Støtte til skole- og studietid

Galleri - skolestart

Artiklen blev bragt i sund-forskning – august 2022

Til børn og voksne gennem kostændringer og særlige kosttilskud til formålet

Gå i gang nu med at skabe et stabilt, energifyldt arbejdsår, studieår eller skoleår,
og væk med ”jeg har alt for travlt i år til at passe ordentligt på mig selv”.

Du vil møde kosttilskud, der i bogstavelig forstand er tilskud til en anderledes kost. Det behøver ikke at være svært, men det kan være en rigtig god ide at tage hele familien med på den nervestyrkende rejse.

Af Marianne Palm


Øgede læsefærdigheder – blot et af studierne
Studiet omfattede 120 børn i alderen 6-12 år og varede i tre måneder. Halvdelen af børnene fik to kapsler tre gange dagligt af den unikke fiskeolie eye q, mens den anden gruppe fik placebokapsler. Blandt børnene, som fik tilskud af eye q, registrerede forskerne en dramatisk øgning i læsefærdigheder, adfærd, IQ og motoriske færdigheder. Børnenes læsefærdigheder øgedes i gennemsnit svarende til et års skolegang, hos enkelte svarende til fire års skolegang.

Enhver, der har valgt at tage skeen i den anden hånd og er begyndt at spise alt andet end sukker, kager, drikke sodavand og spise junkfood fra morgen til aften, ved, hvad jeg taler om. Fra at være energiforladt, humørsvingende, have smerter alle vide vegne, sove dårligt, have manglende koncentrationsevne og i det hele taget ønsker sig selv eller andre mennesker hen, hvor peberet gror, vil gennem ændrede daglige vaner få lyst til farverige peberfrugter, masser af nødder, grøntsager, blive vegetar eller kun spise kød fra tobenede dyr eller fisk.

Al forskning, alle erfaringer, alle mulige kosttrends viser hen mod nogenlunde det samme faktum: Ingen får det bedre af sukker, hvidt mel, slik og mærkværdige tilsætningsstoffer, så det er ikke en rejse udi at skulle på én bestemt kosttrend, og så er der ikke andet, der virker. Det er mere et spørgsmål om, at vi alle vender blikket indad i et par uger og mærker efter: Hvordan har jeg det egentlig, når jeg har spist morgenmad, frokost og aftensmad? Bliver jeg fyldt med energi, eller bliver jeg hurtigt sulten efter et måltid? Bliver jeg tung og dvask og orker kun sofaen, og opvasken bliver til et skænderi og styrende skemaer, ingen orker?

Og hvad med dit barn? Hvordan fungerer dit afkom i skolen, med vennerne, i fritiden og derhjemme? Er det rart at være sammen?

Der er uendelig mange kosttrends, og for en gang skyld vil jeg sende dig ud på Dr. Google for at lade dig inspirere.

Prøv med søgeordene:

GAPS (speciel diæt udviklet af en neurolog og ernæringsterapeut, mor til en dreng i autismespektret, på dansk), søg efter Signe Gad på Mussmans forlag.

LCHF – low carb high fat – hvordan flere fedtstoffer og kun kulhydrater fra de allerbedste grøntsager, korn, frø og nødder kan skabe ro i sindet og stabil energi. Tjek fx Madbanditten.

Inflammationshæmmede kost – heller ikke denne kosttrend anbefaler mærkværdigheder til måltiderne. Vi lever i en mærkværdig verden, men vi behøver ikke selv at dyrke den og gøre det værre.

Du kan også finde inspiration hos Fødevarestyrelsen, der nu, ligesom andre har gjort i flere årtier, anbefaler mere fedt og mere protein.

Eller kig efter bogen ”SÅDAN”, der med førende læger i Danmark får beskrevet sund kost, uden at det bliver fanatisk.

Med andre ord: Du kan få glæde af de kosttilskud, som jeg om lidt beskriver, men glæden vil kun være mindre vital, hvis du ikke samtidig får styr på dine madvaner.


Som faglig leder på Institut for Biologisk Medicin retter jeg tusindvis af ernæringsopgaver, blandt andet studerendes journaler på venner og bekendte.
Det giver et meget godt, men også et trist indblik i ganske almindelige menneskers madvaner, og her vil jeg ikke nævne junkfood, det ved vi godt er usundt, men bare et kig på morgenmaden:

”Kirsten spiser havregryn med mælk og sukker på”

”Ulla spiser et stykke franskbrød med ost og syltetøj”

”Morten på 12 spiser ikke morgenmad og kan ikke lide madpakker, så han spiser kage på vej hjem fra skole”

”Fie bliver bimset og tåget i hovedet, når hun spiser rundstykker og wienerbrød i weekenden, men hun kan bare ikke lade være”

(flere af de ovenfor nævnte kunne virkelig få glæde af fx periodisk faste, men det er en helt anden artikel …)

Jeg kan blive ved i samme dur, men lad os gå til mol:

1. Kig på dine kostvaner, fungerer de for dig? Ellers gør noget andet.

2. Kig på nogle kosttilskud, der kan støtte dig til at få mere energi til at få skeen i den anden hånd.

3. De selvsamme kosttilskud kan også bære dig gennem dagen med mere koncentration, mere ro i krop og hoved, mere stabil energi, og der er endog studier på, at indlæringsproblemer, nervøsitet, hukommelsesproblemer og dårlig søvnkvalitet kan forbedres.

4. Begynd med et samlet tilskud af vitaminer og mineraler. Det kan være Mulitvitamin Pharma Nord, Omnimin, Maximum eller Spectro. Eller et femte, rådgiv dig med din helsekost, har du kroniske problemer, skal du vælge nogle af de bedste og ikke de svageste.

5. Vores hjerne er opbygget af fedtsyrer, og det produkt, der er forsket allermest på, er Equazen (tidligere hed det Eye-q). Spis tre til seks kapsler om dagen, de fås også flydende eller som tyggekapsler til børnene.

6. Suppler op med Keen Mind, produktet med allermest forskning på, når det gælder den lille krybende plante Bacopa.

7. Er du 40+, kan du få vældig gavn af Q10, søg på www.sund-forskning.dk, der er et hav af viden at hente.

8. Og så skal du selvfølgelig drikke pænt med vand hver dag, gerne som urteteer eller vand med citron i, som fremmer fordøjelsen og dermed dit nervesystem, så du bedre kan tåle tidens strabadser. Eller bare rent vand.

9. Bevægelse skal der til, og det er næsten lige meget, hvad du vælger, men vær effektiv i at gøre noget forskelligt. Det får flest mulige muskler i omdrejninger, og du får stimuleret begge hjernehalvdele, dit hormonsystem, nervesystem, fordøjelse, immunforsvar og ja, alt hvad kroppen har brug for.


Ikke alt kan blive til positiv magi blot ved at spise anderledes. Men tro mig, det er meget lettere at skabe magi i hverdagen med de rette kostvaner og de bedste kosttilskud til formålet.


7.000 børn i mange forsøg verden over, også i Danmark, Sverige og England

Når der er lavet mange forskningsprojekter på det samme produkt, i det her tilfælde Equazen, bliver der ofte lavet en metaanalyse. Her kigger man på samtlige forsøg og ser, om der helt overordnet, men også meget specifikt dukker et mønster op: Virker fx Equazen på mange forskellige problemstillinger hos børn og voksne, peger studierne alle sammen i den samme retning?

Ja, med Equazen, er der ingen tvivl – de små fedtsyrekapsler, som også kan fås som tyggekapsler og i flydende form, støtter hjernen hos småbørn, teenagere og voksne:

Forbedring af:

Ordblindhed

Talblindhed

Læsefærdigheder

Adfærd

Intelligens

Motoriske færdigheder

Følelsesmæssige udfordringer

Tristhed og endog depressioner


Det er den særlige sammensætning af fedtsyrerne i Equazen, der skaber effekterne, og over 7.000 børn indgår i forskningen.

Alle forsøg er samlet på www.sund-forskning.dk, men kig under både eye-q og Equazen, eye-q er det oprindelige navn for de små fedtsyrekapsler.

 

Nogle af de data, du kan læse i en stor – letlæselig – rapport på www.sund-forskning.dk

Cirka fem pct. af alle børn bliver diagnosticeret med indlæringsvanskeligheder, selvom nogle forskere mener, at det er hele 15-20 pct. af alle børn, som har indlæringsvaskeligheder. Der er en stor stigning i antallet af diagnosticerede børn og voksne med indlæringsvaskeligheder på verdensplan.

Ordblindhed og talblindhed er to mulige indlæringsvanskeligheder, men det kan også være på grund af større utryghed hos barnet, uro, humørsvingninger og mulige diagnoser med fx ADHD.

Keen Mind til de større børn og voksne

Nogle firmaer specialiserer sig i produkter til bestemte segmenter. Novasel er et af dem, der altid har haft fokus på støtteterapi til hjerne- og nervesystem og et ønske om mere stabil energi og en roligere, men også præstationsfremmende hverdag. Derfor er Kirsten, som er kvinden bag firmaet, konstant i Schweiz for at følge med i forskningen og få ny inspiration med hjem til danske børn og voksne.
To af de kosttilskud, som bare passer så godt sammen med Equazen, er Keen Mind og Ginsana. Hvor Keen Mind kan bruges af børn i skolealderen og alle voksne, er Ginsana forbeholdt store teenagere og alle os andre, der gerne vil have en ekstra støtte i hverdagen.

Kigger man på drogen, der findes som tørekstrakt i Keen Mind, finder man en droge, brugt i århundreder i Indien, og den har en helt særlig status, når det gælder følgende opløftende kriterier:


Forbedrer:

Indlæring

Koncentration

Hukommelse

Skaber ro i kroppen

Forbedrer kroppens evne til bedre at kunne tåle stress og have mange bolde i luften

En enkelt kapsel hver morgen er nok.

Til dig, der dyrker sport eller gerne vil yde noget mere

Ginsana indeholder den ypperligste ginseng, som man på verdensplan har døbt Panax ginsing L.A. Meyer. Navnet antyder, at det var Meyer, der opdagede, hvordan man kunne skelne mellem en god og en mindre god ginsengrod, og han var med til at lokalisere de aktive stoffer, ginsinoiderne, som der findes mange forskellige af, men som tilsammen skaber energi, et bedre regulereret immunforsvar, årvågenhed og mulighed for at give den en ekstra skalle i hverdagen uden at brænde ud.