Julestress – det kender jeg ikke til!

 

 

Kom så, nu skal du for alvor geare op! Julegaveræs i overfyldte indkøbscentre, familiebesøg og julefrokoster. For et stigende antal danskere medfører hjerternes fest i stedet hjertebanken, stress og for nogle endda depression – ja, i det hele taget alt det modsatte af velsignet julefred.

Men DU er klar på alle årets udfordrende perioder, for du har nemlig opdaget rosenrodens gavnlige effekt på stresshåndtering og regulereringsevne, så kroppen er i balance. Julen kan bare komme an – du klarer travlhed og præstationskrav året rundt.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2017/januar 2018

 

Julen er for manges vedkommende dråben, som får bægeret til at flyde over, men da stress eller depression ikke kun lurer i juletiden, så er det værd at bruge tid på at få opbygget en god balance i din hverdag året rundt.

Vær opmærksom på kroppens signaler, så udfordrende perioder ikke sætter dig ud på et sidespor. Spis sundt i form af groft og grønt, drik vand, og styrk kroppen med vitaminer og mineraler – en kombination, som er med til at opbygge kroppens grundernæring. I perioder kan det dog være svært at leve sundt, og nogle gange er det heller ikke altid nok, især ikke hvis din hverdag er krævende, og du konstant oplever, at døgnet ikke har nok timer.

 

Roden til alt godt

Rosenroden indeholder virksomme stoffer, kaldet glykosider, som er dokumenteret til at dæmpe stress, give mere energi og påvirke immunforsvaret. Kort sagt har den en positiv effekt på dit humør, din sindsstemning og dit energiniveau.

Stofferne viser sig unikke ved, at de evner at hjælpe og støtte kroppens vigtige funktioner. Den påvirker dermed ikke et bestemt organ, men alle kroppens celler på samme tid. Adaptogene urter, som rosenrod tilhører, er kendetegnet ved, at de støtter kroppen generelt ved at genoprette ubalancer, som er opstået i kroppen. Det sker ved, at de mindsker eller øger fx et enzym eller et hormon. Der sker en normalisering af forskellige biokemiske funktioner, som er med til at fremme resistensen over for fysiske, kemiske og biologiske belastende faktorer.

Adaptogeners kendetegn: Øger kroppens almene evne til at tilpasse sig og dermed dens modstandskraft. Effekten er almen og altså ikke lokaliseret i et specifikt organ. Den har normaliserende virkning på kroppens funktioner, både direkte og ved længere tids anvendelse. Den skal være uskadelig og ikke give nogen bivirkninger, hverken på kort eller længere sigt.

Belastende faktorer også kaldet ”stressors” (ikke at forveksle med stress) kan være af fysisk art, som temperaturskift, skader, sygdom, smerte eller af kemisk art som forurening, alkohol og cigaretrøg. Psykiske faktorer kan være negative oplevelser, ubehagelige situationer, travlhed, fx ”julestress” mv.

 

Fælles for belastende faktorer/”stressors” er, at de får kroppen til at producere flere stresshormoner.

 

Forvent ikke et espresso-kick!

Tager du produkter med rosenrod som Arctic Root, giver det dig ikke det klassiske ”speedende” energispark, som du eksempelvis kender fra en stærk kop kaffe. Dog er den til forskel fra mange andre urter hurtigvirkende, og mange oplever effekt allerede efter 15 minutter i form af mere energi. Har kroppen brug for at øge sin mentale præstationsevne og skærpe evnen til at tænke og huske, har rosenrod en positiv påvirkning, fordi nervecellerne, ”synapserne”, i hjernen bliver påvirket positivt.

 

Roden viser som oftest først sit fulde potentiale efter 8-10 dage, og du vil på den måde få opbygget en god energi stille og roligt.

 

Arctic Root kan give dig energi efter 15 minutter, men den fulde effekt viser sig først efter 8-10 dage.

 

Kom ovenpå igen

Rosenrod har normaliserende virkning på kroppens funktioner, og nye forskningsresultater fastslår produktet Arctic Roots gavnlige effekt i rekonvalescenstiden, når kroppen har brug for ekstra energi til at komme ovenpå efter længerevarende eller kronisk sygdom.

Rosenrodens mange evner inkluderer en stabilisering af blodtrykket – det sænker for højt blodtryk og forhøjer for lavt tryk. Da rosenrod ikke giver bivirkninger, kan det med fordel anvendes året rundt som en stabilisator af kroppen sammen med en sund livsstil.

 

Doseringen er to styk om morgenen.

 

Har du stress, eller har du travlt?

Stress er blevet et modeord, og alt lige fra hæsblæsende juleindkøb til et stort arbejdspres går under ordet ”stress”. Ordet stress forveksles i høj grad med travlhed og siges så ofte, at vi glemmer, at der ligger en alvorlig fysisk sygdom bag.

Hormonerne, som frigives, når du er under pres, er adrenalin og noradrenalin samt langtidsstresshormonet kortisol. Hormonerne produceres af binyrerne og under den akut opståede stress ”alarmfasen”, hvor binyrerne producerer store mængder adrenalin, der gør os klar til at kæmpe eller flygte. En mekanisme, som vi heldigvis sjældent har brug for i det moderne liv. Adrenalinen tilfører sukkerstoffer til hjerne og muskler, der blandt andet sikrer, at organerne fungerer optimalt. Den første reaktion på stress er både positiv og livsvigtig for at kunne yde sit bedste både fysisk og psykisk. Tilstanden er dog meget energikrævende og bør kun foregå over forholdsvis kort tid.

 

Brænd adrenalin af på cyklen – ikke foran computeren

Det moderne menneske får ikke altid løbet adrenalinet af sig, og føler vi os bombarderet med nye impulser, nye opgaver og nye krav, kan alarmfasen blive en langstrakt affære. Kroppen reagerer til stadighed på trusler, hvad enten de er reelle eller ej. Den øger produktionen af stresshormoner, og hvis produktionen bliver konstant, skaber det ubalance i din krop og dit sind. Det er her, sygdommen stress opstår. Din krop har brug for hvile, og det er vigtigt, at du sover godt om natten. Din krop har også brug for fysisk aktivitet, så du kan brænde hormonerne af – så hop op på cyklen, og kom ud i naturen.

Arctic Root beskytter binyrerne mod belastende faktorer som fx travlhed og ”for mange bolde i luften”. Dermed kan binyrerne bedre regulere adrenalin, noradrenalin og kortisol, hvilket er tre væsentlige ting sammen med det feedback, binyrerne foretager til hjernen. Feedbacken bliver optimeret, så hjernen får mere ro, hvis der er brug for ro – og omvendt, hvis der er mere brug for energi. Alt i alt, så virker produktet regulerende.

”Jeg har altid travlt – så jeg må være stresset”! Mange af os lever med et fastlåst tankemønster, hvor fokus er på, hvor travlt vi har, og hvor meget vi kan presse ud af døgnets 24 timer. Det er ophobningen af de mange hændelser fra hverdagen og manglende fysisk adspredelse, der fører til kronisk stress.

 

Adrenalinen skal derfor ikke brændes af foran computeren, men på cyklen.

 

Er du mere end bare trist?

Manglende energi, søvnforstyrrelser, koncentrationsbesvær, appetitforstyrrelser, angst, selvbebrejdelse og endog selvmordtanker er blot få eksempler på symptomer på depression. Det ses dog alt for ofte, at diagnosen depression svinges over lægebordet sammen med en recept på anti-depressiv medicin. Antidepressiv er langt fra svaret for alle, og konventionel medicin mod depression medfører ofte bivirkninger som kvalme, svimmelhed, nedsat sexlyst og dårlig søvn. For ikke at nævne vægtforøgelse, uro og en følelse af ikke at være hjemme i sin egen krop.

Videnskabelige undersøgelser har påvist, hvordan det patenterede ekstrakt af rosenrod, SHR-5, også kaldet Arctic Root, siden 1960’erne har vist en tydelig virkning på depression. Rosenrod kan øge hjernens evne til at producere dopamin og serotonin, hvilket kan hjælpe mod mildere og mellem-svære depressioner. Her vil dosis være to styk om morgenen og to styk ved frokosttid.

 

Er appetitten ikke, hvad den har været?

Ældre har brug for den samme mængde næring som yngre og unge mennesker, men ældre oplever ofte at miste appetitten, og nogle udvikler decideret madlede. Manglende fødeindtag resulterer i, at kroppen begynder at tære på muskel- og knoglemassen, immunforsvaret svækkes, og sygdomme har nemmere ved at gøre sit indtog. Da rosenroden øger kroppens modstandskraft og hjælper immunforsvaret, kan det med fordel tages som et supplement til en næringsrig kost.

Grundernæringen er dog svær at få på plads, når appetitten mangler.

Nedenstående råd kan være en hjælp i hverdagen, hvis appetitten ikke er, hvad den har været.

  • Drik dine måltider.
  • Køb en blender, og lav en lækker smoothie med frugt, grøntsager, mandelmælk, nødder m.m. På den måde får du nemmere masser af vitaminer og mineraler.
  • Små måltider i løbet af dagen.
  • Hold dit blodsukker stabilt. Små måltider kan også være mere overskuelige end tre store måltider i løbet af dagen.
  • Spis med andre.

Der findes mange spisefællesskaber rundt omkring i landet. Er du ikke selv bruger af internettet, så kan du henvende dig til fx Ældresagen og høre, hvor fællesskaberne afholdes.

  • Fysisk aktivitet giver appetit – kroppen har brug for benzin.
  • 30 min. aktivitet om dagen gælder også for dig på 65+! En gåtur eller en tur op og ned ad trappen – alt tæller.

 

Er du i tvivl om, hvilke aktivitetsudbud der er på markedet, så henvend dig til din kommune. De kan oplyse dig om, hvilke idrætsfaciliteter, idrætsforeninger og andre tilbud der findes, og som kunne være relevante for dig.

Vi får tudet ørerne fulde hele livet om, at vi skal tabe os og ikke lade fedtet få fast plads på sidebenene. Når 6-tallet sættes foran i din alder, skal du af sundhedsmæssige årsager vende den tankegang, når det kommer til din kropsfylde.

Hele livet kæmper vi for at tabe os, holde os fra fedt, så det ikke sætter sig på sidebenene. Når 6-tallet sættes foran din alder, skal du af sundhedsmæssige årsager vende den tankegang, når det kommer til din kropsfylde. Får du ikke næring nok, står du svagere og er mere modtagelig over for sygdom.

 

Årets rod

Årets udfordringer, hvad enten det er juleforberedelser, familie-sammenkomster, stort arbejdspres, eller at du bare har mistet et sæt nøgler – intet slår dig ud! Uanset alder og køn kan du med fordel supplere med rosenrod – lad derfor Arctic Root gå hånd-i-hånd med din sunde mad, søvn og motion, og du er klar på alle årets strabadser.

Lad Arctic Root gå hånd-i-hånd med din sunde mad, søvn og motion, og du er klar på alle årets strabadser.

 

2 thoughts on “Julestress – det kender jeg ikke til!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *