Hvordan D3- og K2-vitamin arbejder sammen med magnesium og calcium

De fleste ved, at vi skal have D-vitamin for at kunne optage calcium i vores knogler. D-vitamin dannes ud fra kolesterol i huden, når vi udsættes for sollys, og vi kan også få det som kosttilskud. D-vitamin findes på flere former. D2 vitamin er vegetabilsk og stammer fra planter og svampe, hvorimod D3 vitamin primært stammer fra animalske kilder som fx fed fisk. D-vitaminerne gennemgår flere trin, før det bliver til de aktive former, som kroppen kan bruge. Den aktive form af D3-vitamin hedder calcitriol og den aktive form af D2 vitamin hedder ercalcitriol. Begge vitaminer omdannes først i leveren og derefter i nyrerne. Processerne er afhængige af magnesium, og derfor siger vi, at magnesium aktiverer D-vitamin.

Af Anne Dall

 

D-vitamin øger optagelsen af calcium i tyndtarmen og hjælper med at opretholde et stabilt niveau af calcium i blodet. Hvis mængden af calcium i blodet falder for meget, vil knoglerne begynde at frigive calcium. Et kendt eksempel på konsekvenserne af D-vitaminmangel er rakitis, en sygdom der bl.a. medfører skæve ben, fordi knoglerne ikke får nok calcium og fosfor til at forblive stærke.

Knoglerne har flere vigtige funktioner: De beskytter indre organer, giver kroppen form og producerer røde blodlegemer i knoglemarven, som transporterer ilt og affaldsstoffer rundt i kroppen. Desuden er knoglerne meget aktive væv, der hele tiden optager og frigiver næringsstoffer. Ca. ti procent af vores knogler er konstant under konstruktion. Den ydre del af knoglen er sammensat af hydroxyapatit og proteiner. Hydroxyapatit består af mineraler, primært calcium, og det er hydroxyapatit, der giver knoglerne deres styrke. Derfor er det så vigtigt, at vi kan optage tilstrækkeligt med calcium i knoglerne.

Calcium-homøostase
Knoglerne bidrager sammen med andre af kroppens buffersystemer til at hjælpe med at holde blodets pH-værdi konstant. Så hvis mængden af calcium i blodet bliver for lille, vil knoglerne udskille calcium og omvendt, hvis mængden af calcium i blodet er for stor, vil knoglerne optage mere calcium.

Det er processer, som er meget fint reguleret ved hjælp af hormoner, men også ved hjælp af D-vitamin og K2-vitamin. Vi ved fx, at hvis mængden af calcium i blodet falder, så stimuleres produktionen af PHT (parathyroidhormon) fra biskjoldbruskkirtlerne, dannelsen af D-vitamin stimuleres, og optagelsen af calcium fra tyndtarmen øges. Den øgede mængde af D-vitamin vil dernæst både øge optagelsen af calcium fra tarmen, men også nedsætte udskillelsen af PHT, så processen ikke løber løbsk. På den måde kontrollerer kroppen, at calciumoptagelsen forbliver i balance. Vi siger, at D-vitamin opretholder calcium-homøostase i serum.

Omvendt, hvis calciumindholdet i blodet øges, vil hormonet calcitonin fra skjoldbruskkirtlen stimulere optagelsen af calcium i knoglerne, nedsætte optagelsen af calcium fra tarmen og øge udskillelsen af calcium gennem nyrerne.

Artiklen fortsætter under illustrationen

 

 

Hvad er K-vitamin og dets rolle?

K-vitamin findes i to former: K1 og K2. K1-vitamin er primært det vitamin, der sørger for, at blodet kan koagulere, så vi ikke forbløder, hvis vi kommer til skade. Og K2-vitamin, hvis primære funktion er at hæmme kalkaflejring i blodkarrene og dermed også reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

K2-vitamin aktiverer GLA-proteiner (gamma-carboxyglutamic acid), heriblandt osteocalcin. Osteocalcin produceres af knogledannende osteoblastceller og er essentielt for knogleopbygning.

Uden tilstrækkeligt K2-vitamin vil knoglerne miste calcium, og knogletætheden vil falde. Samtidig vil calciumindholdet i blodet stige, og calcium-homøostasen i serum vil være ude af balance. Inflammation og for stor en mængde calcium i blodet kan medføre, at calcium aflejres i årerne, og arterierne bliver stive og hårde.

K2-vitamin hjælper med at forhindre denne forkalkning ved at sikre, at calcium fra blodet optages i knoglerne, når det er nødvendigt.

Magnesiums rolle i knoglesundhed

Magnesium er også vigtigt for knoglernes sundhed. Det aktiverer D3-vitamin og hjælper med at regulere mængden af calcium i blodet og knoglerne. Dette er en af grundene til, at det anbefales at tage magnesium sammen med calcium. Magnesium regulerer calciumkanalerne i de celler, som findes i blodkarrenes vægge. Dette er vigtigt for at opretholde normalt blodtryk og blodgennemstrømning til hjertet. Hvis der mangler magnesium, vil calciumkanalerne stå åbne, og calcium-homøostasen vil blive forstyrret.

Magnesium er også nødvendigt for at aktivere enzymet calcium ATPase, som holder mængden af calcium i muskelcellerne lav. Dette er vigtigt både for muskelkontraktion og afslapning. Desuden hjælper calcium ATPase med, at calcium-ioner kan fungere som signalstoffer i cellerne.

Samspillet mellem D3-, K2-vitamin og magnesium

For at opretholde et sundt kredsløb og stærke knogler er det afgørende, at disse næringsstoffer arbejder sammen. D3-vitamin og K2-vitamin spiller begge en central rolle i reguleringen af calcium. D3-vitamin sikrer, at vi kan optage calcium fra tarmen og hjælper med at opretholde det rette niveau af calcium i blodet. K2-vitamin sikrer, at calcium optages i knoglerne og ikke aflejres i blodkarrene, hvilket beskytter mod forkalkning og hjerte-kar-sygdomme.

Magnesium aktiverer D3-vitamin og regulerer calciumkanalerne, hvilket hjælper med at opretholde en balance i calciumniveauerne. Magnesium bidrager også til knoglernes struktur og styrke.

Vigtige næringsstoffer –hver dag

Det er vigtigt at huske, at de essentielle næringsstoffer som vitaminer og mineraler har mange forskellige funktioner i kroppen og i vores celler. Enzymreaktioner er nøje afbalancerede, og vi har mange kontrolfunktioner, som hjælper med at opretholde kroppens livsnødvendige balance.

D3-vitamin og K2-vitamin arbejder hånd i hånd med magnesium for at sikre, at kroppen kan optage og bruge calcium effektivt. Dette samspil er vigtigt for at opretholde stærke knogler og et sundt kredsløb.

Den danske Fødevarestyrelse har for nylig hævet de vejledende værdier for både D3-vitamin og K2-vitamin i kosttilskud. Værdierne er fastsat ud fra den mængde vitaminer, som vi danskere i forvejen får i kosten. De vejledende værdier er et udtryk for den mængde vitaminer og mineraler, som danskerne kan indtage som et sikkert niveau fra kosttilskud uden at få for meget.