Kerner fra grapefrugt mod bakterier og svampe

 

 

 

Candidasvampe i tarme og på tæer, bakterier alle vide vegne? Grapefrugtkerneekstrakt kan være en vigtig støtteterapi mod uønskede bæster i kroppen.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – februar/marts 2018

 

Historien bag grapefrugtkerneekstrakt eller GKE stammer bl.a. fra en juicefremstiller i Texas, der undrede sig over, at når det pressede frugtkød blev smidt om bag fabrikken i solen, ja, så kom der aldrig mug på dyngen med grapefrugt. Derimod var der altid mug på resterne fra de andre frugter. En kemiker undersøgte skræl, hinder, frugtkød, kerneskal, kernemarv og fandt, at inden i kernerne var helt naturlige og unikke bakterie- og svampedræbende stoffer. Fabrikken solgte ideen til et andet firma, der producerede maling og fugemateriale til vådrum, hvor skimmel og svamp er kendte fænomener. Senere blev biologer interesseret i, om det også virkede på levende organismer og fandt, at denne antimikrobielle virkning også var effektiv på mennesker og dyr.

På samme tid fik de sekundære plantestoffer som fx flavonoider også stor opmærksomhed. Flavonoider er relativt store plantemolekyler, der typisk forekommer i overfladen på plantedele. De er især i kernen og skrællen i frugter og grøntsager samt andre dele, som vi oftest fjerner eller tager væk. Således får vi ofte ikke tilstrækkeligt med flavonoider i vores daglige kost.

Ligesom vitaminer bidrager flavonoider i tilstrækkelige store mængder til adskillige vitale stofskifteprocesser i kroppen. Det er blandt andet derfor, frugt og grønt er vigtige dele af en sund kost.

 

Kemiske rester i tidligere produkter

I mere end 10 år har Fødevarestyrelsen ikke tilladt at drikke eller spise grapefrugtkerneekstrakt. Der var bl.a. blevet fundet benzethoniumklorid (som i Rodalon), penicillinet triclosan og konserveringsmidlet methylparaben. Årsagen var dels sprøjtemidler på de kinesiske grapefrugter, der primært bliver anvendt, samt ekstraktproducenter, der tilføjede kemi pga. frugternes dårlige kvalitet. Det er nu heldigvis ændret med et nyt produkt, CitroPlus, der ovenikøbet er af økologisk kvalitet.

 

Standardiserede indholdsstoffer

De vigtigste indholdsstoffer af grapefrugtkerneekstrakt er de sekundære plantestoffer. De såkaldte flavonoider som fx naringin, isonaringin, neohesperidin og andre opløst i vegetabilsk bioglycerin. CitroPlus er standardiseret ud fra andelen af grapefrugtens bioflavonoider. Flavonoidindholdet udgør 800 mg pr. 100 ml. På grund af indholdet af naturlige planteekstrakter kan CitroPlus virke uklar. Det har dog ingen indflydelse på produktets kvalitet.

 

Studie:

Antimikrobiel vækst og aktivitet stoppet effektivt af grapefrugtkerneekstrakt på følgende bakterier og svampe:1

 

Bakterier:

Bacillus cereus ATCC 11778, Bacillus subtilis NCTC 8236, Sarcina flava MFBF, Sarcina lutea ATCC 9341, Staphylococcus aureus ATCC 6538P, Staphylococcus aureus ATCC 29213, Staphylococcus epidermidis MFBF, Streptococcus faecalis ATCC 20201, Streptococcus sp. MFBF, Listeria monocytogenes MFBF, Escherichia coli O:157 MFBF, Escherichia coli O:128 MFBF, Shigella sonnei MFBF, Salmonella enteritidis MFBF, Yersinia enterocolitica O:9 MFBF, Citrobacter freundi MFBF, Klebsiella oxytoca MFBF, Proteus mirabilis MFBF, Proteus vulgaris MFBF, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27895.

 

Gærsvampe:

Candida albicans MFBF 1, Candida albicans MFBF 2, Candida albicans MFBF 3, Candida. krusei MFBF, Candida krusei MFBF K1, Candida tropicalis MFBF, Candida tropicalis MFBF T1, Candida parapsilosis MFBF, Saccharomyces cerevisiae MFBF V1, Kluyveromyces maxianus MFBF CC4.

  • Hæmmer svamp/candida i slimhinderne
  • Hæmmer fod- og neglesvamp
  • Nedbryder antibiotikaresistente bakterier i urinvejene

 

CitroPlus forhandles i Danmark af Bio-Vita. Kan købes i alle helsekostbutikker.

Studier m.m. kan læses på http://www.sund-forskning.dk