Når børn og unge har svært ved at sove …

 

Uro før sengetid, tanker, der hvirvler rundt, brug af computere og telefoner før sengetid. Alt for meget lys i værelset og sommerlys, der vækker os alt for tidligt.

De helt almindelige regler for en god nattesøvn, hvor mørke tvinger vores hjerner til at skifte over til signalstoffer og hormoner, der får os til at sove, kender de fleste, og derfor er kun nogle af de ”søvnhygiejniske” forslag medtaget her. Forfærdeligt ord, men til gengæld viser nyere forskning nu, at der er støtte at hente fra et kosttilskud udviklet med henblik på at indeholde særligt meget melatonin: de allersureste kirsebær fra en helt speciel sort: Montmorency med det botaniske navn Prunus cerasus.

 

Af Marianne Palm

 

Søvnproblemer hos ældre har længe været velkendt, og der er lavet flere studier på mange forskellige ingredienser til denne aldersgruppe.
Nu har nogle forskere fra England undersøgt, hvordan de sure kirsebær måske kunne støtte unge mennesker i en bedre søvnbalance. De sure kirsebær fra sorten Montmorency fra USA blev udvalgt, fordi man har set et højere niveau af melatonin her end i de 270 andre variationer af kirsebærtræer, som gror over det meste af verdenen. Hvor 97 pct. af de sure træer bliver dyrket med henblik på at lave fødevarer, er Montmorency dyrket pga. dens specielle sundhedsfremmende egenskaber.

Melatonin er netop det hormon, som vi automatisk danner, når det bliver mørkt, og er et signal om, at vi nu skal sove. Af alle mulige årsager har ekstremt mange børn, unge og voksne svært ved at falde i søvn og få en rolig nattesøvn –også selvom man fjerner de åbenlyse årsager som elektroniske devices, lys og at spise lige før sengetid. Forskerne ville undersøge, om der fandtes nogle naturlige kilder til ekstra melatonin, som man kunne få glæde af.

 

20 unge og sunde personer gik i gang med et forsøg

I forsøget indgik 20 personer i alderen 20-40 år, der blev delt op i to grupper. Aldersgruppen blev valgt for at undgå sløring af resultatet fra den type søvnproblemer, man mest ser hos ældre. Alle testpersoner var sunde og raske, dyrkede motion på et moderat niveau med 150 minutters motion om ugen. Alle var udstyret med fitnessure, der kunne måle mængden af aktivitet.

Uden at nogle af dem vidste, hvem der fik almindelig frugtjuice, og hvem der fik de sure kirsebær, indvilligede de i at lave et forsøg over en måned. Inden forsøget gik i gang og undervejs var de også helt med på, at de skulle holde sig væk fra andre melatoninholdige fødevarer og i øvrigt sørge for i hele perioden at spise nogenlunde det samme, som de altid havde gjort og uden nogen større spring ud i anderledes fødevarer, der kunne påvirke resultatet. Inden de gik i gang, samlede de alle urin over 48 timer for at se mængden af melatonin i kroppen, og det samme blev målt i slutningen af perioden. Undervejs var der en såkaldt ”wash-out”-periode, hvor de ikke fik hverken kirsebærjuice eller almindelig frugtjuice. I slutningen af perioden fik de juicen igen, og man målte endnu engang mængden af melatonin i urinen. Undervejs skiftede de også gruppe: Gruppen, der fik kirsebærsaften i begyndelsen af studiet, sluttede af med placebosaften og vice versa.

Søvnkvalitet måles med en lang række tests, bl.a. deltagerens egne registreringer: Hvor let var det at falde i søvn, hvor lang tid sov du, og hvordan havde du det næste dag, når du vågnede.
Juicen blev givet to gange om dagen. Om morgenen senest 30 minutter efter, deltagerne var vågnet og igen til aftensmåltidet. Mængden af sure kirsebær i hver portion var mellem 90 og 100 bær for at skabe et ensartet og højt niveau af den naturligt forekommende melatonin i bærrene og i en mængde, som international litteratur foreskriver, er nødvendig for at kunne opnå en mulig effekt.

 

Det er nok kompleksiteten i de små bær, der virker så fint

Kirsebærrene blev i øvrigt også testet for alle deres andre aktive stoffer, og meget tyder på, at det ikke blot er melatonin alene, der giver den signifikante forskel, men også sammensætningen af de forskellige plantestoffer, som bl.a. har en høj inflammationshæmmende virkning. Det er en vigtig brik i forståelsen af, hvorfor vi kan anvende mad som en væsentlig støtte i hverdagen, da søvnregulering også er afhængig af, at nervesystem og hjerne ikke bliver udsat for inflammationsfremmende stoffer.

I undersøgelsen kunne man konkludere, at kirsebærrenes forholdsvis høje indhold af melatonin og måske i sammenhæng med de andre aktive stoffer havde en signifikant virkning på søvnregulering og søvnkvalitet.
Gennem analyserne af den opsamlede urin kunne man se, at kroppen modtog melatonin fra bærrene målt på de nedbrydningsprodukter, der fremkommer i urinen (melatonin metabolitter).

Der var faktisk en ret høj signifikans, hvilket i daglig tale betyder, at sandsynligheden for, at resultatet var tilfældigt, var meget lille. Med andre ord kan man godt tillade sig at konkludere, at et produkt med et højt indhold af sure kirsebær af en god kvalitet og med den rette ekstraktion, hvor alle komponenter bliver bevaret, kan hjælpe børn og unge med at få et sundere liv gennem en god nattesøvn.

 

Alt det, du faktisk kan gøre for dit barn

I vores samfund har vi åbenlyst et problem hos mange børn og unge: Dagens mange indtryk har svært ved at bundfælde sig, hjernen kører videre, selvom der er slukket for lyset, og mobiltelefonen er lagt væk.

Om det er manglende fysisk aktivitet om dagen, alt for mange sanseindtryk, dårlige spisevaner, fx med alt for meget sukker i løbet af dagen og især om aftenen, det kan vi kun gisne om. Det kan være svært at lave forskning i så mange årsagssammenhænge, men vi kan jo bruge af vores erfaringer og sætte det sammen som en helhed.

 

Er du ung, eller har du børn, der har svært ved at falde i søvn, kan du måske kigge nysgerrigt og objektivt på nogle af forholdene:

Sukker og hurtige kulhydrater gør mange urolige sidst på eftermiddagen og om aftenen. Det kan bl.a. handle om, hvad I spiser til aftensmad. Indgår der hvide ris, pasta, hvidt brød, vil de forskellige typer stivelse blive omdannet til sukker, som kan skabe en urolig nat. Spiser I den slags ”hvid mad”, er det vigtigt, at det er sammen med gode fedtstoffer, gode proteiner og langsomoptagelige kulhydrater fra fx grøntsager, frø og kerner. Dit barn kan være meget sensitiv over for sukker, uden at det skyldes sygdom eller større ubalance, men blot et lille væsen, som er meget følsom over for de hurtige kulhydrater. Ud af køkkenskabene med sodavand, saftevand, hvidt sukker, kager og slik. Drik vand, urteteer med fennikel, anis, pebermynte med en frisk citronskive i kan mange børn godt lide, hvis de ligesom er vant til det. Spis popcorn frem for søde ting og især et no-go med søde ting til hverdag og om aftenen.

 

Ro og timeout om aftenen

Ved at lukke langsomt ned for dagens mange input falder hjernen også lettere til ro. Den skal ikke tage stilling til høj puls på fodboldbanen lige før sengetid, uhyggelige historier er også no-go for de fleste, computerpil med højt tempo og i det hele taget er aftentid, hvad det er for hønsene. Man skal falde til ro. De går i seng med mørke og vågner, når det er lyst. Den metode holder ikke helt for småbørn, der er vi nødt til at skabe det mørke (men hyggelige) rum. Lad sengen være stedet, man sover og ikke en legeplads.

 

Spis i god tid før sengetid

Spis ikke lige før sengetid, det kan de åbenbart godt finde ud af sydpå, men noget tyder på, at vi nordboere får en ringere søvnkvalitet. Fysiologisk er det ikke så underligt, fordi den del af vores nervesystem, som sætter ind om natten, skal fordøje, hvad der er sket i løbet af dagen, ikke, hvad der lige bliver puttet i munden før sengetid.

Sørg for et godt måltid flere timer før sengetid, og måske er det også tidens svøbe: at vi er ude og motionere, lege, være sammen med andre til alle mulige aktiviteter på de tidspunkter, hvor vi for årtier siden sad samlet rundt om spisebordet, sådan cirka kl. 18. Den ro og regelmæssighed har mange små og store kroppe brug for. Kan det ikke styres ind til kl. 18, så find et andet fast tidspunkt, som blot ikke skal være oven i sengetid.

 

Tilfør fedtsyrer

Små og store hjerner består af fedtsyrer, og de har brug for den gode af slagsen. Dem får du fra nødder, korn og kerner og især fra fede fisk, hvoraf makrel og laks er de mest kendte. Vælg fisk fra sunde opdræt, og suppler gerne med omega-3 i flydende eller i kapselform, så barnets hjerne får nok. Det skaber ro, koncentration og velvære.

 

Opsøg dygtige behandlere udi små kroppe og nervesystemer, der er så mange måder at skabe ro på.

 

En krop uden de rette næringsstoffer har svært ved at danne signalstoffer

Er der mangel på næringsstoffer, kan det være virkelig svært at danne nok af de hormoner og signalstoffer, der skal bruges til at være friske om dagen og sove godt om natten. I hele processen med at danne nok til nervesystemet indgår B-vitaminer, der er også brug for zink til at danne enzymer, og i det hele taget arbejder alle vitaminer og mineraler sammen om at få hele kroppen til at fungere optimalt, så der dannes energi til at vokse og til at leve livet. Bamse Bomstærk er skabt af Natur Drogeriet, det samme er deres nyeste produkt med de sureste kirsebær, Tryptonat Kids, som sammen med de øvrige råd måske kan skabe en ypperlig forskel i hverdagen.
Natur Drogeriet har selvfølgelig gjort de sure bær til et kosttilskud, som alle børn, unge og voksne kan tolerere.

Den sure smag er væk til fordel for den søde søvn.

 

Forbliv ung og glad med melatonin

De tre hormoner til din nattesøvn er serotonin, tryptofan og melatonin. Tryptofan er en aminosyre, som ved mørke omdannes til hormonet melatonin. Melatonin er søvnhormonet og jo bedre melatoninniveau, jo bedre er du også til at danne serotonin, som jo populært kaldes lykkehormonet. De signalstoffer, der udspringer fra et godt niveau af serotonin, har du brug for hele døgnet rundt, men især om dagen.

For at danne nok tryptofan skal der gode vitaminer til, bl.a. B6. Det får du fra sund kost eller som kosttilskud.

 

Gratis hjælp fra beroligende stemmer

Der er efterhånden mange YouTube søvndyssende og beroligende stemmer, dit barn kan falde i søvn til.
Jeg har i mange år haft ”Afspænding og fantasirejse” liggende, og mange børn (og voksne) snorksover, når de bliver lullet i søvn af den monotone stemmeføring. (Skriv afspænding med Marianne Palm i søgefeltet).

Ane Katrine Bek har også lavet en stribe indtalinger til forskellige problemstillinger, ligesom forskellige meget rolige eventyr er indtalt på dansk.

Har du aldrig været på YouTube? Her er en miniguide:

Gå på www.youtube.com.

(Allerbedst: Download deres app, så har du adgang lige ved hånden).

Klik dig lidt rundt, find søgefeltet. Skriv fx ”afspænding”, ”fantasirejse”, ”tankemylder” eller ”søvn”, og der vil komme danske muligheder op.

 

Bøgerne ”Hjertesmarte børn og Hjernesmart pædagogik” af Annette Prehn beskriver hjernes spilleregler ud fra amygdalaaktivitet. Både børn og voksne kan få meget stor gavn af at lære at styre deres amygdalaaktiviteter og opnå bedre mental sundhed, ro og balance i hverdagen. Det vil også give en rolig og afbalanceret søvn.

 

Lad børnene gå i seng uden kemikalier

Læs også artiklen på sund-forskning.dk af Rose Maimoide: https://sund-forskning.dk/artikler/gar-du-i-seng-med-problemkemi/

 

Læs meget mere om de sure kirsebærs virkninger på nogle helt andre problemstillinger i næste nummer af sund-forskning. Her gennemgår vi forskningen på bl.a. urinsyregigt.

 

 

Kilder til artiklen om sure kirsebær

The Review of Natural Products by Facts and Comparisons. St. Louis, MO: Wolters Kluwer Co., 1999.

National Genetics Resources Program. The Germplasm Resources Information Network. Available at: http://www.ars-grin.gov (Accessed 24 February 2000).

Wang H, Nair MG, Strasburg GM, et al. Novel antioxidant compounds from tart cherries (Prunus cerasus). J Nat Prod 1999;62:86-8. View abstract.

Bruneton J. Pharmacognosy Phytochemistry Medicinal Plants. 2nd ed. Paris, FR: Lavoisier, 1999:142.

Burkhardt S, Tan DX, Manchester LC, et al. Detection and quantification of the antioxidant melatonin in Montmorency and Balaton tart cherries (Prunus cerasus). J Agric Food Chem 2001;49:4898-902. View abstract.

Howatson G, Bell PG, Tallent J, et al. Effect of tart cherry juice (Prunus cerasus) on melatonin levels and enhanced sleep quality. Eur J Nutr 2011;51:909-16. View abstract.

Pigeon WR, Carr M, Gorman C, Perlis ML. Effects of a tart cherry juice beverage on the sleep of older adults with insomnia: a pilot study. J Med Food 2010;13:579-83. View abstract.

Bajerska J, Mildner-Szkudlarz S, Gornas P, Seglina D. The effects of muffins enriched with sour cherry pomace on acceptability, glycemic response, satiety and energy intake: a randomized crossover trial. J Sci Food Agric 2016;96(7):2486-93. View abstract.

Bell PG, Stevenson E, Davison GW, Howatson G. The effects of Montmorency tart cherry concentrate supplementation on recovery following prolonged, intermittent exercise. Nutrients 2016;8(7):441. View abstract.

Blando F, Gerardi C, Nicoletti I. Sour cherry (Prunus cerasus L) anthocyanins as ingredients for functional foods. J Biomed Biotechnol 2004;2004(5):253-8. View abstract.

Bowtell JL, Sumners DP, Dyer A, et al. Montmorency cherry juice reduces muscle damage caused by intensive strength exercise. Med Sci Sports Exerc 2011;43(8):1544-51. View abstract.

Connolly DA, McHugh MP, Padilla-Zakour OI, et al. Efficacy of a tart cherry juice blend in preventing the symptoms of muscle damage. Br J Sports Med 2006;40(8):679-83. View abstract.

Csiki Z, Papp-Bata A, Czompa A, et al. Orally delivered sour cherry seed extract (SCSE) affects cardiovascular and hematological parameters in humans. Phytother Res 2015;29(3):444-9. View abstract.

Howatson G, McHugh MP, Hill JA, et al. Influence of tart cherry juice on indices of recovery following marathon training. Scand J Med Sci Sports 2010;20(6):843-52. View abstract.

Keane KM, George TW, Constantinou CL, et al. Effects of Montmorency tart cherry (Prunus cerasus L.) consumption on vascular function in men with early hypertension. Am J Clin Nutr 2016;103(6):1531-9. View abstract.

Kuehl KS, Perrier ET, Elliot DL, Chesnutt JC. Efficacy of tart cherry juice in reducing muscle pain during running: a randomized controlled trial. J Int Soc Sports Nutr 2010;7:17. View abstract.

Levers K, Dalton R, Galvan E, et al. Effects of powdered Montmorency tart cherry supplementation on acute bout of intense lower body strength exercise in resistance trained males. J Int Soc Sports Nutr 2015;12:41. View abstract.

Levers K, Dalton R, Galvan E, et al. Effects of powdered Montmorency tart cherry supplementation on acute endurance exercise performance in aerobically trained individuals. J Int Soc Sports Nutr 2016;13:22. View abstract.

Wang H, Nair MG, Strasburg GM, et al. Novel antioxidant compounds from tart cherries (Prunus cerasus). J Nat Prod 1999;62(1):86-8. View abstract.

Schumacher HR, Pullman-Mooar S, Gupta SR, et al. Randomized double-blind crossover study of the efficacy of a tart cherry juice blend in treatment of osteoarthritis (OA) of the knee. Osteoarthritis Cartilage 2013;21(8):1035-41. View abstract.

Traustadottir T, Davies SS, Stock AA, et al. Tart cherry juice decreases oxidative stress in healthy older men and women. J Nutr 2009;139(10):1896-900. View abstract.

Bak I, Lekli I, Juhasz B, et al. Cardioprotective mechanisms of Prunus cerasus (sour cherry) seed extract against ischemia-reperfusion-induced damage in isolated rat hearts. Am J Physiol Heart Circ Physiol 2006;291(3):H1329-36. View abstract.

Bak I, Czompa A, Czepanyi E, et al. Evaluation of systemic and dermal toxicity and dermal photoprotection by sour cherry kernels. Phytother Res 2011;25(11):1714-20. View abstract.

Bell PG, Walshe IH, Davison GW, et al. Montmorency cherries reduce the oxidative stress and inflammatory responses to repeated days high-intensity stochastic cycling. Nutrients 2014;6(2):829-43. View abstract.

Bell PG, Walshe IH, Davison GW, et al. Recovery facilitation with Montmorency cherries following high-intensity, metabolically challenging exercise. Appl Physiol Nutr Metab 2015;40(4):414-23. View abstract.

Bell PG, Gaze DC, Davison GW, et al. Montmorency tart cherry (Prunus cerasus L.) concentrate lowers uric acid, independent of plasma cyaniding-3-O-glucosiderutinoside. J Funct Foods 2014;11:82-90.

Czompa A, Gyongyosi A, Czegledi A, et al. Cardioprotection afforded by sour cherry seed kernel: the role of heme oxygenase-1. J Cardiovasc Pharmacol 2014;64(5):412-9. View abstract.

Dimitriou L, Hill JA, Jehnali A, et al. Influence of a Montmorency cherry juice blend on indices of exercise-induced stress and upper respiratory tract symptoms following marathon running-a pilot investigation. J Int Soc Sports Nutr 2015;12:22. View abstract.

Ferretti G, Bacchetti T, Belleggia A, Neri D. Cherry antioxidants: from fart to table. Molecules 2010;15(10):6993-7005. View abstract.

He YH, Zhou J, Wang YS, et al. Anti-inflammatory and anti-oxidative effects of cherries on Freund’s adjuvant-induced arthritis in rats. Scand J Rheumatol 2006;35(5):356-8. View abstract.

Juhasz B, Kertesz A, Balla J, et al. Cardioprotective effects of sour cherry seed extract (SCSE) on the hypercholesterolemic rabbit heart. Curr Pharm Des 2013;19(39):6896-905. View abstract.

Kang SY, Seeram NP, Nair MG, Bourquin LD. Tart cherry anthocyanins inhibit tumor development in Apc(Min) mice and reduce proliferation of human colonic cancer cells. Cancer Lett 2003;194(1):13-9. View abstract.

Keane KM, Bell PG, Lodge JK, et al. Phytochemical uptake following human consumption of Montmorency tart cherry (L. Prunus cerasus) and influence of phenolic acids on vascular smooth muscle cells in vitro. Eur J Nutr 2016;55(4):1695-705. View abstract.

Kim DO, Heo HJ, Kim YJ, et al. Sweet and sour cherry phenolics and their protective effects on neuronal cells. J Agric Food Chem 2005;53(26):9921-7. View abstract.

Chandra A, Nair MG, Iezzoni A. Evaluation and characterization of the anthocyanin pigments in tart cherries (Prunus cerasus L.). J Agric Food Chem 1992;40(6):967-9.

Total anthocyanins and total phenolics of fresh and processed cherries and their antioxidant properties. J Food Sci 2004;69(1):FCT67-72.

Kirakosyan A, Seymour EM, Urcuyo Llanes DE, et al. Chemical profile and antioxidant capacities of tart cherry products. Food Chem 2009;115(1):20-5.

Bonerz D, Wurth K, Dietrich H, et al. Analytical characterization and the impact of ageing on anthocyanin composition and degradation in juices from five sour cherry cultivars. Eur Food Res Technol 2007;224(3):355-64.

Lynn A, Mathew S, Moore CT, et al. Effect of a tart cherry juice supplement on arterial stiffness and inflammation in healthy adults: a randomised controlled trial. Plant Foods Hum Nutr 2014;69(2):122-7. View abstract.

Mahmoud FF, Al-Awadhi R, Haines DD, et al. Sour cherry seed kernel extract increases heme oxygenase-1 expression and decreases representation of CD3+TNF-alpha+ and CD3+IL-8+ subpopulations in peripheral blood leukocyte cultures from type 2 diabetes patients. Phytother Res 2013;27(5):767-74. View abstract.

Mahmoud F, Haines D, Al-Awadhi R, et al. Sour cherry (Prunus cerasus) seed extract increases heme oxygenase-1 expression and decreases proinflammatory signaling in peripheral blood human leukocytes from rheumatoid arthritis patients. Int Immunopharmacol 2014;20(1):188-96. View abstract.

Ou B, Bosak KN, Bricker PR, et al. Processed tart cherry products-comparative phytochemical content, in vitro antioxidant capacity and in vitro anti-inflammatory activity. J Food Sci 2012;77(5):H105-12. View abstract.

Saric A, Sobocanec S, Balog T, et al. Improved antioxidant and anti-inflammatory potential in mice consuming sour cherry juice (Prunus cerasus cv. Maraska). Plant Foods Hum Nutr 2009;64(4):231-7. View abstract.

Seeram NP, Momin RA, Nair MG, Bourquin LD. Cyclooxygenase inhibitory and antioxidant cyaniding glycosides in cherries and berries. Phytomedicine 2001;8(5):632-9. View abstract.

Seymour EM, Singer AA, Kirakosyan A, et al. Altered hyperlipidemia, hepatic steatosis, and hepatic peroxisome proliferator-activated receptors in rats with intake of tart cherry. J Med Food 2008;11(2):252-9. View abstract.

Seymour EM, Warber SM, Kirakosyan A, et al. Anthocyanin pharmacokinetics and dose-dependent plasma antioxidant pharmacodynamics following whole tart cherry intake in healthy humans. J Funct Food 2014;11:509-16.

Szabo ME, Gallyas E, Bak I, et al. Heme oxygenase-1-related carbon monoxide and flavonoids in ischemic/reperfused rat retina. Invest Ophthalmol Vis Sci 2004;45(10):3727-32. View abstract.

Tall JM, Seeram EM, Zhao C, et al. Tart cherry anthocyanins suppress inflammation-induced pain behavior in rat. Behav Brain Res 2004;153(1):181-8. View abstract.

Kim DO, Padilla-Zakour OI. Jam processing effect on phenolics and antioxidant capacity in anthocyanin-rich fruits: cherry, plum, and raspberry. J Food Sci 2004;69(9):S395-400.

Wang H, Nair MG, Strasburg GM, et al. Antioxidant and antiiinflammatory activities of anthocyanins and their aglycon, cyaniding, from tart cherries. J Nat Prod 1999;62(2):294-6. View abstract.

Elliot DL, Kuehl KS, Jones KD, Dulacki K. Using an eccentric exercise-testing protocol to assess the beneficial effects of tart cherry juice in fibromyalgia patients. Integ Med 2010;9(6):25-9.

Mulabagal V, Lang GA, DeWitt DL, et al. Anthocyanin content, lipid peroxidation and cyclooxygenase enzyme inhibitory activities of sweet and sour cherries. J Agric Food Chem 2009;57(4):1239-46. View abstract.

Seymour EM, Lewis SK, Urcuyo-Llanes DE, et al. Regular tart cherry intake alters abdominal adiposity, adipose gene transcription, and inflammation in obesity-prone rats fed a high fat diet. J Med Food 2009;12(5):935-42. View abstract.

Piccolella S, Fiorentino A, Pacifico S, et al. Antioxidant properties of sour cherries (Prunus cerasus L.): role of colorless phytochemicals from the methanolic extract of ripe fruits. J Agric Food Chem 2008;56(6):1298-35. View abstract.

Bobe G, Wang B, Seeram NP, et al. Dietary anthocyanin-rich tart cherry extract inhibits intestinal tumorigenesis in APC(Min) mice fed suboptimal levels of sulindac. J Agric Food Chem 2006;54(25):9322-8. View abstract.

McCune LM, Kubota C, Stendell-Hollis NR, Thomson CA. Cherries and health: a review. Crit Rev Food Sci Nutr 2011;51(1):1-12. View abstract.

Homoki J, Gyémánt G, Balogh P, et al. Sour cherry extract inhibits human salivary a-amylase and growth of Streptococcus mutans (a pilot clinical study). Food Funct. 2018;9(7):4008-4016. View abstract.

Keane KM, Bailey SJ, Vanhatalo A, Jones AM, Howatson G. Effects of Montmorency tart cherry (L. Prunus Cerasus) consumption on nitric oxide biomarkers and exercise performance. Scand J Med Sci Sports. 2018;28(7):1746-1756. View abstract.

Lamb KL, Ranchordas MK, Johnson E, Denning J, Downing F, Lynn A. No effect of tart cherry juice or pomegranate juice on recovery from exercise-induced muscle damage in non-resistance trained men. Nutrients. 2019;11(7). pii: E1593. View abstract.

Chai SC, Jerusik J, Davis K, Wright RS, Zhang Z. Effect of Montmorency tart cherry juice on cognitive performance in older adults: a randomized controlled trial. Food Funct 2019;10(7):4423-31. doi: 10.1039/c9fo00913b. View abstract.

Martin KR, Coles KM. Consumption of 100% tart cherry juice reduces serum urate in overweight and obese adults. Curr Dev Nutr 2019;3(5):nzz011. doi: 10.1093/cdn/nzz011. View abstract.

Kupusarevic J, McShane K, Clifford T. Cherry gel supplementation does not attenuate subjective muscle soreness or alter wellbeing following a match in a team of professional rugby union players: a pilot study. Sports (Basel) 2019;7(4). pii: E84. doi: 10.3390/sports7040084. View abstract.

Gao R, Chilibeck PD. Effect of tart cherry concentrate on endurance exercise performance: a meta-analysis. J Am Coll Nutr 2020:1-8. doi: 10.1080/07315724.2020.1713246. View abstract.

Quinlan R, Hill JA. The efficacy of tart cherry juice in aiding recovery after intermittent exercise. Int J Sports Physiol Perform 2019 Oct 15:1-7. doi: 10.1123/ijspp.2019-0101. View abstract.

Abbott W, Brashill C, Brett A, Clifford T. Tart cherry juice: no effect on muscle function loss or muscle soreness in professional soccer players after a match. Int J Sports Physiol Perform 2019 Oct 28:1-6. doi: 10.1123/ijspp.2019-0221. View abstract.

Stamp LK, Chapman P, Frampton C, et al. Lack of effect of tart cherry concentrate dose on serum urate in people with gout. Rheumatology (Oxford) 2019 Dec 31. pii: kez606. doi: 10.1093/rheumatology/kez606. View abstract.

Brown MA, Stevenson EJ, Howatson G. Montmorency tart cherry (Prunus cerasus L.) supplementation accelerates recovery from exercise-induced muscle damage in females. Eur J Sport Sci 2019;19(1):95-102. doi: 10.1080/17461391.2018.1502360. View abstract.

Desai T, Roberts M, Bottoms L. Effects of short-term continuous Montmorency tart cherry juice supplementation in participants with metabolic syndrome. Eur J Nutr. 2021 Apr;60(3):1587-1603. View abstract.

Dodier T, Anderson KL, Bothwell J, Hermann J, Lucas EA, Smith BJ. U.S. Montmorency Tart Cherry Juice Decreases Bone Resorption in Women Aged 65-80 Years. Nutrients. 2021;13(2):544. View abstract.

Hill JA, Keane KM, Quinlan R, Howatson G. Tart Cherry Supplementation and Recovery From Strenuous Exercise: A Systematic Review and Meta-Analysis. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2021;31(2):154-167. View abstract.

Hillman AR, Uhranowsky K. Acute Ingestion of Montmorency Tart Cherry Reduces Serum Uric Acid but Has no Impact on High Sensitivity C-Reactive Protein or Oxidative Capacity. Plant Foods Hum Nutr. 2021;76(1):83-89. View abstract.

Hooper DR, Orange T, Gruber MT, Darakjian AA, Conway KL, Hausenblas HA. Broad Spectrum Polyphenol Supplementation from Tart Cherry Extract on Markers of Recovery from Intense Resistance Exercise. J Int Soc Sports Nutr. 2021;18(1):47. View abstract.

Johnson SA, Navaei N, Pourafshar S, et al. Effects of Montmorency Tart Cherry Juice Consumption on Cardiometabolic Biomarkers in Adults with Metabolic Syndrome: A Randomized Controlled Pilot Trial. J Med Food. 2020 Dec;23(12):1238-1247. View abstract.

Kimble R, Keane KM, Lodge JK, Howatson G. The Influence of Tart Cherry (Prunus cerasus, cv Montmorency) Concentrate Supplementation for 3 Months on Cardiometabolic Risk Factors in Middle-Aged Adults: A Randomised, Placebo-Controlled Trial. Nutrients. 2021;13(5):1417. View

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Giv mig besked om:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x