til hudpleje, og når de indtages samtidig, komplementer de hinanden og skaber et stærkt forsvar mod de frie radikaler.

 

Spis dig mæt i lækre grøntsager, og skyl ned med et shot

Tilbage med nakken, og skyl væsken fra en lille ampul ned. Den smager ikke så slemt (smager bedre end Tequila). Skin Care Hyaluron Shot er en målrettet indsats for at sikre hudens fylde. Den lille ampul indeholder hyaluronsyre, C-vitamin, tagetesekstrakt, kollagen og havtorn. Den er nem at indtage som en naturlig del af din skønhedsrutine, der meget vel kan skifte navn til sundhedsrutine. Det lille shot bidrager til reducering af linjer og rynker, men er ikke kun gavnligt for hudens velvære – det gavner også alle andre celler i kroppen.

 

Et lille shot til din skønhedsrutine såvel som til din sundhedsrutine.

 

Varme eller iskulde, bare kom an – vi står stærke og modstandsdygtige!

 

Et lille Skin Care Hyaluron Shot, som bidrager til reducering af linjer og rynker, men faktisk ikke kun er gavnligt for hudens velvære – de gavner også alle andre celler i kroppen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *