Smerter og muskelspændinger handler om blodgennemstrømning

Kroniske smerter - 3

 

Det kan have store omkostninger for dig og for samfundet, hvis du hører til en af de mange, der alt for ofte har brug for smertestillende medicin. Din mavesæk og din lever har brug for at blive aflastet af for hyppig brug, og her kan du faktisk gøre en hel del selv.

 

Af Marianne Palm

 

Smerter i baghoved, tinding, kæber og nakke. Smerter i skuldre, arme, albuer, håndled og fingre. Smerter øverst i ryggen, længere nede i ryggen, i hofte, balder og lår. Og så er der lige knæene, underbenene, anklerne, forfod og tæer.

Der er faktisk uendelig mange steder, smerter kan opstå, og du skal selvfølgelig til læge, hvis du ikke ved, hvad disse signaler fra dit nervesystem, dine muskler, sener, ledvæske og knoglehinder handler om.

Men ved du udmærket godt, at det er på grund af en kendt sygdom, for lidt eller for meget træning, eller handler det om gamle skader, som stadig værker, knirker og gør ondt, er der nogle helt basale ting, du bør vide:

Alt handler (næsten) om blodgennemstrømning

Du har to sæt muskelgrupper – holdningsmuskler og bevægelsesmuskler

Har du smerter et eller flere steder i kroppens muskler, sener og led, kan det være en god ide at kende lidt til årsagerne.

I kroppen har vi to hovedgrupper af muskler: Holdningsmusklerne er de muskler, der er skabt til at holde vores skelet, så vi fx kan forblive oprejst. Hvis den type muskler bliver belastet over deres evne (eller slet ikke bliver belastet, som også kan ”stresse” dem), vil de ofte blive fortykket, meget hårde og stærke. Men de bliver også så hårde, at de påvirker nervesystemet med spændinger og smerter til følge. I musklerne ophobes diverse affaldsstoffer, som produceres af muskelcellerne, og evnen til at få fjernet affaldsstofferne og få tilført friske næringsstoffer bliver forringet. Det giver endnu flere smerter, og undervejs bliver musklen langsomt nedbrudt, hvilket så medfører en ond spiral. For kroppens øvrige muskler vil forsøge at kompensere for, at holdningsmusklen ikke længere fungerer optimalt, og så er det dem, der er på overarbejde for at holde dig opretstående og i bevægelse. Den ekstra belastning af musklerne kan meget vel blive til endnu flere smerter.

Udover holdningsmusklerne har vi de fascielle muskler. De kaldes også bevægemusklerne, fordi det er via dem, at vi kan bevæge os rundt. De vil ligesom holdningsmusklerne blive tynde og slappe, hvis de hele tiden udsættes for belastende faktorer.

Og nu kommer vi så til punktet, hvor du selv kan gøre en masse

Ved at du bruger dine muskler i hverdagen og gerne på alle mulige måder vil du hjælpe alle dine muskler med at opretholde en god muskelspænding, hvor de hverken er for overspændte eller for underspændte. At bruge sin krop kan være alt fra havearbejde, rengøring og at strikke til en tur i svømmehallen, en løbetur, en gåtur. Jo mere afvekslende muskelarbejde du laver, jo bedre muskeltonus, jo færre myoser og jo mindre har du brug for smertestillende.

Det giver jo god mening, og hvorfor er det så lidt svært – meget svært – for de fleste?

Mange af os har stillesiddende arbejde, og vi har for få timer om dagen i bevægelse. Det skaber muskelspændinger og muskler, der giver smerter.

Vi har måske også nogle medfødte skavanker, fx tendens til dårlig ryg, hvor det er holdningsmusklerne, der har svært ved at holde deres rette tonus, og kroppen begynder langsomt – eller hurtigt – at ville kompensere. Kigger vi rundt på hundredtusindvis af danskere, har mange problemer med den rette tonus i mavemusklerne, (de buler ud, og man ligner en, der er gravid som 60-årig), ganske simpelt fordi man har en ringe tonus i holdningsmusklerne ved rygsøjlen.

”De buler ud, og man ligner en, der er gravid som 60-årig.”
Marianne Palm, 60 år med smerter hist, pist og alle vide vegne

Skab ligevægt i muskeltonus med Perskindol

Egentlig er produktet skabt som et smertestillende middel, men det geniale er, at den opvarmende gel virker meget mere end smertestillende: Ved at skabe en bedre blodgennemstrømning, fx i dine fingre, i knæene, på skuldrene, eller hvor du nu har behov, så vil du hjælpe bevægemusklerne med at fjerne de affaldsstoffer, der har hobet sig op, du vil fjerne den lokale stagnering/myose/smerte/ (ondt barn har mange navne), og du vil gennem hyppig brug få sendt signaler til ikke kun det smertende område, men til musklerne i nærheden om at få forbedret blodgennemstrømningen og dermed signalerne om smerte op til hjernen.

Det er jo genialt.

Skabt af eksperter udi smerter

Perskindol Thermo Hot (rød) er et produkt skabt af sportsudøvere, kiropraktorer og sportsterapeuter i Schweiz. Det er de samme eksperter, som har udviklet Perskindol Active Gel (gul). De to produkter ligner hinanden, men hvor den gule virker kølende, lige når den smøres på, og gør den effektiv i sportstasken lige efter en akut skade, virker den røde kun opvarmende. Begge går i dybden, og den opvarmende effekt er den direkte virkning på blodgennemstrømningen i musklen og det omgivende væv. At den røde virker direkte opvarmende, skyldes indholdet af kamfer, men ellers er der i begge produkter en masse fællesnævnere:

De er drøje i brug, og derfor er der til mange måneder i en tube

Der sker en hurtig absorbering gennem huden uden at forstyrre hudens evne til at ånde

Og skaber derfor en hurtig lindring

Perskindol Thermo Hot (rød) er også et hit før træning, så du hurtigere får varmet musklerne op og gjort dem klar til hurtigere bevægelser.

” Netop Perskindol kan snyde nervesystemet via varme, for varmen gør, at musklen igen slapper af og giver nervesystemet signal om, at spændingen er sluppet. Så er der ingen grund til at signalere smerte. Helt bivirkningsfrit.”
(Ann Britt Larsen, manuel terapeut, sportsmassør, zoneterapeut og underviser i alle fagene på Institut for Biologisk Medicin. Du er velkommen til at skrive til Ann på annbrittlarsen@jubii.dk, hvis du vil have en snak om dine smerter).

Det er de æteriske olier, der virker

Det er ikke en hvilken som helst sammensætning af æteriske olier, der er anvendt. De er nøje sammensat af eksperter for at opnå en bedre blodcirkulation i muskelvævet. Levomentol virker fx kølende og giver den friske følelse lige efter påsmøring, mens kamfer, vintergrønolie og citronolie skaber den kredsløbsfremmende effekt. De to sidstnævnte virker også lokalt smertestillende ved at hæmme inflammationer i området. Det gør, at de dele af immunforsvaret, der skal hjælpe med at fjerne affaldsstoffer m.m. lokalt, kan gøre deres arbejde effektivt. Interessant er det, at du også finder olie udvundet af skrællen fra appelsiner, der ligesom de andre olier virker kredsløbsstimulerende, men også er kendt for sin virkning på et nervøst nervesystem. Endelig er der også tilsat vanillin i en form, der skånsomt – til forskel fra chili – opvarmer musklen stille og roligt, og man undgår de irritationer af huden, der ellers godt kan forekomme ved at bruge den stærke, men også nogle gange for stærke peber.

Lægerne i Schweiz

Lægerne bruger Perskindol som førstevalg og som et oplagt naturligt alternativ til de mere for kroppen indgribende midler, som indvortes smertestillende midler er.

Brug de udvortes midler frem for at irritere mavesæk og lever unødigt.

Der er selvfølgelig situationer i livet, hvor smertestillende er nødvendigt, men næste gang du langer ud efter de hvide tabletter, så grib først fat i Perskindol Thermo Hot Gel.

Prøv Perskindol Thermo Hot Gel ved:

Stive og smertefulde fingre, håndled, albuer og overarme

Smerter i skuldre, nakke, kæber og i tindingen

Problemer i ryg, lænd, balder og hofter. Selvom produktet ikke trænger helt ind i hofterne, kan de omkringliggende muskler få hjælp

Lår, knæ, underben, ankler, fødder og tæer

 

Brug den gule Perskindol Active Gel, hvis du får en akut sportsskade. Den køler kun et kort øjeblik, hvorefter den varmer op, så blodets immunstoffer kan komme til og gøre deres arbejde og straks går i gang med at ophele vævsskaden.

I Schweiz er Perskindol et helt almindeligt middel ordineret af læger som førstevalg frem for indvortes medicin. Prøv det!

 

Vi kan have alle mulige teorier om, hvordan impulser fra kroppen bliver tolket af hjernen, og at den nogle gange bliver alt for sensitiv og reagerer mere kraftigt eller anderledes på smerter, end kroppen ellers plejer. Det skal du selvfølgelig få kigget nærmere på, men til gigtsmerter, smerter fra muskler, led og sener kan det være en rigtig god ide at fjerne smerterne, før de opstår, ved at hjælpe på blodgennemstrømningen i dine muskler.

4 thoughts on “Smerter og muskelspændinger handler om blodgennemstrømning

  • Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.

  • Wow, fantastic weblog format! How long have you ever been running a blog for?
    you make running a blog glance easy. The overall look of your website is
    fantastic, as smartly as the content! You can see similar here dobry sklep

  • A person essentially lend a hand to make significantly articles I’d state. This is the first time I frequented your web page and thus far? I amazed with the analysis you made to make this actual submit amazing. Wonderful process!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *