Magnesium, D-vitamin og K-vitamin – det er svært, ikke? Ja, kalk skal nemlig assistereres af magnesium, men også de to vitaminer. På den måde sikrer du den optimale optagelighed.
Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2018
Osteoporose eller knogleskørhed associerer de fleste med kalkmangel. Men hvordan ved du, om du har den symptomfrie sygdom, og hvad kan du gøre for at undgå den?
Der er faktisk ingen symptomer og synlige tegn på sygdommen, da knoglerne svækkes indefra. Som navnet antyder, så er resultatet porøse og svage knogler, der er så afkalkede og skøre, at de let brækker.
Men du kan jo ikke mærke, om du har porøse knogler, og sygdommen forårsager hverken smerter eller ubehag. Selvfølgelig er eventuelle brud forbundet med stort ubehag.
Er du en af de 450.000 danskere, som det anslås lever med sygdommen uden at vide det?
Du får et gæt på, hvad du kan gøre for at forebygge sygdommen:
- dyrk motion
- spis varieret
- undgå rygning
- begræns dit alkoholindtag
- undgå store mængder kaffe
Forklaringen på de første fire punkter springer vi over – vi ved godt, at de gælder som forebyggelse af alverdens sygdomme. At du skal begrænse din mængde af kaffe skyldes, at det virker vanddrivende og medfører et øget tab af calcium i nyrerne. Drikker du over otte kopper kaffe om dagen, så har undersøgelser vist, at du har en større risiko for osteoporose.
Flere andre faktorer har indvirkning på osteoporose, herunder arvelig disposition, overgangsalder før 45 år og lav kropsvægt.
Forebyg frem for at behandle. Spis dig til sunde knogler, drik postevand, og dyrk motion. Tre ting, som hjælper din knoglesundhed hele livet.
Firkløveret til sunde knogler
I sund-forskning har vi flere gange påpeget, at du skal huske din magnesium, når du tager kalk. Magnesium styrer kalkbalancen i cellerne og sørger for, at kalk ikke kan strømme frit ind i cellerne. Kalks samarbejde med D-vitamin er absolut lige så essentielt for dine knoglers sundhed. Kalk optages dårligt fra tarmen, hvis du mangler D-vitamin i kroppen. D-vitamin er jo solskinsvitaminet, og nu skriver kalenderen august, så ud med dig og dase på solsengen, og få fyldt dine depoter af D-vitaminer. Husk alt med måde – undgå solskoldning.
K2-vitamin aktiverer proteinet osteocalcin, som sikrer, at kalken aflejres i knoglerne og ikke i blodårerne.
Calcium, magnesium, plantebaseret D3 og vitamin-K2 er alle aktive ingredienser, som er indbyrdes afhængige af hinanden, for at din krops kalkniveau er i balance.
Du behøver ikke spise mælkeprodukter for at få din kalk
Mælkeprodukter har længe været et omdiskuteret emne, om det er sundt eller ej, eller om komælk stadigvæk indeholder lige så meget kalk som i ”gamle” dage. At forholdene, som dyrene lever under, har ændret sig, kan ikke modargumenteres, men den lader vi ligge for nu … For heldigvis kan du få din kalk fra grøntsager, som fx grønne bønner, grøntkål og broccoli, men også fra krydderurter, bær og fuldkornsprodukter. Kosttilskud er også en god måde at få dækket sit kalkbehov på effektiv vis.
Kalkbalance+ fra DFI indeholder kalk, som er udvundet af en rødalge, og den daglige dosis giver dig 600 mg kalk. Kalkbalance+ indeholder et multimineralkompleks, for ud over kalk så indeholder det også magnesium og 72 andre spormineraler. Du finder også vitaminerne D3 og K2, og dagsdosis er tre tabletter om dagen.
Du behøver ikke spise mælkeprodukter for at holde din kalkbalance.
Calciumindhold i diverse fødevarer:
- Grønkål: 219 mg/pr. 100 g
- Broccoli: 44 mg/pr. 100 g
- Grønne bønner: 60 mg/pr. 100 g
- Solbær: 59 mg/pr. 100 g
- Oliven, sorte: 80 mg/pr. 100 g
- Appelsin: 35 mg/pr. 100 g
- Figen: 194 mg/pr. 100 g
Gå ind på: www.frida.fooddata.dk – her kan du fremsøge alle fødevarer og se deres indhold af blandt andet calcium.
Kalk fra rødalger
Aquamin, som det multiminerale kompleks kaldes, er udvundet af rødalgen Lithothamnion calcareum. Algen har en porøs struktur, som gør det nemmere for kroppen at optage, og sammen med D3 og K2 lagres kalken ikke i blodårerne, men sætter sig i knoglerne og er med til at styrke din knoglesundhed.
Det er kun de fuldmodne alger, som anvendes, da de har det højeste indhold af næringsstoffer. Rødalgen har rigtig gode vækstbetingelser i det kølige farvand nordvest for Island. Lige netop her møder Golfstrømmens varme vand det kolde vand fra Arktis – en kombination, som rødalgen trives rigtig godt under.
Havplanter som tang og alger er 10-20 gange rigere på mineraler end planter, som vokser på land.
Sluk tørsten i vand fra hanen
Husk at drikke vand. Omkring halvanden liter om dagen skal du som voksen indtage. Træner du, eller er vejret varmt, så skal du selvfølgelig justere efter det. Faktisk er det bedst, hvis du slukker tørsten i vand fra hanen. Vandet, som kommer ud af din vandhane, indeholder en række mineraler, herunder calcium. Selvsagt, så jo hårdere vandet er, jo mere calcium indeholder det, og du kan faktisk tælle kalken i vandet med i dit calciumregnskab.
Tæl kalken i postevand med i dit calciumregnskab.
Vær proaktiv, forebyg, og få sunde knogler hele livet.