Kan denne formel modvirke menneskers ældningsproces ?

Q10

 

Dette med at blive ældre er et meget vidt begreb, og der er mange faktorer inde i billedet. Men med den forskning, som er lavet på de to stoffer, selen og coenzym Q10, virker det til, at videnskaben har fundet en særdeles virksom kombination.

 

Af Bjørn Falck Madsen
 

Vi mennesker bliver ældre på forskellig vis. Hos nogle går det hurtigere end hos andre. Der er dog nogle fællesnævnere som eksempelvis den kendsgerning, at vi orker mindre, vi er mere udsat for hjerterelaterede problemer, og der er en øget forekomst af inflammation i kroppen, som kan sætte fart i hele processen. Her har forskning udført af den svenske professor og kardiolog Urban Alehagen fra Universitetshospitalet i Linköping virkelig flyttet nogle grænser. Allerede i 2013 demonstrerede han i samarbejde med kolleger fra blandt andet Karolinska Institutet i Stockholm, at når ældre personer tager en kombination af mineralet selen og det vitaminagtige stof coenzym Q10, sker der nogle markante forbedringer.

Halvt så stor risiko for hjerte-kar-sygdom

Deres undersøgelse, som blev udført på 443 mænd og kvinder i alderen 70-88 år, viste nemlig, at de personer, som tog de to præparater, havde en 54 procent mindre risiko for at dø af hjerte-kar-sygdom. De to præparater, SelenoPrecise og Bio-Qinon Q10, blev holdt op imod snydepiller, så der var tale om en målbar og statistisk signifikant virkning. Da undersøgelsen (KiSel-10) blev offentliggjort i International Journal of Cardiology i 2013, vakte det stor opsigt. En halvering af risikoen for at dø af en hjerte-kar-sygdom er i sig selv temmelig imponerende, men hvad der i virkeligheden har gjort lige så stort et indtryk, er det, som er fulgt i kølvandet på denne banebrydende undersøgelse.

Kiggede på særlige biomarkører

I løbet af de fem år, hvor forsøgspersonerne tog enten de aktive piller eller snydepiller (placebo), tog forskerne jævnligt blodprøver fra forsøgspersonerne i begge grupper. Disse blodprøver blev opbevaret i særlige frysere, fordi forskerne ville analysere dem på et senere tidspunkt for at se, om selen og coenzym Q10 eventuelt havde andre virkninger. Det kan man se ved at måle på såkaldte biomarkører, som er stoffer i blodet, der kan påvirkes i gunstig eller ugunstig retning.

Meget effektivt mod inflammation

Fordi inflammation er så central en del af ældningsprocessen, var forskerteamet meget spændt på, om de to præparater havde en antiinflammatorisk virkning. Dette studerede de ved at iagttage en række forskellige inflammationsmarkører som blandt andet CRP (C-reaktivt protein) og IL-6 (interleukin-6). Det meget tankevækkende var, at hos de ældre, som tog de aktive præparater, bevægede markørerne sig i den modsatte retning af, hvad de normalt gør i forbindelse med ældningsprocessen. Sagt på en anden måde – de to stoffer ser ud til at modvirke den inflammation, som normalt optræder sent i livet, og som er en væsentlig årsag til kroppens ældning.

Beskytter cellernes telomerer

Det handler ikke om, at folk får færre rynker eller mindre gråt hår, fordi de tager selen og coenzym Q10. Derimod drejer det sig om kroppens biologiske alder, som er en videnskabelig måde at måle kroppens sundhedstilstand på. En person kan være 80 år gammel men have en biologisk alder på 65. Det modsatte kan også være tilfældet. Når forskere skal vurdere kroppens biologiske alder, kan de gøre det ved at kigge på forskellige markører i blodet. De kan også måle længden på noget, der kaldes telomerer. Det er nogle små DNA-strukturer, som sidder for enden af vore kromosomer og beskytter cellernes arvemateriale – nærmest som de plasticdutter for enden af snørebånd, som forhindrer båndene i at trevle.

Modvirker kroppens ældning

Cellernes telomerer bliver med tiden kortere og kortere, indtil de til sidst er væk, og cellen går til grunde. Men de skandinaviske forskere observerede, at hos de personer, som tog selen og coenzym Q10, skete denne telomerafkortning markant langsommere. Altså endnu et bevis på, at stofferne modvirkede den naturlige ældning. Hver gang de har kigget på en bestemt markør, har de foretaget en individuel analyse af blodprøverne. Det er der foreløbig kommet langt over 20 forskellige undersøgelser ud af, som hver og en er blevet offentliggjort i videnskabelige tidsskrifter.

Et uvurderligt makkerpar

Det, som oprindeligt startede som et forskningsprojekt med selen og coenzym Q10, hvor forskerne kiggede på stoffernes hjertebeskyttende egenskaber, har efterfølgende udviklet sig til at være det formodentligt største og mest omfattende forskningsprojekt nogensinde af sin art. Lidt ligesom de velkendte russiske babusjkadukker, hvor hver gang en dukke bliver åbnet, kommer en ny til syne. På samme måde har den oprindelige KiSel-10-undersøgelse vist sig at gemme på nye overraskelser, hver gang forskerne tager endnu et spadestik. For hver ny blodanalyse, de foretager, kommer der nye beviser på bordet, som peger på selen og coenzym Q10 som et særdeles effektivt makkerpar, når det gælder hjertesundhed og kroppens ældning.

Nu rådes vi til at spise mere selen

De opdaterede Nordiske Næringsstofanbefalinger for 2023 foreslår, at det daglige indtag af blandt andet selen får et nøk opad. Tidligere blev mænd rådet til at få 60 mikrogram selen dagligt, men ifølge de nye anbefalinger skal de nu have 90 mikrogram. For kvinders vedkommende er de daglige selenanbefalinger gået fra 50 til 75 mikrogram. Der er i begge tilfælde tale om en forhøjelse på 50 procent.

Svært at få nok med kosten

For at sætte tingene i perspektiv havde deltagerne i føromtalte KiSel-10-undersøgelse et gennemsnitligt dagligt indtag på 35 mikrogram, før undersøgelsen blev skudt i gang. Der var tale om et repræsentativt udsnit af den aldrende svenske befolkning. Meget tyder derfor på, at det for en almindelig gennemsnitsperson kan være svært at dække sit selenbehov med den daglige kost.

Lykkedes ikke i dansk forsøg

I 2015 offentliggjorde danske forskere resultaterne af et forskningsprojekt, hvor de i samarbejde med blandt andet Kræftens Bekæmpelse ville undersøge, om folk kunne få nok selen ved at spise 200 gram fisk og muslinger dagligt. Havføde er en af de bedste selenkilder. Det viste sig, at de ikke nåede i mål. Forsøget afslørede, at selv med den relativt store mængde fisk og skaldyr kom deltagerne ikke op på det selenindtag, som ifølge mange førende eksperter er nødvendigt for at få det fulde udbytte af dette vigtige stof.

Kilde: https://www.norden.org/en/publication/nordic-nutrition-recommendations-2023