Ingen vinter uden grønkål

gronka%cc%8al

 

Vinterens konge kaldes den. Den er ikke alene majestætisk flot, den er simpelthen et rent skatkammer af gavnlige stoffer. Grønkål har en stor del af æren for, at vores forfædre ikke bukkede under af skørbug, men kom igennem de kolde danske vintre og det tidlige forår uden at dø af sult og vitaminmangel.

 

Af Lisbeth Tordendahl
Opskriften blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – december 2015/januar 2016

 

Den klarer hård frost, er rig på A- og B-vitaminer og har langt mere C-vitamin, calcium, jern og flere kostfibre end nogen anden kål. Grønkål indeholder også mange glucosinolater. Flere undersøgelser har vist, at mennesker, der spiser meget kål, har mindre risiko for at udvikle kræft. Det tilskrives netop glucosinolaterne.

 

Giv kålen massage eller varme
Når grønkål masseres med lidt citron og olie, sker der næsten noget magisk med dens konsistens og bitterhed, og den sennepsagtige smag mindskes.

 

Gør sådan:
Skær de tykke stængler fra, og skær bladene i bidder. Massér lidt olie og citronsaft godt ind i kålen, 1-2 minutter. Kom evt. presset hvidløg ved. Lad kålen hvile 15 minutter. Servér den bare helt enkelt, som den er, blot med lidt salt eller med en dressing –eller med skårne oliven, hakkede ristede mandler og citronskal. Jeg masserer ikke salt ind i kålen, for så er der flere muligheder for dressinger eller tilføjelse af salte ingredienser som oliven, semi-dried tomater, kapers, saltede nødder eller andet, uden at det ender med at blive for meget salt.

Letkoges grønkålen (1-5 minutter), så den stadig har bid og smuk grøn farve, bliver den både mild og saftig.

Både masseret og letkogt kål kan opbevares flere dage i køleskab.

 

Sådan kan du bruge grønkål
– Letkogt eller masseret grønkål kan hakkes og blandes i kartoffel- eller rodfrugtmos, i hummus og andre spreads eller bruges som topping på supper, smørrebrød o.a. Det kan blandes i salater og råkost, i supper og smoothies, i sandwich, wraps og pitabrød.

 

GRØNKÅLSSALAT MED RUGCROUTONER, AVOKADO OG LAKS

Letkogt grønkål 1 stor håndfuld
Rugbrød 1 tyk skive
Smør eller kokosolie
Avokado (Hass) ½
Agurk
Røget laks

 

Sådan gør du:

Skær rugbrød i store tern, og steg dem let sprøde i smør eller kokosolie. Skær avokado, agurk og laks i passende stykker, og bland det med grønkål. Top salaten med rugcroutonerne. 1 portion

Tip: Brug økologisk røget laks, så du undgår penicillinrester og fisk, opdrættet på foder frem for småfisk. I stedet for laks kan salaten laves med kogte bønner, stegt tofu eller tempeh.

Grønkål slår simpelthen alle andre med flere længder, når det kommer til næringsindhold, indhold af kostfibre og ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – antioxcidante egenskaber).

Tekst og foto fra Lisbeths nye e-bog: Kål og Kærlighed – få energi og god smag med de sunde hoveder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *