Immunforsvarets ”dræberceller” kan kun fungere med dette stof

T-celler

 

Schweiziske forskere har opdaget, at immunforsvarets ”dræbere” – de såkaldte T-celler – kun kan udføre deres opgaver, hvis der er magnesium til stede. Det sætter det livsvigtige stof i et helt nyt lys og giver endnu mere anledning til, at folk kigger med kritiske øjne på deres daglige kost.

 

Af Bjørn Falck Madsen

 

Spiser du jævnligt nødder, mandler og spinat? Det bør du gøre, for det er nogle af naturens bedste kilder til magnesium. Alternativt bør du overveje at tage magnesiumtilskud i tabletform. Ny schweizisk/britisk forskning viser nemlig, at immunforsvaret er stærkt afhængigt af dette livsvigtige mineral, som er kendt for sin centrale rolle i mange hundrede biokemiske processer i kroppen. I tidsskriftet Cell har forskere fra Universitet i Basel samt University of Cambridge for nylig forklaret, hvordan immunforsvarets specialtropper – de såkaldte ”dræberceller” eller T-celler – ikke kan udføre deres præcisionsangreb uden magnesium.
 

Aktiverer særligt protein

Helt konkret virker magnesium ved at aktivere et særligt protein, som hedder LFA-1 og sidder på T-cellernes overflade. Dette protein anvender dræbercellerne til at hægte fast på deres mål og udføre selve angrebet. Uden magnesium er LFA-1-proteinet bøjet og vil ikke passe ind i receptoren på målet – akkurat som en skæv nøgle, der ikke kan skubbes ind i låsen. Der skal magnesium til for at rette proteinet ud og holde det i sin aktive tilstand. Den nye forskning viser, at magnesium forbedrer immunforsvarets evne til at tilintetgøre inficerede celler eller cancerceller, hvorimod mangel på mineralet ser ud til at føre til ringere behandlingsresultat i forbindelse med kræftbehandling. Planen er at undersøge i fremtidige kliniske forsøg, om magnesiumtilskud i forbindelse med kræftterapi kan være en fordel.

Kilde: Cell, januar 2022

 

Værd at vide, før du køber magnesium

Hvis du vil være sikker på at få gavn af dit magnesiumtilskud, skal du lave lidt hjemmearbejde først for at finde ud af, om du har valgt det rigtige produkt. 

Der er mange ting, vi forbrugere ikke nødvendigvis tænker over, når vi skal vælge et kosttilskud som for eksempel magnesium. Vi vælger ofte ud fra pris og indhold og tror, at jo mere magnesium vi får for vores penge desto bedre. Men det er en kæmpe fejl at tænke sådan.

Der er nogle ting, du skal vide om magnesium, og det kan bestemt ikke betale sig at lade prisen afgøre dit valg.

Mange præparater opløses dårligt

Har du hørt om ”vandglastesten”? Det er en test, hvor du fylder et glas med rent drikkevand og putter en magnesiumtablet i. Nu skal du vente og se, hvor hurtigt den bliver opløst i vandet – eller om den overhovedet opløses. Der findes nemlig tabletter, som selv efter mange timer i vandet forbliver intakte. Der findes dog også magnesiumpræparater, som opløses hurtigt og fuldstændigt. Den hurtige opløsning af præparatet giver et fingerpeg om, at det er et godt valg.

 

Magnesium skal ioniseres for at blive optaget

At magnesiumtabletten opløses i vand, er umiddelbart et positivt tegn – men absolut ingen garanti. Kroppen kan først optage magnesium, efter mavesyren har spaltet det til ioner. Nogle mennesker har meget svag mavesyre og har derfor svært ved denne proces. I Bio-Magnesium er der anvendt tre forskellige magnesiumformer (magnesiumcarbonat, magnesiumhydroxid og magnesiumacetat). Præparatet har den fordel, at størsteparten af dets magnesiumindhold kan ionisere ved kontakt med vand alene. Kun en lille brøkdel af magnesiumindholdet i præparatet er afhængigt af mavesyre for at blive ioniseret. Dette garanterer en god optagelighed af indholdet, selv hos folk med svag eller mangelfuld mavesyre.