Den evigt nyttige Aloe vera plante

 

 

 

Af Marianne Palm – bragt i magasinet sund-forskning – vinter, 2016.

 

Aloe vera plantens egenskaber har været kendt i tusindvis af år, og moderne forskning afslører, at de fine aktive indholdsstoffer kan anvendes til meget andet end at lindre en skoldet finger. Desværre viser forskningen også, at det ikke er lige meget, hvor planten er dyrket, eller hvordan man efterfølgende behandler den. Så der er gode grunde til at vælge det rette produkt.

 

Der er især en gruppe af polysakkarider, der har vakt forskernes bevågenhed. Acemannan kaldes de, og der er i dag fundet en stribe af vigtige terapeutiske virkninger. Det gælder den sårheling, vi kender så godt, når vi tager kølende gel på huden, men også immunforsvaret generelt får hjælp. Det begynder allerede i mundhulen, fortsætter ned i mavesækken og videre ned i de lange tarme, hvor store dele af immunforsvaret påbegynder sit arbejde. Derfor ved man nu, at Aloe vera gelen kan have en effekt på vidt forskellige typer af sygdomme.

 

Aloe vera gelens påvirkning af immunsystemet

Forskerne mener, det skyldes Aloe veras indhold af en gruppe polysakkarider, som bl.a. påvirker makrofagerne. Makrofagerne er en del af immunforsvaret, som skal sørge for, at der altid er den rette mængde af nogle andre immunstoffer, cytokinerne, til stede. Nogle af dem skaber inflammationer og dermed sygdom, mens andre hindrer sygdom. Ved at give Aloe vera gel i kapselform eller i flydende form ser man således en regulering af immunsystemet.

Derudover påvirker sukkerstofferne også T-lymfocytterne og de såkaldte Natural Killer celler samt B-lymfocytterne. Med andre ord – og i et lidt mere forståeligt sprog – kan Aloe plantens gel påvirke hele immunsystemet uden at stimulere mere, end det behøves. Og fordi gelen virker på det grundlæggende immunsystem, er der effekt på mange forskellige typer af sygdomme. Endvidere antyder studierne, at den rette aloe gel, fremstillet korrekt efter høst, kan have en overordentlig god effekt – også sammenlignet med andre kendte immunregulerende fødevarer som fx svampe.

Ved at arbejde både på det helt grundlæggende immunforsvar og på de specifikke problemstillinger, der er ved så forskellige sygdomme som fx tarmsygdomme og kredsløbsforstyrrelser, kan Aloe vera plantens gel være en vigtig nøgle til ikke kun at bevare sundheden, men også som en del af en behandlingsstrategi.

 

Det er længden af sukkerstofferne, der skaber virkningen

Aloe vera gel indeholder en hel stribe af sukkerstoffer, samlet kaldet polysakkarider. Nogle af dem er en gruppe, kaldet acemannan, som især Aloe vera gelen indeholder.

Mængden af acemannan er afgørende for effekten, men det er længden på de sukkerstofkæder, som planten indeholder, også. Og som noget helt unikt bliver sukkerstofferne under produktionen af det færdige produkt endnu bedre for kroppen. Man har faktisk set, at ved at producere gelen under ekstremt kontrollerede forhold får man en række kæder i en hel specifik længde, der er tre gange mere virksom for kroppen end udgangspunktet i planten.

Det er pasteuriseringen, der afgør, om det bliver et værdifuldt produkt eller ej. Denne hurtige opvarmning og hurtige nedkøling på et særligt tidspunkt i processen er altså en af hemmelighederne bag et godt produkt, for uden pasteurisering vil enzymer nedbryde sukkerstofferne til uvirksomme og simple sukkerstoffer.

Det pudsige i hele fremstillingsmetoden er, at man faktisk lader enzymer starte processen med at nedbryde sukkerkæderne, men stopper den igen. Så ud over at pasteuriseringen sørger for, at ingen bakterier, svampe eller andre uønskede elementer gør produktet uegnet til menneskeføde, skaber processen et mere værdifuldt produkt, end hvis man undlod at pasteurisere.

Inden for fedtsyrer er man meget optaget af at skabe ”koldpressede” olier. Inden for Aloe vera industrien går man altså den modsatte vej.

Sukkerstofferne, som i Aloe vera gelen findes i en specifik række af kæder, benævnes Xylose, Fucose, Galactose, Glucose, Mannose, N-acetylglucosamine, N-acetylgalactosamine, og N-acetylneuraminic acid (sialic acid).

 

Første og anden sortering

Nogle producenter dokumenterer i dag indholdet af polysakkariderne. For eksempel har enkelte sortering efter kvalitet. Aloecorp har fx 1. sortering ”ACTIValoe”, som garanterer et indhold på minimum 10 % polysakkarider med hovedvægten på størrelsen 50 – 200 kDa. Resten af deres produktion sælges som Certified Plus.

De fleste producenter sælger alt, hvad de høster, som samme vare og skelner altså ikke mellem 1. og 2. sortering.

 

Aloes mange virkninger  

Når Aloe virker på så mange områder på én gang skyldes det gelens evne til at påvirke det grundlæggende immunsystem. Ved at regulere de mange immunkomponenter kan man fjerne en af de vigtigste faktorer, der er medårsag til at skabe sygdom, nemlig inflammationen. Og inden da at stimulere immunsystemet, så fremmede bakterier, svampe og vira ikke når at sprede sig.

En inflammation er kendetegnet ved, at vævet er irriteret, ofte rødt og varmt, og det afgiver smerte. Det er kroppens forsøg på dels at beskytte området – man får mindre lyst til at belaste det pågældende område – dels et forsøg på at rydde op i de substanser, der forstyrrer. Det kan være frie iltradikaler, der generer cellerne, og det kan være dele af immunsystemet, som i sin ihærdighed gør mere skade end gavn.

I processen kan der, afhængig af hvilke organsystemer og kropsdele der er blevet ”ramt”, opstå helt forskellige typer af sygdomme.

Med Aloe vera, vel at mærke i en ordentlig kvalitet, kan man derfor forvente en positiv effekt på følgende organer og organsystemer.

 

Huden

De små forbrændinger

Dup hurtigst muligt Aloe vera på, hvis du har brændt eller skoldet dig ved komfuret, grillen, strygejernet – gelen virker ganske hurtigt.

 

Den røde bagdel eller blot den røde hud

Brug også gelen til solskoldninger, børns røde haler, sår og skrammer – selv buler, klemmelus, vabler og blå mærker forsvinder forbløffende hurtigt.

 

Vinterhud, forurening, dårligt indeklima

Dit immunsystem vil forsøge at beskytte dig, men der dannes måske for mange frie iltradikaler, der nedbryder collagen og liposomer, som skal hjælpe med at beskytte dig mod almen aldring og slaphed i huden. Derfor kan Aloe vera creme bruges dagligt som en forebyggende behandling, både mod skader, men også mod ældning af huden.

 

Sådan gør du: 

Til akutte tilstande eller problemer, som kun dækker et lille hudområde, kan du med fordel anvende gelen. Dup eller smør flere gange om dagen.

Til problemer, fx eksem, tør hud, en rød bagdel eller til ansigtshuden, kan du anvende fx Avivir Aloe Vera Creme Xtreme til eksem og røde haler og Anti-Wrinkle til ansigtet.

 

Styrker slimhinderne i mavesækken

Mavesækken falder til ro med Aloe vera, da gelen virker regulerende på pH-værdien. Virker derfor på sure opstød, for meget mavesyre og irritation efter for stærk mad. Med andre ord så styrker Aloe vera gel eller kapsler slimhinderne og mindsker inflammationer og irritationer. Noget tyder på, at ved at hjælpe det lokale immunforsvar beskytter Aloe vera gelen også mod virus og bakterier og stopper disse, inden der opstår inflammation.

 

Dine tarme

Aloe veras indhold af polysakkarider kan normalisere den naturlige fordøjelse og virke både ved træge tarme, og når der er løse afføringer. Du kan få gelen som drikke Aloe vera eller i kapselform, der styrker og beskytter dine slimhinder i tarmen. Den naturlige mikroflora bliver styrket, så svampe og parasitter får mindre spillerum i de lange tarme. Det betyder, at produktet både kan være en støtteterapi mod candida svampens formering og mod de forskellige katartilstande, fx irriteret tyktarm, colitis ulcerosa og ”utæt tarm”.

 

Regulerer blodsukker

Flere studier viser, at Aloe vera også kan sænke et forhøjet blodsukker og derfor er interessant for dig, der er i risiko for at udvikle diabetes 2.

 

Bedre optagelighed af næringsstofferne fra din mad

Tager du Aloe vera sammen med dine vitaminer, vil du øge optagelsen af dem. Studier viser nemlig, at der er en større mængde af vitaminerne C, E og B12 i blodet i 24 timer efter indtagelsen, end hvis vitaminerne var taget sammen med vand. Det samme gælder i øvrigt for fedtstoffer og proteiner, da man ved at regulere mavesækkens mængde af mavesyre hjælper på nedbrydningen af næringsstoffer generelt.

 

Færre forkølelser, mindre influenza

Aloe vera med højt indhold af acemannan kan også styrke immunsystemet. Forebyg med Aloe i flydende form eller som kapsler.

Kan også anvendes til kroniske immunologiske problemer, fx til hudsygdomme, hvori der indgår en inflammatorisk tilstand.

 

Sådan gør du: 

Du kan dagligt anvende 2-3 gange 15 ml AVIVIR Drikke Aloe Vera eller 2-3 AVIVIR Aloe Vera kapsler.

 

Herpes genitiales

To studier, med hhv. 70 og 120 klienter, viste, at en creme med 0,5 % Aloe vera ekstrakt gav en reduktion af herpes i underlivet. I begge studier anvendte man en kontrolgruppe, og i begge forsøg så man ingen bivirkninger.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *