Labrador, Golden Retriever, Bichon Havanais, Ruhåret Hønsehund, Bomuldshund, Engelsk Cocker Spaniel, Pomeranian, Chihuahua, Schæferhund, Cavalier King Charles Spaniel, Jack Russel, Old English, Dansk-Svensk gårdhund, Schnauzer, Fransk Bulldog, Mops, Gravhund, Puddel, Spidshund … og alle de andre.
Ovennævnte er nogle af de mest folkekære hunde i Danmark.
Charlotte Dinesen & Team Charlottenlund
At vælge, hvilken hund der passer bedst til dig og din familie, er ikke så nemt. Der er mange ting at tage hensyn til. Din egen erfaring, hundens egenskaber, alder, køn og pels er bare nogle af tankerne, man skal igennem.
Din erfaring med hunde?
Selvom man har haft hund før, ligger der et arbejde i at finde sin nye “bedste ven”. Der findes nemme racer og racer, der anses for at være ”sværere” med hensyn til opdragelse, og som man normalt ikke anbefaler som førstegangshund. Undersøg, hvad den race, du har udvalgt, kræver af dig.
Hvad vil du bruge din hund til?
Overvej, hvilke aktiviteter du forventer, at din hund skal deltage i. Der findes racer, som er specialiseret til at udføre en helt bestemt opgave, mens andre racer er “allround-hunde”.
En rolig hund at hygge sig med. En agilityhund. En lydighedshund. En udstillingshund. En avlshund. En jagthund eller en løbekammerat og ven på vandreturen.
Hvalp eller voksen hund?
Vil du have en hvalp og opfostre den helt fra begyndelsen? Eller vil du hellere have en lidt ældre hund, hvor du kender dens adfærdsmønster?
Måske er du ude efter specielle egenskaber hos din nye hund, som kan være svære at identificere hos en hvalp? Hvis du får en unghund eller en voksen hund, er det ikke ensbetydende med, at jeres kontakt til hinanden bliver dårligere, og det kan være et godt alternativ, hvis man ikke har mulighed for at sætte den tid af, der skal til for at opdrage en lille hvalp.
Der er mange hunde, som har brug for at finde et nyt hjem. Hunden behøver absolut ikke at være en ”problemhund”, men kan bare være havnet i en forkert familie fra starten. I hænderne på den rette ejer kan den samme hund blive en ”drømmehund”.
Tæve eller hanhund?
Der er stor udseendemæssigt forskel på en lille fin tæve og en stor stærk han af samme race. Tæverne er i løbetid to gange om året, og nogle tæver lider af falsk drægtighed. I Danmark må tæver i løbetid gerne deltage på udstilling og til lydigheds-, agility- og brugshundeprøver, men det er ikke tilfældet i alle lande. En hanhund markerer sit territorium hele året og er altid nysgerrig på områdets tævehunde, når de er i løbetid. Hvis man har to hunde, er det nemmest, at de har samme køn, og hvis ikke skal tævehunden holdes adskilt fra hanhunden under løbetid, hvis man ikke enten vil kastrere hannen eller sterilisere tæven.
Pelspleje
Alle hunde har mere eller mindre pelspleje, og nogle fælder meget mere end andre.
Korthåret pels kræver ikke meget arbejde, men til gengæld masser af fnugruller.
Ruhåret pels skal trimmes et par gange om året eller kræver professionel trimning, hvis du overvejer at udstille.
Langhåret pels kræver daglig pleje.
Krøllet pels fælder meget lidt, men kræver regelmæssig klipning.
Hundens udseende
Der findes racer i forskellige størrelser med vidt forskellige udtryk.
Fra de helt små racer som Toy Puddel til gigantracer som Grand Danois.
Fra den Franske Bulldogs flade snude, rynkede ansigt og manglende hale til Schæferens aflange, glatte næse og buskede hale.
Vores avl af hundene har givet anledning til mange forskellige racer, og flere kommer stadig til. Den selektive avl har dog også medført, at flere hunderacer i dag mangler kommunikationsmidler til tydeligt at signalere deres intentioner, når de møder en artsfælle.
Dele af denne artikel er skrevet i samarbejde med Dyreadfærdskonsulent Sabrina Svane fra Svanesdyr.dk
Hundens kommunikation med os
Hunden kommunikerer sine følelser via dens kropssprog. Den giver udtryk for, hvordan den har det med sin haleføring, ansigtstræk, kropsholdning og lyd. Nogle racer har ikke mulighed for at give udtryk for deres følelser i lige så høj grad som andre, fordi avlen har haft stor indflydelse på deres udseende.
Som for eksempel at en Greyhounds naturlige haleføring er mellem benene. Som ellers betyder, at en hund er utryg.
En Mops har meget lyd på, når den bliver opstemt grundet den flade næse. Lyd, som kan minde om knurren og plejer at betyde ”hold afstand, tak”.
En Shar pei har ansigtet dækket med hudfolder. Rynkede træk i ansigtet kommer oftest grundet vrede, når hunden viser tænder, eller grundet bekymring, når hunden bliver utryg.
En Cairn Terrier har konsekvent højt løftet hoved og høj haleføring som en antenne. En kropsholdning, som plejer at indikere, at man lægger op til konflikt.
“Når du skal vælge din næste hund, er det godt at have hundenes forskellige karaktertræk i tankerne”, fortæller dyreadfærdskonsulent Sabrina Svane.
Drømmer du om at blive den lykkelige ejer af en race, hvor fx halen mangler til at vise haleføring, eller ansigtet er konsekvent rynket op, så skal du være opmærksom på, at mange hunde har deres forbehold, når de møder din hund. De har svært ved at aflæse den. De kan risikere at misforstå dens intentioner.
Selv hvis du får en hund, der har alle kommunikationsmidler intakte til at give udtryk for, hvordan den har det, skal du være opmærksom på interaktioner med andre hunde.
Dyreadfærdskonsulent Sabrina Svane fortæller: “Det er vigtigt, at din hund bliver socialiseret til at omgås forskellige racer, så den lærer, at et rynket ansigt ikke er ensbetydende med, at den anden hund er sur, og at knurre-lignende lyde også blot kan være et udtryk for glæde.”