Infektioner 2. del

Homøopati

 

Det Homøopatiske Hjørne fortsætter diskussionen om infektioner fra sidste gang, hvor vi startede med virusinfektioner.

Af Thomas Kjærsgaard

Denne gang omhandler det bakterielle infektioner. På papiret er de meget mere smitsomme og dødelige end virale infektioner. Infektion kommer af det latinske infectio, der betyder at forgifte. Det giver mening, når man tænker på en streptokokbakterie, der formerer sig i vores mandler og giver halsbetændelse.

Bakterier er en levende organisme med eget stofskifte. Den kan dele sig selvstændigt uden at skulle erobre en værtscelle, som vira skal. Det er en enkelt, men alligevel kompleks organisme med sit eget DNA, der kan leve både inden- og udenfor kroppen.

Der er mange typer bakterier. De kan være stav-, kugle- og spiralformede, i flere farver og alligevel så små, at man skal lægge ca. en million ved siden af hinanden, for at de fylder én millimeter. Bakterier er overalt på og i vores krop. De fleste er harmløse, mens andre kan blive livsfarlige, hvis de er for mange, et forkert sted i kroppen (pneumokok i hjernen eller coli i urinvejene) eller måske kommer fra et andet dyr som fx en salmonella.

De kan give infektioner i halsen, lunger, hud, tarm, urinveje, blodet og mange andre steder i kroppen. De er selvfølgelig uønskede og kan give symptomer som feber, træthed, hævede lymfeknuder i fx armhuler og lyske, hovedpine, kvalme eller opkastning.

Der er også gode bakterier, som slår uønskede mikrober ihjel, fx i vores hud. I vores tarm er der mange gode fordøjelsesbakterier, som gør det muligt at optage næringsstofferne af den kost, vi spiser. Der er ca 1,5 kilo bakterier, som sørger for, at vores fordøjelse fungerer. Der er ca. 10.000 gange flere bakterier i ét gram tarmindhold end i ét gram almindelig jord.

De fleste bakterier kan nedkæmpes med antibiotika, der ødelægger bakteriens cellevæg, så den ikke kan dele sig, eller gør, at den suger væske og eksploderer. Bakteriers cellevæg består af protein og fedt, som penicillinsvampen kan opløse. Heldigvis har dyr og mennesker ikke cellevægge, ellers var vi røget i svinget sammen med bakterierne.

Man skal huske, at mikrobiologiske enheder som bakterier er det materiale, som alt liv på Jorden er opstået af, så de er specialiseret igennem milliarder af år til at overleve. Derfor kan bakterier lære, hvordan de skal overleve penicillin og blive resistente, hvis blot kroppen bliver udsat for nok kure.

Det er grunden til, at man i dag er blevet mere påpasselig med at give antibiotika for ofte, da resistens i dag er en af de største trusler mod vores fremtidige overlevelse. WHO har skønnet, at vi om 20 år sandsynligvis oftest vil dø af cancer, hjerte-kar-sygdomme og resistente bakterier. 

Rent homøopatisk er hovedmidlerne til behandling af bakterielle inflammationer Traumeel og Echinacea comp Heel. Der foreligger meget god klinisk dokumentation på begge produkters effektivitet til hæmning af bakterielle betændelser.

Indenfor den moderne medicinske forskning snakker man meget mere om at opløse inflammationen snarere end blot at hæmme den. Flere og flere får kroniske inflammationer, så det er vigtigt, at de opløses og reduceres, så vores immunforsvar kan nedkæmpe dem naturligt og komme tilbage til en normaltilstand.

Et studie udi homøopati

Et helt nyt studie fra i år viser, at Traumeel faktisk opløser betændelsen efter infektion af bakterien Staphylococcus aureus1,2. Simpelthen ved at opløse inflammationen på en helt ny måde i forhold til traditionelle antiinflammatoriske lægemidler. Nemlig ved at øge mængden af lipoxiner, der er bioaktive, naturlige inflammationsopløsende fedtsyrekomponenter. Andre studier viser, at netop den øgede mængde lipoxiner er årsagen til, at Traumeel er meget effektiv til at opløse andre inflammationer som fx paradontose3. Studierne påviser, at Traumeel hæmmer udskillelsen af betændelsesfremmende cytokiner, der er signalstoffer mellem cellerne. Specielt Il-1, Il-6 og TNF-alfa4.

Er der høj feber som følge af infektionen, bruger jeg altid Belladonna Homaccord, da det hæmmer infektionen og derved nedsætter feberen. Men da kroppens første forsvar ved infektion er feber, bør man generelt undgå at undertrykke den ved ikke-livstruende feber. Men søg selvfølgelig læge, hvis du er usikker på, hvad der er bedst for dig i forhold til din febertilstand.

Ved gentagne infektioner og generelt lavt immunforsvar vil jeg overveje at afgifte mellem infektionerne med fx Detox Kit for at forbedre immunforsvarets vilkår i bindevævet samt leverens og nyrernes afgiftningsevne. Det er nemlig meget vigtigt for et sundt legeme at kunne genfinde balancen og regulere tilbage til en sund tilstand i balance.

Tilskudsmæssigt anbefaler jeg vitamin A, B6, B12, C og D samt selen, zink og magnesium.

Det er vigtigt at slå fast, at immunforsvaret hvert sekund slår mange bakterier ihjel. Det er derfor vigtigt at gøre noget godt for det. Det betyder, at god kost og søvn samt mindre stress, mere motion og god hygiejne altid vil være det bedste sted at starte en antiinflammatorisk proces i os selv.

Så pas på jer selv, og beskyt den fantastiske overlevelsesmaskine, I har fået fra jeres forældre, nemlig immunforsvaret.

Kilder:

  1. https://www.researchgate.net/publication/355909988_The_Natural_Combination_Medicine_Traumeel_Tr14_Improves_Resolution_of_Inflammation_by_Promoting_the_Biosynthesis_of_Specialized_Pro-Resolving_Mediators
  2. https://www.mdpi.com/1424-8247/14/11/1123
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28224232/
  4. http://article.sapub.org/10.5923.j.ajmms.20190906.08.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *